Szerelemgyerek, furcsa felmenővel

A hétköznapi felhasználók körében az egyik legnépszerűbb kategória a trekking kerékpároké, ami nem véletlen, hiszen tényleg bármikor nyúzhatjuk ezeket a gépeket – némi megkötéssel.

Mindenre jó. Bár ami mindenre jó, az valójában semmire sem, hiszen egy területen sem lesz kiemelkedő.

Ez a kettősség jellemzi a trekking kerékpárokat is, mert bár van speciális felhasználási szegmense ezeknek a bringáknak, gyakran hivatkoznak úgy rájuk, mint a legsokoldalúbb gépekre. Ami egyébként igaz is, de a sokoldalúság egyik fontos feltétele az aszfaltozott út, ott mozog ugyanis igazán otthonosan a trekking kerékpár.

Talán úgy lehetne a legegyszerűbben definiálni a trekking bringát, hogy az országúti és a mountain bike szerelemgyereke, de felmenői között ott található a nagymama városi kerékpárja is.

A trekking valóban igazi all round bringa, hiszen egyszerre használhatjuk a városi hétköznapokon a munkába járáshoz, a csomagtartó révén kisebb vásárlásra is alkalmas, hétvégén pedig simán nekivághatunk vele a természetnek. Egy dologra kell csak figyelni, hogy lehetőleg aszfaltos úton maradjunk, igaz, ha az erdőben gurulunk, a kisebb döccenőkön jól elboldogul,éss a murvás utat sem veti meg. Ha azonban azt látjuk, hogy a hosszabb aszfaltos szakaszt csak egy meredek földúton vághatjuk le, arra már nem lesz alkalmas a trekking.

Magaslesen

A trekking kerékpárok jellemzője az erős váz, a bringákon szinte egyenes derékkal ülünk. Elsőre sokakat meg is lep, hogy milyen magasra kerültek, és milyen magasan van a kormány, de ez a kényelmes testtartás. A bringák 24-27 sebességesek, a kerekek 28-as méretűek, az első kerék teleszkópos. A gumi szélességben az országúti és a hegyikerékpár kerekei között helyezkedik el, alapvetően sima úton használható, de ahogy írtuk már, könnyebb terepviszonyok közt sem jön zavarba.

Amely éppen a fent felsoroltaknak köszönheti a népszerűségét, hiszen tökéletes választás a hétköznapi felhasználók számára. Ugyanazzal a bringával lehet körbetekerni a Balatont, mint amelyikkel munkába gurulunk – alapesetben ennél nem kell több.

Mivel a trekking kerékpárokat sokat és hosszabban használjuk, a megfelelő üléspozíció beállítása mellett kulcskérdés a nyereg. A legtöbb üzletben már van lehetőség próbanyereg bérlésére, ezeket érdemes több napon, akár egy héten keresztül használni, majd kiválasztani a legjobbat. Hiszen akár hetente hat napot és két-három vagy adott esetben öt-hat órát is nyeregben tölthetünk, ehhez pedig kényelemre van szükség.

Sokat bír, és az aszfalt mellett a szolidabb erdei ösvényeket is elviseli

A trekking kerékpároknak van egy sportos alfaja, a cross trekking. A kialakítás hasonló, de alapvetően nem jár hozzá csomagtartó, sárvédő; alkalmas lesz a hétköznapi és hétvégi használatra, viszont inkább a sportosabb vonalat kedveli.

Egy korrekt minőségű trekking kerékpár 100 ezer forint körüli összegtől indul, 200–300 ezer forintért már kifejezetten strapabíró bringát kapunk. A csúcs a 4–600 ezres kategória, itt a legmenőbb gyártók legmenőbb gépei találhatóak.

Csengő, csomagtartó, sárvédő

A szimpatikus kerékpár kiválasztása után is vannak még izgalmak, hiszen csak akkor kezdődik a bringa felcicomázása. Egy multifunkciós trekking esetén alapvető felszereltség a csengő, lámpa, kulcstartó, sárvédő, de érdemes csomagtartót is kérni a bringára. A csomagtartóra például simán elfér egy akkora táska, amellyel körbetekerhetjük a Balatont. A vásárlásnál érdemes lehet még beruházni egy szerszámkészletre, no meg egy erős láncra, hiszen jobb, ha biztonságban tudjuk új kedvencünket.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Várta, hogy hátba csapják a többiek, de senki sem érte utol
Volt, aki matyóhímzésben úszta át a Balatont vasárnap
Kiújult a sérülése, jöttek a démonjai, de nem hallgatott rájuk és ezüstérmes lett
Gyúrással lazít a spanyol sikerkapitány
A kapitány a változó szél miatt trükkös, de parádés világbajnokságra számít

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.