Sporttörténelmet írt a brit ultrafutó a világ legkeményebb versenyének teljesítésével

Jasmin Paris első nőként teljesítette a brutális Barkley Marathont, amelyet eddig összesen húszan csináltak végig a megadott időkorláton belül.

Március végén sportági történelmet írt Jasmin Paris, aki első nőként teljesítette a világ egyik legkegyetlenebb ultramaratonját, a Barkley Marathont. A Csupasporton is írtunk már a 160 kilométeres tennessee-i versenyről, amelynek útvonala évről évre módosul, teljesen titkos, és az indulók is csak néhány órával a rajt előtt kapják meg az itinert. A kütyük (beleértve a GPS-t is) és segítők igénybevétele tilos, emiatt rengetegen eltévednek. A rajt időpontja szintén ismeretlen (cigarettája meggyújtásával jelzi a verseny igazgatója a startot), és összesen hatvan óra alatt kell teljesíteni az erdős, bozótos terepen az ötkörös távot. A szintemelkedés összesen több mint tizenhatezer méter, és akkor még messze nem említettünk minden nehezítő tényezőt.

Évente csupán negyvenen indulhatnak, és 1989 óta összesen húszan teljesítették hatvan órán belül a távot.

Az időkorlát jelentős nehezítő tényező, Jasmin Paris is majdnem ezen bukott el. Épphogy sikerült neki, 59:58:21 óra alatt csinálta végig a börtönszökés ihlette embertelen maratonit. A célba érkezés után összerogyott, a lába pedig láthatóan tele volt a terepen szerzett sérülésekkel. A negyvenéves brit sportoló később büszkén mesélt arról, milyen érzés volt végigcsinálni a versenyt.

„Nagyon jól érzem magam, igaz, a lábaim még mindig duzzadtak, és tele vannak sérülésekkel, emellett kisebb ínhüvelygyulladásom is van – mondta napokkal a verseny után Jasmin Paris az irunfar.com-nak. – A kulcs a nagyon erős belső motiváció. Ennél a maratoninál tényleg szükség van arra, hogy meglegyen a belső tűz, és mindenáron meg akard csinálni. Érdekes, mert már hónapokkal ezelőtt éreztem, hogy sikerül. Nem tudom leírni ezt az érzést, de egyszerűen tudtam, hogy összejön. Igaz, nagyon sokat edzettem, hogy sikerüljön. Még tinédzserként szenvedtem térdszalagszakadást, ami azóta sem jött teljesen rendbe, és körülbelül másfél évvel ezelőtt az orvos azt javasolta, hogy legfeljebb sík terepen fussak. De engem ez sem tántorított el. Kőkeményen edzettem, és a térdem erősebb, mint valaha. Az utolsó kör előtt reálisan úgy tűnt, hogy nincs esélyem, de az adrenalin hajtott tovább, és egészen az utolsó kilométerig hittem, hogy sikerül. Ott viszont nem voltam benne biztos, hogy képes leszek időben felfutni a célba, de nem volt veszítenivalóm.”

Az állatorvosként dolgozó kétgyermekes édesanya azt is elmondta, mikor hallott először a versenyről.

„Már régóta tudtam róla, de kétezertizenkilencben keresett meg először a verseny igazgatója, hogy próbáljam ki magam – folytatta Paris. – Óriási kihívás, és nagyon izgalmas verseny, mégis időbe telt, mire úgy éreztem, hogy meg akarom csinálni. Kétezerhuszonegyben jött el ez a pont, akkor mintha átkapcsoltak volna bennem valamit.

Mindkét gyermekem születése után szerettem volna valami olyat csinálni, ami kimozdít a komfortzónámból. Ez pedig a legkeményebb verseny, amin valaha indultam.

Máshol is lehet rossz napod, lehetnek rosszak a körülmények, de ez már önmagában brutális. Már eleve a bizonytalanság, lefekszel éjjel, és próbálsz aludni, de tudod, hogy bármikor kelthetnek, és egyből indul a verseny. Volt olyan szakasz, ahol alig tudtam megállni a lábamon, és egy falat sem ment le a torkomon. Magamba erőltettem egy rizspudingot, amit utána egyből ki is hánytam. De végül megcsináltam. Ezzel nemcsak a nőket, mindenkit arra szeretnék bátorítani, hogy sportoljon, tegye próbára magát, és ne féljen az ezzel járó kockázattól.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.