A családoké a főszerep Budaörsön

Február 22-én, szombaton indul útjára immáron harmadik alkalommal a Vitanika ELEMInator cross country hegyikerékpáros versenysorozat, a Budaörsi repülőtéren. Nevezni még a rendezvény napján, a helyszínen is lehet.

Ha valakinek még nincs családi programja szombatra, mindenféleképpen látogasson el a budaörsi repülőtérre, ahol ezúttal nem gépmadarakkal, hanem drótszamarakkal találkozhat. Az ország egyik legnagyobb hegyikerékpáros utánpótlás-nevelő műhelye, a Superior Racing Team ugyanis idén is megrendezi négy állomásból álló versenysorozatát, a Vitanika ELEMInatort, amelynek első (február 22.) és második (február 29.) helyszíne is Budaörs lesz.

„Legfőbb célunk, hogy a hosszú téli szünetet követően felkészítsük a gyerekeket a tavaszi és a nyári cross country hegyikerékpáros-versenyekre – újságolta Sós Sándor utánpótlásedző és az esemény főszervezője. – Március végéig három futamot bonyolítunk le, amelyeken a gyerekek – a felnőttviadalokhoz hasonlóan – a helyezéseik alapján pontokat gyűjtenek, amelyeket továbbvisznek magukkal az őszi gálára, ahol eldől, ki lesz az év eleminatorgyőztese. Feltett szándékunk, hogy a jövőben már az egész országban legyenek versenyek, amelynek a döntője – hasonlóan a diákolimpiához – Budapesten lenne.”

Ízelítő egy eleminatorversenyből:

Mit is kell valójában csinálniuk a gyerekeknek a megméretésen? A kombinációs XCE- (ügyességi és eleminator) futamon a résztvevőknek hat különböző ügyességi akadályt kell teljesíteniük anélkül, hogy letennék a lábukat, miközben pályabírók pontozzák a teljesítményüket. Az eleminatorfutam ugyanakkor egy kieséses sprintverseny, amelyen a gyerekeknek egyedi, mesterséges és természetes akadályokkal kell megküzdeniük a 300-400 méter hosszú pályán. A főszervező elmondta, a gyerekek kiváltképpen szeretik az utóbbit, mert nemcsak fürgének kell lenniük, hanem ügyesnek is.

Ha valaki megtanulja, hogyan kell végigmenni egy ilyen pályán, elsajátítja azt a technikát, amely a kerékpározás alapja is egyben.

„Az eseményre nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is várjuk, hiszen kitűnő családi program is egyben. A kicsiken kívül a felnőttek is kipróbálhatják az ügyességi pályát, amelyen egyébként az apukák és anyukák számos alkalommal ügyetlenebben teljesítenek. Arra törekszünk, hogy az egész család kilátogasson a versenyeinkre, így a fárasztó hétköznapok után a hétvégén közös program keretében kapcsolódhat ki a család minden tagja” – hangsúlyozta Sós Sándor.

A rendezők csaknem 100 gyerek részvételére számítanak, sokan közülük a Superior Racing Team saját nevelésű versenyzői.

„Szeretnénk meggyőzni más egyesületeket, hogy az eleminatorsorozat nagyon jól szolgálja a testmozgás és a kerékpározás népszerűsítését, így a következő években remélhetően növelni tudjuk az indulók létszámát. Jelenleg mecénások támogatják a programsorozatot, ám ha a honi szövetség felismeri a verseny jelentőségét, és melléáll, biztos vagyok benne, hogy a jövőben még több gyerek kapcsolódhat be a kerékpársport e különleges szakágába” – zárta szavait Sós Sándor.

A VITANIKA ELEMInátor KOMBINÁCIÓS UP XCE kupa versenykiírása ide kattintva érhető el.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.