Összefüggő sípályarendszer a Mátrában

Magyarország első hóágyúzott sípályarendszere a mátraszentistváni Sípark, amely lényegében három falu, Mátraszentistván, Mátraszentimre és Mátraszentlászló közös síterepe.

A Sípark tíz változatos, különböző hosszúságú pályával várja a sízőket, s nemcsak a felnőtteket, hanem a kisgyermekeket, családokat egyaránt. A terep felső szakaszán építették ki a nemzetközi minősítésű pályát, amely 560 méteren 145 méter szintkülönbséget jelent a profiknak, de ugyancsak tapasztaltaknak ajánlott az úgynevezett freeride-pálya, amelyen különböző ugratók, kapuk, emelkedők használatával lehet élvezetesebbé tenni a szabadidősportot.

 

Fotó: MTI/Komka Péter

 

Az elmúlt tíz esztendőben az intenzív fejlesztéseknek köszönhetően korszerű sílifteket építettek a Sípark területén, jelenleg nyolc modern lift szolgálja a vendégek kényelmét, köztük két új csákányos felvonó is működik majd, amennyiben a terepet megnyitják a síelők előtt. Természetesen a hagyományosnak nevezhető korongos felvonó is népszerű, különösen a hazai sízők körében, mert egyszerűen kezelhető. A korongos és csákányos síliftek óránként összesen 1930 főt képesek szállítani. A komplexum része a Magyarországon először üzembe helyezett négyszemélyes panorámalift is, amely óránként akár 2200 embert is szállíthat. Összességében a nyolc sílift szállítókapacitása 7310 fő/óra.

Megjelent a símagazin!

Síelés 2020–2021 magazinunkban hosszabban is írunk a Síparkról, az árakról és a gyermekek síoktatásának lehetőségeiről. Fókuszban a Covid-mentes síelés, óvintézkedésekkel, de külföldi körkép, divattörténet, gasztrotipp és sok egyéb sícikk is színesíti a 84 oldalas magazint, amely kapható az újságárusoknál.

„Jelenleg már huszonnégy hóágyúval rendelkezünk, amellyel szükség esetén a pályáink többségét teljesen befedhetjük műhóval – kezdte Erbeszkorn Tamás sajtószóvivő. – Csak azért nem a teljes pályarendszert, mert némelyik terep a Natura2000 része, és szigorú szabályok vonatkoznak a természetvédelemre. Mindenesetre a tizenhét éves vízvezetékeinket is felújítottuk, a csaknem százmillió forintos beruházásnak köszönhetően egy hét alatt síelhető pályákat hozhatunk létre, mivel egy hóágyú egy éjszaka alatt tíz köbméter havat képes előállítani. Természetesen ehhez a megfelelő időjárásra is szükségünk lesz, pontosabban a fagypont alatti hőmérsékletre, illetve tapasztaltuk, hogy az alacsony páratartalom is segít a műhó hatékony előállításában. Ha kedvező a páratartalom, nem szükséges a fagypont alatti hőmérséklet sem.”

A közelmúlt hómentes időszakai ellenére a komplexum az elmúlt tíz évben a legrosszabb téli időszakban is 45 napon keresztül tartott nyitva, míg az ideális időjárási körülmények esetén megesett a 116 napos nyitva tartási idő is.

„Magyarországon a teljes szezonban negyven-ötvenezer ember síel Eplényben és Mátraszentistvánon, éppen ezért szeretnénk is megtartani vendégeinket. Mivel Ausztriában korlátozások léptek életbe, úgy kalkulálunk, hogy idén rengeteg magyar választja a hazai síterepeket, de szeretnénk, ha a jövőben is Magyarországon maradnának, éppen ezért folyamatosak a fejlesztéseink. Lényegében kétezernégy óta készen állnak a terveink a bővítésre, a hatósági ellenőrzés is megtörtént, de csak mostanában kaptunk zöld utat.”

A közelmúltban is számos újítás szolgálta a vendégek kényelmét. A völgyben lecseréltek négy régi hóágyút korszerű, energiahatékony és csendes üzemű gépekre, amelyek egy föld alá épített, fagymentes aknához csatlakoznak, így teljes mértékben automatizáltak, és távolról, akár mobiltelefonról is azonnal indíthatók. Az előző szezon előtt elkészült a negyedik víztározó is, amely elengedhetetlen a sípályákra szánt műhó előállításához.

 

Fotó: MTI/Komka Péter

 

„Mivel az idén elmaradt a kánikula, végre hideg télre számíthatunk, ami minden tekintetben kedvező. Persze az ideális az lenne, ha havazna, de nulla fok alatt bevethetők a hóágyúk.”

A számtalan méretű és nehézségi fokozatú sípálya mellett a komplexum egyik előnye, hogy a snowboardosok is megtalálják a számukra ideális pályát, sőt minden szezon előtt érkezik egy csapat, és az üzemeltetővel egyeztetve közösen megépítenek egy mesterséges pályát ugratókkal, kanyarokkal, akadályokkal. Mindemellett az üzemeltetők – a műhó felhalmozásával – mesterséges dombokat alakíthatnak ki, amelyet a téli szezon végéhez közeledve elbontanak, hogy szétterítsék a hóhiányos pályákon.

Címlapfotó: MTI/Komka Péter

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.