Vályi Gergő sportmászó: egy hét, két siker

A korábbi ifjúsági Európa-bajnok az idei ifjúsági Európa-kupa-sorozatban egyetlen nehézségi versenyen sem talált legyőzőre, egyébként a svájci viadalon mindhárom magyar mászó a döntőbe jutott.

Újabb nagyszerű eredményt ért el a magyar versenymászó-válogatott az ifjúsági Európa-kupában. Egy héttel az ausztriai, imsti győzelmét követően Vályi Gergő ezúttal a svájci Ostermundigenben állhatott a dobogó legfelső fokára a nehézségi versenyszámban. A versenyen három korosztályban összesen kilenc mászónk állt rajhoz. A magyar csapat legerősebb korcsoportjában, az ifjúsági A kategóriában (16-17 évesek) mindhárom magyar sportmászó döntőbe jutott. Vályi Gergő mellett Tusnády Nimród és Radics Attila is a dobogóért mászott, ebben a műfajban azonban sokszor csak nüanszok döntenek. Tusnády Nimród végül a negyedik, Radics Attila a hetedik helyen zárt.

 

Vályi Gergő a dobogó tetején. Fotó: MHSSZ

 

A mászóközösségben csak Gege becenéven ismert szügyi sportmászó kirobbanó formában van, és nagyon élvezi a nemzetközi versenyek mászóútjait.

„Nagyon jó, hogy ilyen utakat mászhatok, mert nagyon szeretem őket – hangsúlyozta Vályi Gergő. – Sajnos legutóbb akkor tudtam ilyenekre edzeni, amikor a klagenfurti boulder Európa-kupa után kint maradtunk Ausztriában mászni. Most az imsti eredmény után már tudtam, körülbelül milyen szinten kell mászni a dobogóhoz. További magabiztosságot adott, amikor első helyen jutottam döntőbe, ahol nagyobb volt magam felé az elvárás, nem szerettem volna rontani a selejtezőhöz képest. Nagyon jó volt hallani a többiek szurkolását, már amikor besétáltam az úthoz, akkor hangosabban kiabáltak, mint addig mászás közben bárkinek. A döntő út is nagyon tetszett, hatalmas elismerés az útépítőknek. Az is nagyon jó volt, hogy most Attilával és Nimróddal együtt jutottam döntőbe, így sokkal jobb volt az izolációban lenni. Remélem, hamarosan Innsbruckban is hasonlóan sikerül a verseny.”

 

Fotó: MHSSZ/Kétyi Dody

 

A csapatnak a háromhetes külföldi versenykörút következő, egyben utolsó állomása Innsbruck lesz, ahol már a felnőttvilágkupa mezőnyével mérhetik össze tudásukat boulder és nehézségi versenyszámokban. Erős mezőnyre lehet számítani, mivel mindenki ott lesz, aki Európából kijutott a tokiói olimpiára, ahol a sportmászás bemutatkozik az ötkarikás játékokon.

 

A sportmászás a sziklamászás versenyszerű formája, jellemzően épített műfalakon. Három versenyszám létezik: a boulder, a nehézségi és a gyorsmászás. A bouldernél négy méter magas falakon, kötélbiztosítás nélkül kell nehéz, jó koordinációt és egyensúlyérzéket erővel ötvöző mozdulatsorokat végrehajtani. A versenyzők esetleges esését a fal lábánál lévő matrac tompítja. Gyorsmászásnál egy sztenderd, 15 méter magas falon kiépített útvonalon másznak fel kötélbiztosítással, itt kizárólag a gyorsaság számít. Ez a mászók 100 méteres sprintje. Az út fogásai a világ minden gyorsmászófalán milliméterre pontosan ugyanott helyezkednek el, így az idők összemérhetők. A nehézségi mászás a királykategória, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként és helyszínenként eltérő típusú műfalakon, mindig más utakat építve rendezik, az indulók kötélbiztosítással másznak. A sorrendet az dönti el, ki milyen magasra jut.

 

Címlapfotó: Magyar Hegy- és Sportmászószövetség/Kétyi Dody

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.