Vas Kata Blanka küzdelme a hollandokkal

A fiatal magyar terepkerékpáros a harmadik helyen végzett az U23-asok mezőnyében a hétvégén rendezett világbajnokságon, amelyen az erős szél mellett három riválisával is keményen harcolt.

Mint arról korábban beszámoltunk, Vas Kata Blanka a harmadik helyen végzett az U23-asok mezőnyében a belgiumi Oostendében rendezett terepkerékpár-világbajnokságon. A mindössze 19 éves bringásfenomén korcsoportjában megnyerte az idei világkupa-sorozat összetett versenyét, a hétvégén pedig a szó szoros értelmében kiharcolta magának a bronzérmet holland vetélytársaival szemben.

„Nagyon örülök a harmadik helynek, a rajt előtt szó nélkül aláírtam volna a bronzérmet – kezdte az értékelést Cser Gábor korábbi szakágvezető. Szegény Blankának négy hollanddal kellett megküzdenie, ami sokat kivett belőle. Látszott, a narancssárga trikósok gondosan felépítették taktikájukat, amely végig kitűnően működött. A rendkívül szeles pályán igazi csapatként harcoltak egymásért, így nincs is abban meglepő, hogy az első hét helyből ötöt ők csíptek el. Sajnos ez a terep nem igazán feküdt Blankának, ő ugyanis a technikás pályákon nyújt kiemelkedőt.

Biztos vagyok benne, hogy a holland versenyzőknek jövőre meggyűlik a bajuk Blankával, mert olyan karakterisztikájú pályán rendezik a vébét, amelyen sokkal nagyobb az esélye a győzelemre.”

Cser Gábor elmondta: az oostendei pályán azok a nemzetek voltak előnyben, amelyek színeiben több kerékpáros is rajthoz állhatott.

„Kicsit úgy kell ezt elképzelnünk, mint egy országúti versenyt, amelyen a szélárnyéknak rendkívül fontos szerep jut. A futam alatt ugyanis végig erős szél fújt, és két holland bringás szinte az utolsó pillanatig Blanka szélárnyékában tekert, míg legelöl – nem meglepetésre – szintén egy narancssárga trikós húzta a többieket. A szélárnyékban kerekező hollandok nagyon okos taktikát választottak, jóformán végigpihenhették a futamot. Mentálisan és fizikailag is rendkívül megterhelő ilyen körülmények között versenyezni, mert tudod, hogy utol kell érned az élen lévőt, miközben két vetélytársad a szélárnyékodban lopakodik, és alig várja, hogy elindítsa a támadást ellened. El kell ismerni, igazi bringás nemzet a holland, versenyzői mindvégig nagyon komolyan vették a vébét. Nem baj, kezdhetnek izgulni, mert Vas Kata Blanka személyében jövőre új világbajnokot avat a szakág.”

Hozzátette, a futam során Blanka több támadást is nagyon jól visszavert, és kihozta a maximumot a helyzetből. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a pálya tele volt futós résszel, ami – alacsony termete miatt – szintén nem kedvezett a magyarnak. Néhány másodperces hátrányát éppen akkor szedte össze, amikor ezeken a részeken – ellentétben vetélytársaival – a kerékpár nyergében maradt.

 

 

Az idei nemzetközi terepkerékpáros-szezon ezzel nagyrészt véget ért, így Vas Kata Blanka a hegyikerékpár, méghozzá a cross country felé fordul. Hamarosan elkezdi a felkészülést, hogy aztán kivívhassa az olimpiai részvétel jogát.

„Az első világkupaversenyt májusban rendezik, és több viadalt is terveznek, ám van némi bizonytalanság a versenynaptárt illetően. Reméljük, megtartják a tokiói ötkarikás játékokat, bár egyes vélemények szerint nem biztos, hogy lesz. Nem túl biztató, hogy az országútiban már töröltek néhány tavaszra tervezett versenyt, és a Mallorca Challenge-et is későbbre halasztották. Blanka – aki mindhárom szakágban, mountain bike-ban, terepkerékpárban és országútiban is kimagasló teljesítményre képes – ebben az évben és talán még jövőre is a hegyikerékpárra összpontosít. Hogy tényleg így alakul-e, és mi lesz a többi szakággal, amelyben szintén eredményes, egy-két éven belül kiderül.”

 

A terepkerékpár-világbajnokság végeredménye, női U23

1. Fem van Empel (holland) 36:59 perc
2. Aniek van Alphen (holland) 37:2
3. Vas Kata Blanka (magyar) 37:08

A világbajokság teljes végeredményét ide kattintva olvashatják el, a befutót itt, az éremátadást pedig itt tekinthetik meg.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A lengyel pletykák igazak: jó Magyarországon versenyezni
Kitartásának köszönhetően sikert sikerre halmoz az akadályversenyeken
Vonzotta a nyaraló és a pihenés, de legyőzte saját magát, és második lett az Ub-n
Két éve megígérte, most hazavitte a kislányának a hőn áhított Ub-trófeát
Az ökölszabály: egy pattanás után ütni kell!

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.