Düböröghetnek a kínai olimpia hóágyúi

Mivel nem sok valódi hóra lehet számítani a pekingi téli olimpia alpesisí-versenyein, elsősorban a hóágyúk működésére támaszkodhatnak a szervezők – ugyanakkor ez a megoldás nem nyerte el a környezetvédők tetszését.

Ha alpesi síelésről esik szó, elsőként és másodikként sem Kína jut eszünkbe, mert bár a kontinensnyi ország több sportágban is éllovas, a téli műfajok többsége nem tartozik a felségterületéhez. Február 4. és 20. között mégis rajta lesz a világ szeme, hiszen Peking a téli olimpia házigazdája. Az esélylatolgatás és a szakmai körkép más lapra tartozik, ám érdemes megnézni, milyen létesítményekkel várja a világot az első olyan város, amely nyári (2008) és téli olimpiának is otthon adhat(ott).

A játékokat három klaszterben, azaz három zónában rendezik meg: Pekingben, továbbá a főváros központjától 75 km-re található Jencsingben és a nagyjából 180 km-re fekvő Csangcsiakouban.

Az alpesi sízők szempontjából Jencsing érdekes, hiszen itt tartják a bob- és a szánkóversenyeken kívül az alpesi versenyszámokat is, ám a teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy a fővárosban a jeges számokat, míg Csangcsiakouban az északi, valamint a snowboard- és free­style-versenyeket bonyolítják le. Az északnyugatra fekvő Jencsing a 75 km-es távolság dacára lényegében a kínai főváros hegyvidéki külvárosa, ráadásul a gyorsvasúthálózatnak köszönhetően bőven egy órán belül elérhető. Változatos helyszín, hiszen nemzeti park, forró források és síközpontok is találhatók itt, nem megfeledkezve a kínai nagy fal egy szakaszáról sem.

A National Alpine Skiing Center, az olimpia egyik helyszíne – Fotó: AFP

A Nemzeti Alpesi Síközpontban hét pályát alakítottak ki, mindegyik nagyjából 10 km hosszúságú. A rajtzóna 68 fokos meredekségű, ezzel az adottsággal az egyik legmeredekebb versenypálya a világon. „A hegy remek, talán egyike a világ legjobb terepeinek. Nagy kihívást jelentő verseny lesz” – jellemezte a helyszínt és a megméretést a lesiklásban olimpiai (1972) és világbajnok (1970, 1972) Bernhard Russi, a pálya tervezéséért felelős szakember. Szerinte a pálya nagy lökést adhat a kínai sísport fejlődésének.

2020 februárjában itt rendezték volna meg az első kínai FIS világkupa-viadalt, ám a koronavírus-járvány gátat emelt.

Ami a közelgő olimpiát illeti, már biztos, hogy külföldi szurkolók nem lehetnek jelen, járványgóc kialakulása esetén pedig tartományi szinten korlátozhatják, Kínán belülről honnan érkezhetnek nézők.

Az alpesisí-versenyek február 6-tól 19-ig tartanak, a legjobbak 11 számban méretik meg magukat. Hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsák, a Guardian cikke szerint a szervezők nagyjából 49 millió gallonnyi, azaz hozzávetőleg 185.5 millió liter vizet használnak fel a hó előállításához. Mert bármennyire lélegzetelállító is a helyszín vagy a látvány, valódi hó bizony nem sok van ilyenkor a hegyen: 2021 januárja és márciusa között átlagosan 2 cm hó esett… A cikk megemlíti, ennél Londonban, Párizsban vagy éppen Madridban is több hullott.

Hamarosan Síelés magazin!

November utolsó hetében jelenik meg immár hatodik Síelés magazinunk, amelyben 84 oldalon írunk a közelgő síszezonról. A pekingi olimpiai előkészületek mellett olvashatnak a rekorder Wetzl Péterről, a magyar reménység Tóth Zitáról, a csodálatos Marcel Hirscherről, a hazai snowboardosokról, a régi Mátráról, a balkáni lehetőségekről, a spórolási trükkökről és sok minden másról.

Újkeletűnek éppen nem mondhatjuk a problémát, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tisztviselői már a 2015-ben elkészített értékelő jelentésükben felhívták a figyelmet a gondra. És hogy messzebb ne menjünk, a dél-koreai Pjongcsangban is erősen támaszkodni kellett a mesterséges hóra.

Márpedig – különösen ilyen mennyiségű műhó előállítása – ez igencsak megkérdőjelezi az egyébként zöld és fenntartható olimpiára törekvő szervezők valódi tetteit, hiszen a művelet víz- és energiaigényes, plusz a talajt is károsítja. Még akkor is elgondolkodtató a helyzet, ha a szervezők korábbi közleményükben jelezték, megújuló energiát használnak, és a vízkészletet is újrahasznosítják. Ugyanakkor tény, a globális felmelegedés miatt veszélybe kerültek a síterepek, éppen ezért a hóágyúzás egyre inkább a műfaj része, és a fejlesztésekkel a szervezők tettek azért, hogy környezetbarátabbá váljon a műhó.

Mindenesetre nagyjából kétszáz hóágyú gondoskodik majd a tökéletes állapotú pályákról. A sportolók sportszakmai szempontból nem is feltétlenül bánják, mert a műhó többnyire keményebb, gyors és tapadós pályát „hoz magával”.

Más kérdés, sokan berzenkednek tőle, hogy egy ilyen fontos eseményen ilyen rossz példát mutatnak a világnak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spárta királynője fonott kaláccsal tartotta távol magától a kutyákat
A magyar Jégember mínusz tíz fokban hegynek fel félmeztelenül fut maratonit
Egyetlen futólépés a jókedv felé
Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Futóknak a megfelelően összeállított nagysúlyos erőedzés is hasznos lehet

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel
Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.