Tíz nélkülözhetetlen sífelszerelés a téli szezonra kezdőknek

Nézzük, mely termékeket érdemes beszerezni még azelőtt, hogy egy életre elköteleznénk magunkat a sísport mellett.

Kezdő síelőként nagy dilemmában találhatjuk magunkat, hogy máris béreljünk vagy vásároljunk saját felszerelést. A sísport is technikai sport, így évről évre fejlődik, a gyártók újításait pedig síelő legyen a talpán, aki képes naprakészen nyomon követni. Az alábbi kalauzzal segítünk eligazodni a síelés útvesztőiben.

Bukósisak
Ugyan nem kötelező, de gyakorlatilag kötelezően ajánlott, úgynevezett alapdarab, ami nélkül, pláne kezdő síelő, nem léphet pályára. Sajnos még a bukósisak sem garancia mindenre, elég, ha a 2013-ban síbalesetet szenvedő Michael Schumacherre gondolunk, ám az is biztos, hogy a bukósisak, akárcsak a kerékpársportban, a sípályán is életet menthet. A megfelelő bukósisak kiválasztásánál fontos szempont a jó méret, a kényelem, az időjárásálló védelem és a stabil tartás, hiszen hosszú órákon keresztül viseljük, így ha nem érezzük benne magunkat komfortosan, úgy az egész napos élményt tönkreteheti egy nem ránk való bukósisak.

Megjelent a Síelés magazin!

Már kapható az újságárusoknál a hatodik Síelés magazinunk, amelyben 84 oldalon írunk az idei síszezonról és sok minden másról.

Szemüveg
A tökéletes síszemüveg szintén többfunkciós kiegészítő, hiszen egyrészt szűri, de át is engedi a fényt, ugyanakkor megvéd hóban, szélben, párában, és erős napsütésben is. Ez bizony az a kiadás, amin nem érdemes majd spórolni, ugyanis a síszemüveg hosszú éveken át hű társunk lesz. A drágább, márkásabb darabok természetesen tartósabbak is, mivel az anyaghasználatot illetően magasabb minőséget képviselnek. A jó szemüveg nem párásodik, teljes körű UV-védelmet biztosít, és nem zavarja a kilátásunkat, így garantáltan élvezhető a panoráma a sífelvonó tetején is a szemüvegen keresztül.

Kesztyű
Szintén az az alapdarab, amelyet nem lehet a kölcsönzőből megoldani. Mellesleg egy jó síkesztyű tartós befektetés, és nemcsak a sípályán lehet majd kihasználni az adottságait, hanem számíthatunk a védelmére akár a hosszabb erdei havas túrákon vagy a garázs előtti hólapátolás közben is. Talán a síkesztyű esetében – ha nem ragaszkodunk a drágább márkákhoz – érdemes ár-érték arány tekintetében az alsó-középkategóriás terméket vásárolni, mivel – valljuk be – ez lesz az a kiegészítő, amelyre a legkevésbé vigyázunk majd, amúgy meg a legkönnyebben pótolható.

Aláöltözet
Futók előnyben, hiszen az őszi-téli technikai futóruházat tökéletesen alkalmas síaláöltözetnek is. Ám ha a gardróbszekrényünkben nincs külön polca a futóruhának, úgy érdemes legalább egy vagy két klasszikus cicanadrágot beszerezni, amelynek vásárlása során mindenképp figyeljünk az anyagösszetételre. Ha amúgy is hordunk télen a pulóverünk alá trikót, úgy az is megfelel, mint legalsó réteg, erre pedig vegyünk egy vékonyabb hosszú ujjú felsőt, lehetőség szerint garbós nyakkal, valamint szerezzünk be egy puha polármellényt. Így a több réteget bármikor könnyedén tudjuk cserélgetni, ha épp melegünk lenne a pályán.

Azonban azt se felejtsük, hogy ha hosszú perceket kell majd a nyitott felvonón, adott esetben erős szélben eltölteni, nem érdemes nagyon nekivetkőzni, mert pillanatok alatt átfagyhatunk.

Zokni
Elsőre lényegtelen apróságnak tűnhet, ám célszerű a nejlonharisnya vagy az öltönyhöz való zokni helyett speciális sízoknival belebújni a sícipőbe. Egyrészt hat-nyolc órán keresztül kell majd abban a kemény műanyag bakancsban mászkálni, másrészt borzasztóan megkeserítheti a síelés élményét a kellemetlen kidörzsölődés, egy vízhólyag. A jó minőségű sízokni sokkal vastagabb szövésű anyagból készült, mint a hétköznapok során viselt zoknik, valamint olyan különleges tulajdonsággal bír, mint a hőtartó képesség, azaz melegen tartja a lábakat, mégis szellőzik.

