Elkapták – történelmi qatch-arany!

Budapesten rendezték az első qatch világbajnokságot, amelynek döntőjében a Szerbiát színvonalas küzdelemben legyőző magyar válogatott állhatott a dobogó legfelső fokára.

Még a teqball is nagyon friss sportnak számít, ehhez képest a qatch (teqballasztalon játszott kézilabda) még frissebb, alig féléves a története és máris világbajnokságot rendeznek. Az eleinte csak edzéseken használt teqballasztal új funkciót kapott, szabályokat kreáltak, így máris létrejött a qatch.

Bemutató mérkőzések sora után nemzetközi és hazai versenyek következtek, majd ezt követően hirdették meg a világbajnokságot. A sportág első világeseményén 16 csapat állt asztalhoz három kontinensről: Afrikát Egyiptom, Ázsiát pedig Pakisztán képviselte, Európából Oroszország, Románia, Portugália, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Görögország, Ciprus, Horvátország, Lengyelország és Magyarország érkezett a vébére.

Az első játéknapon a csapatokat négyes csoportokba sorsolták, a csoportok első helyezettjei jutottak a középdöntőbe, ahol két meccset játszott minden csapat, így alakult ki az elődöntő mezőnye: Portugália, Oroszország, Szerbia és Magyarország. A torna második napján előbb az elődöntőket játszották le: az első meccsen az addig veretlen orosz csapat a szerbekkel csapott össze, a technikás játékot játszó oroszok nemigen tudtak érvényesülni, a szerbek kihasználva testi adottságaikat (magasság, erő) 2:0 arányban győztek. A másik elődöntőben Portugália az első gémben meglepte a magyar csapatot, amely innentől kezdve magabiztosan játszott, nagyon szép megoldásokat láthatott a közönség, míg a portugálok több technikai hibát is vétettek. A magyar csapat az első szettet 2:1-re nyerte meg, a másodikban 2:0-ra diadalmaskodott.

A döntőben a magyar válogatott (sárgában) nem csak jól támadott, de remekül védekezett is – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A finálé előtt a kézilabdasport hírességei játszottak gálameccset, az Indoor csapatban Vadkerti Attila, Harsányi Gergely, Tóth Ádám szerepelt, a Beach csapatot Zakics Bence, John András és Hajdú Péter világbajnoki bronzérmes strandkézilabdázók alkották. Az egy győztes szettig tartó küzdelmet a strandröpis csapat nyerte meg, szép kombinációkkal szerezve pontokat. A meccs után mindkét csapat játékosai elmondták, mennyire szokatlan az asztal, és a vonalak is zavaróak, ezért is hibáztak oly sokat. De nagy élménnyel gazdagodtak, nagyon örültek, hogy játszhattak, Tóth Ádám, válogatott szélső kiemelte, hogy a qatch edzésmódszerként is hasznos lehet.

Ezután jöhetett a döntő Szerbia és Magyarország között. A Pálos Gábor, Zöldy Tamás és Széles László alkotta magyar válogatott az elődöntőhöz hasonlóan beragadt a kezdésnél, onnan viszont nem volt megállás.

Nagyszerű kombinációkat mutatott be, jól is védekezett, megtalálta a szerb bombázók ellenszerét, így 2:0 arányban megnyerte a mérkőzést és ezzel az első qatchvilágbajnokságot!

A meccs után a magyar válogatott tagjai megköszönték a szurkolást és a támogatást, a Testnevelési Egyetemnek, hogy helyet biztosított a gyakorláshoz. Zöldy Tamás a mentális felkészültséget, míg Pálos Gábor a sok közös edzést emelte ki, mint döntő tényezőt a győzelemhez vezető úton. Heim Attila a qatch sportági vezetője nagy sikerként értékelte a világbajnokság megszervezését és a továbbiakban is szervezik a versenyeket, népszerűsítik a sportot, hogy aztán a következő világbajnokságon még többen részt vegyenek.

(Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén
Szinte védjegye, hogy félmeztelenül versenyzik, már a szaúd-arábiai hőségre edz

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.