Szentgotthárdon rajtol, Budapesten ér véget az idei Tour de Hongrie

Pécsre és Dobogókőre is ellátogat a mezőny a májusi országúti körversenyen.

Ahogyan lányát az ölében tartva a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter mutogatta a Tour de Hongrie győztesének járó trófeát a Budapest Music Centerben, hasonló odaadással, értő figyelemmel fejleszti, népszerűsíti, helyezi egyre magasabb polcra a nemzetközi kerékpárversenyek között Eisenkrammer Károly főszervező a magyar körversenyt az utóbbi években.

Olyannyira, hogy a hivatalos útvonal-bemutató előtt már köztudomású volt, hogy a World Tour-csapatok közül az UAE Emirates és a Soudal Quick-Step is rajthoz áll a május 10-én induló Pro Series besorolású viadalon, és habár a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar, továbbá a tavalyi világbajnok és a Vuelta a Espana összetettjét megnyerő Remco Evenepoel sem versenyez Magyarországon, a rajtlista nélkülük is veretes lesz.

Ezúttal az ország legnyugatibb városából indulva, a Balatont is érintve egy budapesti etappal zárul az ötszakaszos verseny.

A 44. Tour de Hongrie Nagy rajtjának Szentgotthárd ad otthont: a mezőny délkelet felé veszi az irányt az Őrség szívébe, majd Zalalövőnél északra fordul, hogy aztán Körmend megkerülésével visszatérjen Szentgotthárdra, s ezt a kört másodszor is teljesíti az összesen 168 kilométeres etapon. A második nap ismét a sprintereké lesz, a Zalaegerszegről rajtoló szakasz a Balaton északi partján keresztül, 175 kilométeres úton jut el Keszthelyig.

A harmadik versenynap viszont az össz­etett szempontjából lesz nagyon fontos, a Kaposvár és Pécs közötti 180 kilométeres szakaszon 2511 méter a szint­emelkedés, és a két hegyi befutó egyike is ezen a napon vár a versenyzőkre. A másik pedig az utolsó előtti, vagyis a negyedik szakaszon, külön érdekesség, hogy annak kijelölésében a Jumbo-Vismát erősítő Valter Attila volt az egyik legfőbb segítsége Eisenkrammeréknek.

A leghosszabb etap Martonvásárról indul észak felé, a gyilkos hajrá pedig Dobogókőn dönti el az összetett rangsort.

Jubileumi év lévén a fővárosban zárul a magyar körverseny – Budapest 150 éves fennállása előtt tisztelegve tíz kör alatt éppen ennyi kilométert tesz meg a mezőny a város szívében, többek között a Margit hídon és a Lánchídon is áthaladva.

„Valójában nem az útvonal, sokkal inkább a versenyzők teszik érdekessé, izgalmassá a versenyeket. Persze minden évben jó, ha van változatosság, és lehet módosítani a lapos és meredek kilométerek arányát, de Magyarország lapos domborzatú, így idén is főleg a sprintereké lesz a főszerep” – mondta Stephen Roche, a 2023-as Tour de Hongrie nagykövete. Az ír kerékpáros nevéhez fűződik minden idők egyik legjobb teljesítménye egy éven belül, hiszen 1987-ben megnyerte a Tour de France-ot, diadalmaskodott a Giro d’Italián, és világbajnok is lett.

Stephen Roche (Fotók: Dömötör Csaba)

„Nagy köszönettel tartozunk a fővárosnak, hogy engedi ezt az útvonalat, hiszen ha belegondolunk, két hidat is le kell zárni erre az időszakra, és nagyon fontos városrészeket kapunk meg erre a néhány órára. Nehézség volt, hogy a körpályán nem tudtuk kialakítani a célterületet, ezért lett egy kis »nyele« ennek a tepsinek, és lesz a rajt, illetve a befutó a Műegyetem rakparton” – fogalmazott a főszervező Eisenkrammer Károly a budapesti záró szakasszal kapcsolatban.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rambo tehet mindenről? – Ezért (is) díjazzák a groteszk módon nagy izomzatot a Mr. Olympián
Év végi levezető edzésnek indult, győzelem lett belőle
Az amerikai haditengerész üzenete: Azért edzek mindennap, mert te nem!
A brit Forrest Gump templomokban és sátorban aludt, így szelte át Amerikát
Ezekkel a gyakorlatokkal készül Chris Hemsworth az új Mad Max-filmre

Videók

Több mint egy kilométert csúszott a pályán sílécek nélkül, csak a háló fogta meg
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.