Lendületben a hazai BMX-cross szakág

A koronavírus-járvány ellenére kiváló évet zárt a honi terepszakág, amely egyre több lurkót csábít a pályákra, ráadásul egyre több szülő finanszírozza gyermeke előrelépési lehetőségét.

A hazai szakág idei legfőbb célkitűzése volt, hogy emelkedjen a magyar bajnokság és a Magyar Kupa-sorozat színvonala, továbbá, hogy a tavalyi szezonhoz képest ebben az évben több fordulót rendezzenek, amelyeken minél többen vegyenek részt. A kitűzött célok közül a koronavírus-járvány miatt egyet – nevezetesen a kupafordulók számának növelését – nem lehetett megvalósítani (sőt, kettőt el is kellett halasztani), örvendetes, hogy a résztvevők számában növekedés tapasztalható.

„A kisebb nehézségek ellenére az idén sok biztató jelet fedezhettünk fel – mondta Vincze Gergely szakágvezető. – Látjuk, hogy a szülőket boldoggá teszi, ha gyermekük sportol valamit, legyen futball, kézilabda vagy BMX. Emiatt nekünk, sportszakembereknek és versenyszervezőknek nyert ügyünk van, mert nem győzzük kielégíteni a növekvő igényt. A Magyar Kupa szeptemberi zárófordulójában, amelyet Gencsapátiban rendeztek meg, csaknem százan álltak rajthoz. Mindez annak tükrében óriási előrelépés, hogy a 2018-as országos bajnokságon csupán harmincöt gyerek vett részt. A versenyzők létszáma ennek akár többszöröse is lehetne, ha több BMX-pályánk, egyesületünk és szakemberünk lenne, egyelőre azonban Gencsapátiban és Sopronban sem tudunk több gyereket fogadni.”

Vincze Gergely szerint szinte minden korcsoportban akad két-három gyerek, aki kiemelkedik a többiek közül, és aki magával húzza a szerényebb képességűeket. Szerencsére minden korcsoportban van néhány gyermek és szülő, aki komolyabban veszi a sportot, és ezért áldozatokra is képes.

 

 

„Nagyon fontos, hogy az élsport és az amatőr versenysport szinkronban legyen egymással. Ez azért elengedhetetlen, mert az amatőrökből lesznek a profik, és ha nincs rendes hivatásos sport, az amatőrök sosem tudják meg, hová fejlődhetek, de ami ennél is fontosabb, elbízzák magukat, és azt hiszik, nincs náluk jobb. Szerintem ez az előrelépés kulcsa.”

Az évértékelés során szóba került az olimpia is.

A BMX-cross nemrég került be a nyári olimpiai játékok programjába, így adódik a kérdés, vajon mikor láthatunk magyar versenyzőt az ötkarikás játékokon.

„Talán tizenöt év múlva, de erre nem vennék mérget. Egyrészt folyamatos fejlődésre lenne szükség, másrészt nem nevelhetünk egyetlen gyereket olimpikonnak, mert mi lesz, ha kamaszkorában egyszer csak abbahagyja a bringázást, és mondjuk kosarazni kezd? Több gyerekben kell gondolkodnunk, továbbá időre és kedvezőbb gazdasági környezetre van szükségünk. Az utánpótláskorúakat nemzetközi edzőtáborokba kell vinnünk, ahol együtt edzhetnek külföldi gyerekekkel, és ahol megismerkedhetnek a nehéz pályákkal is. Szerencsére egyre több olyan szülővel találkozom, aki nem sajnálja a pénzt gyermeke fejlődésére. Az ilyen családi hátterű lurkókból kiváló versenyzők lehetnek, és kitartó munkával akár az olimpiára is eljuthatnak egyszer. Ha megtesszük az első lépéseket, a hazai szövetség is mögénk áll.”

A következő évtől előtérbe kerül az időmérőrendszer alapú versenylebonyolítás. Ennek lényege, hogy a Magyar Kupa-sorozatok rendezéséért felelős klubok mentesülnek – többek között – az időmérés és az eredmények kiértékelése alól, ezeket a feladatokat ugyanis a jövőben egy külsős cég végzi el. Következésképpen a klubok nagyobb figyelmet fordíthatnak rendezvényeik színvonalának növelésére, ami hosszú távon akár a mezőny erősödéséhez vezethet.

 

 

„Ha bejön a számításunk, Ausztriából, Szlovákiából és Szlovéniából is érkeznek bringások a versenyeinkre. Nagy létszámú, erős nemzetközi mezőnyben sokkal gyorsabban fejlődhetnének a hazai BMX-esek, és az sem utolsó szempont, hogy a versenyt rendező klubok így nagyobb bevételhez juthatnának, aminek következtében az egyesületeknek is megérné erőpróbákat szervezni. Hosszú távú terveink között szerepel Európa-kupa-fordulók rendezése is, de ez tényleg a jövő zenéje.”

Az idei BMX-cross Magyar Kupa-fordulókról itt és itt olvashatnak bővebben, ide kattintva pedig az országos bajnokság részleteit találják.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.