Bővülő programok világjárvány idején

Az otthon végezhető mozgásformák kényszermegoldásnak megfelelőek, de létezik néhány kezdeményezés, amely szervezett keretek között nyújt színvonalas edzéslehetőséget az átmeneti időszakban.

Naplemente a Dunán

Supozás a Kis-Háros-szigetnél május 19-én, kedd este. Gyülekezés 18 órától a XXII. kerületi Dunapart utcában, a túra időtartama legfeljebb két óra, de a SUP the Lifestyle egyesület Facebook-oldalán mindenképpen szükséges a regisztráció.

 

A derék stabilizálása

Ingyenes élő videó Ringer Viktória gyógytornász-fizioterapeutával, funkcionális edzővel a derék stabilizálásának jelentőségéről, kihívásairól. A core tréning alapjaihoz csupán egy SMR-hengerre lesz szükség május 19-én, kedden 18 óra és 18.45 között.

 

A gemenci ártérben

Tengeri kajakkal a Gemenci-Holt-Duna-ág árterében. Találkozó május 23-án és 24-én 9 órakor Érsekcsanádon, a Rév csárda parkolójában. A nap első felét a holtágban evezve lehet eltölteni, délután a kis pihenőt követően átevezés a Rezéti-Holt-Duna-ágra. A részvétel 8.900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (lapátok, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), illetve a túraszervezést és a túravezetés díját. A túrát minimum nyolc fő részvételével rendezik meg.

 

Láthatatlan fitnesz

Két éve már heti rendszerességgel tartja ingyenes fitneszedzéseit a Decathlon csapata. Az órák látássérült fitneszkedvelőknek is ajánlottak, mert edzéselemeiket úgy állították össze, hogy könnyen és hatékonyan elsajátíthatók legyenek. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, hogy az edzőteremben csak a megfelelő számú sportoló lehessen.

 

 

A tervezett időpontok: május 20., május 27., június 3., június 10., június 17., június 24., július 1., július 8., július 15. Valamennyi óra 17.30-kor kezdődik a Károly krt. 2. szám alatt található edzőteremben.

 

Rendszeres jógázás

Egész májusban élő jógaórákat tart Czvikli Zsuzsanna jógaoktató, az eseményre a Facebook-oldalán kell jelentkezni. A heti három foglalkozás közül a hétfői 20 órakor, míg a szerdai és a pénteki 16.30-kor kezdődik. Egy-egy alkalom másfél órás.

 

Zsírégetés

Elsősorban nőknek készült az a 40 perces videó, amelyben 400 kalória is elégethető a nappaliban.

 

 

Teljes test edzése

Egy mindössze 25 perces gyakorlatsorral garantáltan megmozgathatók a test főbb izomcsoportjai, és eszközre sincs szükség, vagyis a lakásban, kertben bárhol elvégezhetőek a gyakorlatok. Tökéletesen átmozgatja a test alsó vagy felső részét, ráadásul a videó feliratozással segíti a gyakorlat helyes elvégzését.

 

 

Saját testsúllyal

Kezdőknek is ajánlott, nincs szükség súlyokra, gumiszalagokra, különböző kiegészítő elemekre, legfeljebb az otthoni bútorzatra. Bemelegítés után guggoláshoz, fekvőtámaszhoz, sarokemeléshez is kaphatunk gyakorlatokat, sőt a videóból kiderül, hogyan lehet elrontani, a hatékonyságot csökkenteni a mozdulatok során.

 

 

 

Torna plüssökkel

A felnőttek mellett a gyerekeket is megviseli a karantén, és a mozgásigényét nem mindenki elégítheti ki a kertben. Az alábbi húszperces videóban alsó tagozatos diákok néhány plüssállat segítségével több hasznos feszültséglevezető gyakorlatot is elvégezhetnek.

 

 

 

Futás otthon

A #maradjotthon kampány keretében a Magyar Futósport Egyesület otthon teljesíthető versenysorozatán is lehet indulni. A befizetett nevezéssel a Magyar Vöröskereszten keresztül mindenki a koronavírus elleni küzdelmet támogatja. A járványhelyzet idején a saját lakásban futópadon, helyben futásban, szobakerékpáron, spinningkerékpáron vagy elliptikus tréneren lehet teljesíteni az 1, 5, 10, 21 vagy éppen 42 kilométeres távot. Az egyes futamok heti bontásban, minden vasárnap 19 órától indulnak, és a következő vasárnap 18 óráig tartanak. Eredményhirdetés hétfőnként 18 órától az esemény Facebook-oldalán, nevezési díj 3000 forint.

