Három magyar a tízszeres Ironman-en

Szerdán kezdődik a kontinens egyik legkeményebb ultratriatlon-versenye a svájci Buchsban. A versenyzők a 38 kilométer úszás mellett 1800 kilométert tekernek és 422 kilométert futnak.

„Go hard or go home” – azaz légy kemény vagy térj inkább haza, hirdeti Európa egyik legkomolyabb ultratriatlon seregszemléje, a Swissultra, amely szerda délután indul el meglehetősen hosszú és küzdelmekkel telített útjára a festői szépségű svájci Buchs településén. A Dunaújvárosi Hírlap munkatársai a helyszínről küldték honlapunknak a beszámolót.

Az egyetemes ultratriatlonsport nemzetközi rangadóján idén összesen négy versenyszámban állnak rajthoz a rendkívüli teljesítményre képes sportemberek. A legnépesebb mezőny a DECA kontinuus kiírására jött össze. E feladvány keretében az ultra­triatlonistáknak tíz klasszikus Ironman távot kell teljesíteniük – folyamatos lebonyolításban.

Azaz összesen 38 kilométert úsznak, majd letekernek 1800 kilométert, végül egy „könnyed” 422 kilométeres futással zárják le a versenyt.

Erre mindössze 345 óra áll rendelkezésükre, ám belső, szakaszolt szintidőkre is figyelni kell, az úszásra például 24 órát kaptak. A seregszemlére összesen tizenhatan jelentkeztek.

A legnépesebb küldöttséggel a németek rendelkeznek, öt ultratriatlonistájuk áll rajthoz, de a mezőny tagja három kiváló magyar sportember is: a százhalombattai Szabó Zoltán, a pécsi Mindum Károly, valamint a Dunaújvárosi Triatlon Sportegyesülettől Pötör Zoltán. Rajtuk kívül svájci, kanadai, indiai, brit és francia triatlonisták is nekivágnak az embert próbáló távnak.

Ami a további versenyszámokat illeti, szerdán rajtol a DECA one per day mezőnye is. A sportolóknak napi egy klasszikus Ironman távot kell letudniuk, tíz napon keresztül – tehát, ami a kilométereket illeti, az e számban indulóknak is a fent említett adagot kell teljesíteniük.

Rendeznek sprint számokat Quintuple néven, itt felezték a DECA-sok kilométereit. E két mezőny augusztus 20-án és augusztus 23-án rajtol. A Quintuple kontinuus mezőnyében megtalálható az ultratriatlonsport már sokszor megkoronázott királya, Szőnyi Ferenc – vagy ahogy a sportágban egyszerűen csak becézik: „Racemachine” – is. Szőnyi tavaly rekordidő alatt teljesítette és nyerte meg a DECA folyamatos versenyszámát, amelyben Pötör Zoltán is indul.

„Béke van, nyugalom, a futópályát már körbesétáltam. Számomra talán a legnehezebb feladvány a 38 kilométer úszás, de hát erre készülök több mint háromnegyed éve, azaz a szükséges munkát beletettem, nyugodtan, bizakodva várom a Swissultrát” – fogalmazott a dunaújvárosi sportember, aki segítőivel, Makai Gáborral és Kovács Ákossal az elmúlt huszonnégy órában felépítette a bázisukat.

(fotó: Zsedrovits Enikő)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.