Héjruházat
Ha megnézzük nagyapáink fotóalbumát, láthatjuk, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek derekán még a színes kezeslábas síanorákok hódítottak a pályákon és azok környékén. Manapság a technikai öltözetek innovációjának köszönhetően sokkal inkább jellemző a réteges öltözködés, a vékony, úgynevezett héjruházatok széles választéka. Ezek funkciójukat tekintve leginkább a szigetelésben játszanak fontos szerepet, teljes körű szél- és vízálló védelmet biztosítanak. Már írtunk az aláöltözet szerepéről, így a felső réteggel együtt lesz igazán tökéletes a szettünk.

Mindegy, hogy kezdő vagy tapasztalt síelők vagyunk, fontos a jó síléc

Síléc
Elérkeztünk a bérelhető felszerelések felsorolásához. Ha nincs szándékunkban évről évre megvásárolni a legújabb modellt, ebbe a kategóriába tartoznak a sílécek. Ami a kölcsönzést illeti, sokkal jobban járunk, ha a síterep helyszínén bérlünk felszerelést, ugyanis vélhetően egy tavalyi modellt kapunk majd a lábunk alá, ellenben a nem ritkán tíz-húsz éves itthoni kínálattal.

Síbakancs
Talán a legnagyobb kérdőjel a vásárlás kontra bérlés mérlegén, hiszen sokakban felmerülhet a bizalmatlanság a kölcsönzőben kapható sícipők iránt. Az biztos, hogy mind az itthoni, mind a külföldi boltokban maximális figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, és ez már így volt a koronavírus-világjárványt megelőzően is, így nyugodt szívvel lehet bérelt cipőben is útra indulni. A fiatalabb korosztály esetében jól bevált gyakorlat, hogy a szülők nem ruháznak be sícipőre, amíg a gyermek növésben van, hiszen jó eséllyel néhány hónap alatt más méretű bakancsra van szükség. Felnőttként akár a bérlés, akár a vásárlás mellett döntünk, a legfontosabb a helyes méretválasztás legyen.

Akárcsak a futócipők esetében, a síbakancsoknál is fontos szempont, hogy az utcai cipőknél legalább fél számmal nagyobb modellt válasszunk, mivel egész nap ebben kell majd a hegyoldalban helytállnunk.

Nagyon hideg időjárás esetén a dupla zokni is megfontolandó, és egy plusztalpbetét is jó célt szolgálhat, így semmiképp se érjen végig a lábfejünk az első próba során, mert akkor biztosan kicsi az a sícipő.

Bot
A szabad stílusú síelést kedvelők inkább bot nélkül élvezik a lejtőket, ám főleg kezdő síelőknek mindenképp tanácsosabb síbottal is készülni az útra. A botnál a helyes méretválasztás lesz ismét a kulcs, amit a sportoló magasságát figyelembe véve kell pontosan meghatározni. Álló helyzetben derékszögnél kicsit magasabban hajlított könyökkel legyen a bot merőleges a talajra, így lesz kényelmes és biztonságos a síelés. A túl hosszú bot balesetveszélyes lehet, míg a túl rövid botot könnyedén elhagyhatjuk, így mindenképp fordítsunk időt a helyes méretválasztásra.

Napvédő
Az utolsó, legfontosabb kiegészítőnk lehetne a fülvédő vagy a sál is, ám ettől sokkal lényegesebb bőrünk védelme, hiszen magas hegyen jóval nagyobb mértékben ki vagyunk téve a napsugárzás okozta veszélynek, mint az alacsonyabb régiókban, és önfeledten élvezve a síelést hajlamosak lehetünk megfeledkezni a napkrém használatáról. Pedig az arcunk, az orrunk és az ajkaink, sőt a fülcimpánk és minden fedetlen bőrfelületünk nagy veszélynek van kitéve, hiszen a napégés amellett, hogy kellemetlen érzés, fokozottan veszélyes tényező, ami a bőrrák kockázatát is növeli. Így legalább 30-as védőfaktorral jelölt krémet válasszunk a biztonság érdekében.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.