Mozgáskampány

Élsportolókat, közéleti személyiségeket, influenszereket, testnevelőket, edzőket és egyetemi hallgatókat fog össze a Magyar Diáksportszövetség (MDSZ) április elején induló kampánya, amely a koronavírus által okozott extrém helyzetre igyekszik hatékonyan reagálni. A program részeként az MDSZ saját Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján napi rendszerességű edzéseket, otthoni környezetben végzett sportolással kapcsolatos ötleteket és inspiráló videókat, posztokat tesz közzé. A nagyobbakra is gondoltak a szövetségnél, s a DO60 Facebook-oldalon, illetve az Instagram-csatornán jelenik meg a napi edzéstartalom minden délután 16 órakor.

 

Több mint egy terem!

A Toto Sport Home Training programja az egyik legjobb választás az otthoni sportoláshoz, ha az edzőtermek átmenetileg bezártak, esetleg valaki nem szeretné igénybe venni a konditermet a járvány idején. A klub Facebook-oldalán naprakész információk állnak rendelkezésre, miszerint a kínált szolgáltatás ingyenes, mindennap hatvanperces új edzésekkel jelentkezik, kezdőknek és haladóknak is tartogat megfelelő feladatokat. A napi élő edzésvideókat a www.eddzotthon.hu oldalon bárki megtalálhatja.

 

Ötpróba

Bár az Ötpróba-programsorozat naptárában szereplő szabadidősport-rendezvények jelenleg szünetelnek, maga az Ötpróba nem állt meg. A szervezők elindították a #ötpróbávalotthon elnevezésű kampányukat, amelynek segítségével – játékszabályzattal kiegészítve – tippeket kaphatunk, hogyan tartsuk magunkat fitten, edzésben otthoni körülmények között – játékos formában.

A #ötpróbávalotthon kampányban természetesen a koordináló cég, a Nagy Sportágválasztó, a BBU Nonprofit Kft. dolgozói is részt vesznek, s minden nap egy-egy otthoni edzéslehetőségre hívják fel a figyelmet, ezzel motiválva azokat, akik nem szeretnének sport nélkül maradni a mostani veszélyhelyzetben.

 

Sport mindenkor

A BEAC sem tétlenkedik, március 23-án elindította a #sportmindenkor – otthoni edzések koronavírus idején elnevezésű ingyenes online edzéssorozatát. A járványügyi helyzet ellenére a 122 éves klub szervezői mindennap élő edzésvideókkal készülnek minden érdeklődő számára.

Annak érdekében, hogy az edzések stabil pontot jelentsenek a mindennapokban, virtuális órarend is készült!

 

 

Eszközök nélkül

A testépítés vagy inkább az izomzat szinten tartása otthoni körülmények között sem lehetetlen, mégpedig súlyzók használata nélkül. Hogy mire jó egy zsugor ásványvíz, illetve egy kanapé, megtudható az alábbi összeállításból.

 

 

Maradj otthon fitten!

A Decathlon Magyarország március 21-én, szombattól naponta négyszer jelentkezik online edzésekkel a cég hivatalos Facebook-oldalán. Reggel 8 órakor rövid átmozgatás, hogy jól induljon a nap, délben néhány perces fitt challenge, hogy jólessen az ebéd, majd 16 órakor hosszabb edzés, hogy mindenki lemozoghassa a napot, illetve 20 órakor nyújtás szerepel a programban.

 

Feszes combizmok

Futóknak sem könnyű ebben a helyzetben, de a combizmok feszesen tartásához, illetve az általános egészségmegóváshoz az alábbi videó is segítséget nyújthat Lubics Szilvia hosszútávfutó, ultramaratonista ajánlásával is…

 

 

Átmozgató jóga

Könnyű, a teljes testet átmozgató gyakorlás, amely reggel, edzés után vagy egy nehéz nap után is elvégezhető. Az alábbi videóban nem szerepelnek erős nyújtások és intenzív gyakorlatok, de a következő fél órában lehetőség nyílik a lazításra. Kezdőknek is ajánlott!

 

 

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.