Tour de Hongrie: bringáznak az amatőrök is

Az ide Tour de Hongrie keretén belül ezúttal már három napon is sor kerül az AmaTourra, amelyen bárki próbára teheti magát ott, ahol a verseny résztvevői is küzdenek.

A nagy háromhetes körversenyeken is hatalmas érdeklődés mellett rendezik meg azokat a napokat, amikor az amatőr bringások is próbára tehetik magukat, és ugyanazon az útvonalon (illetve annak egy részén) tekerhetnek, ahol nem sokkal utánuk a profik is érkeznek.

„Elsősorban amatőr kerékpárosokat, hobbibringásokat várunk az AmaTourra, akiknek nem a versenyzés a cél. Rendőri biztosítás mellett, de a versenytempónál lassabb iramban teljesíthetik az útvonalat – kezdte érdeklődésünkre Balázs Tibor, a Tour de Hongrie kísérőprogramjai közé tartozó AmaTour egyik szervezője. Bárki nevezhet, aki szeretne indulni, és használható kerékpárja van – nemcsak országúti bringával lehet indulni, több résztvevő is túrakerékpárral, utcai bringával áll rajthoz. Természetesen szükség van egy bizonyos szintű felkészültségre, már csak azért is, mert az útvonal mindhárom alkalommal hegynek felfelé vezet.”

A 40. Tour de Hongrie-ra június 11–16. között kerül sor, míg az AmaTour megméretéseit június 12-én, 13-án és 15-én rendezik meg.

Először a Pilismarót–Hoffman vadászház (8 km) – ez a budapesti és pesti megyei bringások egyik kedvenc erdészeti útvonala – utat lehet teljesíteni, másnap Miskolcról Bükkszentkeresztre vezet fel a 11 kilométeres kihívás, két napra rá Gyöngyösről Mátraházára lehet felkapaszkodni, aki pedig érez magában erőt, az a Kékestetőig is feltekerhet. Mindhárom napon olyan helyen van az Amatour befutója, ahol a profik számára hegyi hajrákat jelöltek ki, a túrázók nagyjából egy órával előttük érnek ezekre a helyszínekre.

„Jelenleg 70-80 jelentkezőnk van, de az amatőr túráknál az utolsó néhány nap növekszik jelentősen a résztvevők száma, 300 körüli létszámra számítunk, sőt tavaly a Miskolc–Bükkszentkereszt útvonalat csaknem 400 bringás teljesítette – folytatta Balázs Tibor, hozzátéve, hogy a nevezés ingyenes és nincs létszámlimit. – Mindegyik szakaszra igaz, hogy amikor a túrázók érkeznek, már kitelepül a részhajrá, mobilszínpadon tévén vagy kivetítőn lehet követni a Tour de Hongrie mezőnyét élő adásban. Az egyik legnagyobb élmény olyan lezárt útszakaszon, gyakorlatilag versenypályán tekerni, ahol a profik is versenyeznek. Az első 300 résztvevő ajándék Tour de Hongrie-kulacsot kap, a célban pedig frissítő is várja őket. Több hegyi szakaszon a szurkolók egy része külön programmal is készül, kijönnek piknikezni, grillezni, szóval biztosak vagyunk benne, hogy mindhárom napon remek hangulat várja a résztvevőket.”

Balázs Tibor hozzátette, külföldről is vannak érdeklődők, többek között Olaszországból, így nemzetközi lesz az AmaTour – így aki érez magában erőt és kedvet, annak kár lenne kihagynia ezt a kalandot.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.