Síoktatás Magyarországon: szakértelem van, hely nincs

A koronavírus-járvány miatt számos sítábor elmaradt, illetve a külföldre utazás is nehézségekbe ütközött.

A gyerekek az elmúlt másfél évben csak annyit érzékeltek a vírusból, hogy elmaradtak a külföldi utazások. Krakler Kata, a Pasaréti és a Normafa Síiskola vezetője elmondta, 2020 tavaszán az egész világot érintette a leállás, s bár 2021 tavaszán csak a szolgáltatóknak kellett bezárniuk, a külföldre szervezett sítáborok elmaradtak, amely esetükben hozzávetőlegesen 1500-1600 ember oktatását érintette.

A környező országokban ismét tapasztalható az újabb szigorítás, de van B-terv.

Réczi Attila síoktató a gyerekek esetében a műanyag (tan)pálya híve.

„Érdemes három-négy éves kortól elkezdeni a tanulást, és azért a műanyag pályán, mert ebben a korban úgymond még nincs elrontva a gyerek, még nem hangsúlyos a nem szakember által megtanított rossz technika, nincsenek rossz beidegződések. A tanpálya használata megfelelő alapot ad a biztonságos síeléshez, az irányváltások, megállások, elindulások, különböző alaptechnikák ugyanúgy elsajátíthatók, mint a hegyoldalban. Nem mellékesen a tanpálya költséghatékony is, mert az utazásra, a szállásra, valamint a síbérletre szánt összeget máris megspóroltuk.”   

A tanpályák kialakításához nincs feltétlenül szükség megfelelő domborzati viszonyokra, ennek köszönhetően a mesterségesen kialakított pályák lehetővé tették, hogy a fővárosban – a teljesség igénye nélkül – Újpesten, Pestszentlőrincen, Óbudán vagy a Római-parton, míg vidéken, mondjuk, Dorogon, Győrújbaráton, Szentendrén vagy Diósdon is síelhessenek a gyerekek.  

A tanpályák előnye még, hogy időjárástól függetlenül használhatók, igaz, az órarend elkészítése, a csoportok kialakítása ebben az esetben is némi szervezést igényel.

A síiskola vezetőjének feladata ugyanis, hogy a gyermek életkorának és tudásszintjének megfelelően kialakítsa a csoportbontást.

Fotó: Pasaréti és a Normafa Síiskola

Megjelent a Síelés magazin!

Már kapható az újságárusoknál a hatodik Síelés magazinunk, amelyben 84 oldalon írunk az idei síszezonról és sok minden másról.

„A teljesen kezdő három év alatti gyerekeknél általában harmincperces egy-egy foglalkozás, a nagyobbaknál ötvenöt vagy hatvan perc – vette vissza a szót Krakler Kata. –  A foglalkozásokat általában délután négy és este hét óra között tartjuk, míg délelőtt óvodai vagy iskolai csoportoknak biztosítunk helyet. A tanpálya használatának további előnye, hogy kizárólag az évszaknak megfelelő öltözéket igényel, vagyis ősszel és tavasszal egy vékonyabb szabadidőruha, rövidnadrág vagy póló tökéletesen megteszi, felesleges a síruhára költeni. Ugyanakkor a síkesztyű és a bukósisak nálunk is minden esetben kötelező felszerelés.”     

A tanpályás edzések és oktatás után a havas hegyoldalban is fontos a szakember segítsége. Gondolhatnánk, a veszprémi Sítanoda viszonylag könnyebb helyzetben van, mint a Pasaréti Síiskola, elvégre a közelben található az eplényi Síaréna, ahol tizennégy pálya, nyolc felvonó és csaknem hétezer méter síterület várja a sportág kedvelőit.

„Valóban, csakhogy a térségben ez az egyetlen komplexum, vagyis síoktatás szempontjából zsúfolt, de úgy összességében sincs jó véleményem a hazai sípályákról – felelte Réczi Attila. – Félreértés ne essék, az infrastruktúra tökéletes, miként a szakértelem is, csak éppen Magyarországon is egyre többen szeretnek síelni, és az igényekhez mérten kevés a hely. Eplényben kizárólag a nyitás utáni és a zárás előtti egy-egy órában lehetne megfelelő szintű oktatást tartani.”     

A tanpálya egyedül a hóélményt nem biztosítja, minden másban ugyanolyan, mint a havas pályák.

A Pasaréti Síiskola tanpályája kombinált tolókaros és tányéros felvonóval, valamint világítással is fel van szerelve.

Fotó: Shutterstock

KÜLÖNBSÉGEK AZ OKTATÁSBAN

Mint a sífelszerelések vásárlásakor, az oktatást tekintve is számtalan lehetőség közül választhatunk, így mindenki eldöntheti, hogy anyagi lehetőségeihez mérten mi neki az ideális.

  • A két féléves képzés például a Normafa Síiskolában három-három hónapot jelent, vagyis általában szeptember közepétől december közepéig, illetve január elejétől április elejéig tart. Egy félév ára 49 000 forint, egy összegben fizetve 90 000 forint a teljes díj. Az egyéni képzést választóknak alkalmanként 6000 forintot kell fizetniük, plusz a sífelszerelésért még ezret.
  • A tanpályás képzéssel ellentétben a havas pályás edzések jelentősen emelik a költségeket. Egy másfél órás foglalkozás – gyermekek esetében is – hozzávetőleg 6000-8000 forint, ami kizárólag a csoportos oktatásra vonatkozik, az egyéni képzés ára jóval 20 000 forint felett kezdődik.
  • Külföldi sítáborban általában négy-öt napos oktatást biztosítanak a síiskolák, a gyermekek képzési díja 40-60 ezer forint között mozog, és ez az ár nem az egyéni képzésre vonatkozik. Aztán még hozzá lehet adni az utazási, szállás- és egyéb költségeket.

(Borítókép: Huszár Gábor/Kisalföld)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.