A hajszál híján Eb-bronzérmes magyar fiatal az idén először indult az olimpiai távon

A korábban nagyszerű utánpótlás-eredményeket elérő 23 esztendős Lehmann Csongor pályafutása eddigi legnagyobb sikerének örülhetett.

Aki igazán járatos a sportban, annak biztosan nem ismeretlen a duatlonban és triatlonban a kilencvenes években egyaránt eredményes Lehmann Tibor, aki jelenleg a Magyar Triatlonszövetség szakmai alelnöke, no meg édesapja két nagyszerű versenyzőnek, Lehmann Csongornak és Lehmann Bencének, és akkor a 2005-ös születésű hölgyről, Lehmann Sáráról nem is szóltunk… Az alma tehát a fájához közel pottyant le, és ennek a témának most azért van aktualitása, mert Csongor szombaton a negyedik helyen zárt a triatlon Európa-bajnokságon, amit a müncheni multisport-kontinensviadal keretében bonyolítottak le.

Olyan negyedik hely volt ez, amely hajszál híján harmadik lett, mivel 23 éves honfitársunk gyakorlatilag a verseny teljes időtartamában – az úszást, amelyet a második helyen zárt is beleértve – az élbolyban haladt. A tíz kilométeres futáson aztán néhány kilométer után egyedül maradt három franciával, akik közül végül az oldala szúrásával is megbirkózó Léo Bergere bizonyult a legerősebbnek. A második helyen Pierre Le Corre zárt, míg a harmadik Dorian Conincx lett, noha úgy tűnt, hogy a saját tempójában futó Lehmann esetleg faképnél hagyhatja, ám a rivális szívósan tapadt rá, és végül Lehmann Csongor szélárnyékában haladva több energiája maradt a végén – arról nem is beszélve, hogy egyébként kiváló sprinter.

Fotó: Ádám János/Észak-Magyarország

 

„Az úszás során jól tudtam helyezkedni, aztán a kerékpározásban végig remekül mentünk, nagy, majdnem egyperces előnyt szereztünk, ami sokat segített. A tíz kilométeres futás hosszú volt, az első két kör még elég gyorsan lement, de a második kettőben szenvedtem. Nem jött össze a hosszú hajrá, de így is nagyon boldog vagyok” – értékelt célba érése után a magyar közszolgálati csatornának Lehmann Csongor. Tóth Tamás ugyan a kerékpározás során feladta a viadalt, ám a többi magyarra nem lehetett panasz, a futásban a 31. helyről egészen a tizedikig zárkózott a tavalyi olimpián hetedik Bicsák Bence, míg a kerékpározás után még a közvetlen élbolyban tartózkodó Dévay Márk 12. lett.

Az édesapja edzette Lehmann Csongorról, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolójáról persze lehetett tudni, hogy benne van a jelentős eredmény, hiszen tavaly Edmontonban megnyerte az U23-as világbajnokságot, 2018-ban junior-világbajnok lett, és ezüstje is van az U23-as vébéről még 2019-ből, Lausanne-ból. Egyértelmű, hogy két év múlva, a párizsi olimpián már a magyar triatloncsapat húzóembereként számolhatunk vele, igaz, a nemzetközi mezőny annyira erős, hogy nagyon előkelő helyezésre így sem vehetünk mérget.

Lehmann az Eb-re az olaszországi Livignóban készült, s mint azt a boon.hu portálnak elmondta az esemény előtt, a hosszabb kerékpáros- és futórésztávokat erőltették. Noha idén először versenyzett az 1500 méter úszást, 40 kilométer kerékpározást és 10 kilométer futást tartalmazó olimpiai távon, az átállás szinte tökéletesen sikerült.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Mátrix- és a John Wick-filmek sztárja fiatalokat megszégyenítő elszántsággal edz
Első maratonján csicseregtek a madarak, a fal nem jött, csak a jól megérdemelt sör
A Budapest alatt húzódó 31 kilométeres barlangrendszer és a felfedezés izgalma
A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Ideje elkezdeni készülni a nyárra: négy hatékony gyakorlat a kockás has eléréséhez

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.