Olimpiai aranyat ért az elképesztő szaltó

Női BMX freestyle-versenyen még sohasem látott 360 fokos hátraszaltóval nyert olimpiai bajnoki címet a brit Charlotte Worthington, aki ezzel a háromszoros világbajnok amerikai Hannah Roberts orra elől halászta el az aranyérmet. A férfiak versenyében az ausztrál Logan Martin lett a győztes.

Óriási várakozás előzte meg a BMX freestyle (szabad stílus) bemutatkozását a nyári olimpiai játékokon. Nem alaptalanul, hiszen a BMX e szakága elképesztően látványos, s bár nem állíthatjuk, hogy veszélytelen, a BMX racinghez képest még mindig biztonságosnak mondható. A nőknél a még tinédzserkorú amerikai Hannah Roberts számított favoritnak, a férfiaknál azonban többen is közel hasonló eséllyel vágtak neki a küzdelmeknek.

A hölgyeknél a mindössze 19 éves bringás fenomén, Hannah Roberts úgy készült élete első olimpiájára, hogy megnyeri, így ennek megfelelően mutatta be trükkjeit a szombati rangsoroló futamokon (seeding). Sőt a vasárnapi döntőben bemutatott első gyakorlata kifejezetten jóra sikerült, ám kihívója, a brit Charlotte Worthington még erre is rátett egy lapáttal: bár az első körben elesett, a másodikban úgy ugrott hátraszaltót, hogy közben 360 fokos kört írt le. Robertsnek ugyan lett volna esélye visszaelőznie, második gyakorlata közben egy ugrás után letette a lábát a földre, s ezzel odalett az esélye az aranyérem megszerzésére. Így a brit hölgyé lett a nyári játékok történetének első BMX freestyle-aranyérme.

„Láttam, hogy az esetet követően Roberts húzza a lábát – emlékszik vissza a női döntőben történtekre Szepesi Tibor magyar bajnok BMX freestyle-versenyző. –

Korábban együtt edzettünk az Egyesült Államokban, és akkor említette, hogy jó öt-hat éve úgy jár versenyezni, hogy nincsen keresztszalag a térdében. Vélhetően ez bosszulta meg magát.

Ezen kívül az is meglepte, hogy vetélytársa, Charlotte Worthington már a verseny előtti gyakorlás során – a nőknél a világon elsőként – csinált egy háromszázhatvan fokos hátraszaltót, amely még a férfiak mezőnyében is elismerésre méltó mutatványnak számít. Emellett a döntőben hibátlanul mutatta be az előreszaltót, amelyet egy transfer flairrel zárt le. Ezzel óriási nyomást helyezett Robertsre, aki remek első gyakorlatát követően elkönyvelte magában a győzelmet, ám végül borult a papírforma.”

Charlotte Worthington

Érthető a fiatal amerikai csalódottsága, hiszen az olimpiai bajnoki címért jött, ami a dicsőség mellett életjáradékhoz segítette volna hozzá, és ösztöndíjjal felvették volna az egyetemre. Ahhoz, hogy megvalósítsa terveit, a jövőben ötkarikás aranyat kell nyernie.

A férfiak mezőnyében – a várakozásoknak megfelelően – az ausztrál Logan Martin végzett az élen, míg a végső győzelemre is esélyes vetélytársai, az amerikai Justin Dowell és Nick Bruce óriási csalódást okoztak. Tegyük hozzá gyorsan, Nick Bruce önhibáján kívül került méltatlan helyzetbe, így nem tudott beleszólni az éremcsatába.

„A verseny előtti napokban gyakorlás közben Bruce válla megsérült, s ezzel gyakorlatilag el is szállt az esélye a győzelemre – véli a magyar bringás. – Óriásit küzdött, hogy ott lehessen Tokióban, a kvalifikáció során Justin Dowell-lel olyan BMX-eseket utasított maga mögé, mint Daniel Sandoval vagy Jeremy Malott. Dowellt még nem láttam ekkorát rontani, Nick Bruce sorsa pedig, ahogyan már mondtam, már a verseny előtt eldőlt. Ezzel az amerikai olimpikonok rendesen leszerepeltek, lehet, hogy Sandoval jobb választás lett volna.”

Logan Martinnak így, mondhatni, „könnyű dolga volt”, és különösebb erőfeszítés nélkül nyerte meg a férfiak versenyét. A világbajnokságon bemutatott gyakorlatához képest jóval visszafogottabban és higgadtabban szerepelt, aminek olimpiai aranyérem lett a jutalma. Martin számított arra, hogy nagy lesz a nyomása versenyzőkön, és mint kiderült, ő bírta legjobban az idegek csatáját. Nagy meglepetés viszont a venezuelai Daniel Dhers ezüstérme.

Nick Bruce nem rejtette véka alá csalódottságát, legalábbis erre utal Instagram-oldalára tett bejegyzése.

„Nem egészen így képzeltem el első olimpia fellépésemet. Már a hét elején megsérültem, így nem is tudtam rendesen edzeni. Nehéz lenyelnem ezt a pirulát, de megtettem minden tőlem telhetőt. Büszke vagyok, hogy a BMX freestyle olimpiai történetében enyém lett a legjobb láthatatlan gyakorlat” – utalt viccesen arra, hogy a rangsoroló futamokon (seeding) és a döntőben is csak gurult egyet.

Volt tehát elegendő izgalom és meglepetés a szabad stílusú BMX bemutatkozásán az olimpián, ám ami ennél is fontosabb, a szakág képviselői bebizonyították, helye van a BMX freestyle-nak az olimpián.

„Kiválóan fogadták a nézők a szakágat Tokióban – erősíti meg Szepesi Tibor. – Nagy kár, hogy a bukások miatt kedvezőtlen fényben tűnhetett fel a másik olimpiai szakág, az amúgy nem veszélytelen BMX racing. Mindenesetre a freestyle hozta a kötelezőt, és a nézők rendkívül látványos trükköket csodálhattak meg. Csupán kisebb elcsúszásokat láthattak, nagyobb eséseket szerencsére nem.”

A FÉRFI BMX FREESTYLE-VERSENY VÉGEREDMÉNYE

1. Logan Martin (Ausztrália) 93.30
2. Daniel Dhers (Venezuela) 92.05
3. Declan Brooks (Nagy-Britannia) 90.80
4. Kenneth Tencio Esquivel (Costa Rica) 90.50
5. Nakamura Rim (Japán) 85.10
6. Irek Rizajev (Orosz csapat) 82.40


A NŐI BMX FREESTYLE VERSENY VÉGEREDMÉNYE

1. Charlotte Worthington (Nagy-Britannia) 97.50
2. Hannah Roberts (Egyesült Államok) 96.10
3. Nikita Ducarroz (Svájc) 89.20
4. Perris Benegas (Egyesült Államok) 88.50
5. Natalya Diehm (Ausztrália) 86.00
6. Lara Marie Lessmann (Németország) 79.60

A brit Charlotte Worthington aranyérmet érő körét megtekintheti IDE KATTINTVA!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Példaképe miatt az ultrafutást választotta, amely kiszakítja a rohanó világból
Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Nemcsak nyáron lehet SUP-ozni: szakértő segít, hogyan evezzünk a téli hidegben
Marcel Hirscher, a sípályák korszakos ura
Itt a tél, magasságtól függően egyre több hegységünkben túrázhatunk hóban

Videók

Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig
Magassági rekord: falmászás a felhők között

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.