A hátizsák élettartamának hosszabbítása

A rendszeres tisztítás és megfelelő karbantartás elengedhetetlen, hogy kedvenc és leghasznosabb útifelszerelésünk sokáig használható legyen, ezért íme néhány hasznos eljárás.

Minden túrázónak megvan a kedvenc túrahátizsákja. Az, amelyiket a leggyakrabban viszi magával, amelyről kívülről tudja, hol vannak a zsebei és amelyikre az életénél is jobban vigyáz. A legtöbben mégsem figyelnek arra, hogy karbantartsák, hazaérve kipakolnak belőle és bevágják a szekrénybe. Pedig az alapos és rendszeres tisztítás jócskán meghosszabbíthatja az élettartamát.

MOSÁS VAGY TISZTÍTÁS
A kettőt nem szabad összekeverni egymással. Tisztításra sokkal sűrűbben szükség lehet, igazából minden túra után érdemes sort keríteni rá. Kelléknek megteszi egy vizes rongy, amivel áttörüljük a hátizsák felületét, különös tekintettel a foltokra. Ha megvagyunk, csak hagyjuk a hátizsákot megszáradni. Ennél komolyabb, meleg vizes tisztításra, esetleg mosásra csak akkor van szükség, ha hosszabb útról érkezünk haza.

MENNYIRE GYAKRAN KELL MOSNI A HÁTIZSÁKOT?
Ez nagyban függ az anyagától. A komolyabb hátizsákok vízállóak, ezt a tulajdonságot egy speciális bevonat biztosítja. Ez azonban sérülékeny, és bár egy nyári zápor meg sem kottyan neki, mosógépbe évente legfeljebb kétszer érdemes betenni. Mielőtt azonban erre sort kerítenénk, feltétlenül ellenőrizzük a címkét, amelyen pontos információkat találhatunk a mosás mikéntjével kapcsolatban.

 

Kézi mosáshoz tökéletesen megfelel a fürdőkád is. Ne lepődjünk meg, ha a víz nagyon koszos lesz – Fényképek: http://hikingmastery.com

 

KÉZI MOSÁS
Az alábbiak szükségesek hozzá: langyos víz, szappan vagy tisztítófolyadék, tiszta szivacs vagy ruha, fogkefe. A szappan lehetőleg legyen illatmentes, a tisztítófolyadék pedig ne rongálja a hátizsák vízhatlanságot biztosító bevonatát. A szivacsnál vagy rongynál a tisztaságra figyeljünk, ha koszosak, a táska sem lesz igazán tiszta. A fogkefe a makacsabb szennyeződések eltávolítására kiváló, illetve a nehezebben elérhető helyek is kitisztíthatóak vele.

MOSÓGÉPES MOSÁS
Mielőtt nekiállnánk, ellenőrizzük a táska címkéjét és tartsuk be az azon szereplő utasításokat. Ha mosógépben is moshatjuk a hátizsákot, először feltétlenül ürítsük ki, nézzünk át alaposan minden zsebet. Hasznos lehet kifordítani a táskát, így szintén rengeteg kosztól szabadulhatunk meg, és lehet, találunk valamit, amit amúgy nem vettünk volna észre. Porszívóval is érdemes végigmenni a táska fakkjain. Ha van cipzár a táskán, húzzuk szét, a madzagokat lazítsuk ki. Vegyünk le minden fémtartozékot, mert tönkreteheti a mosógép dobját. Ellenőrizzük a táskát a makacs foltok ellen, ha szükséges, fogkefével ezeket előzetesen vakarjuk le, lazítsuk fel. Fontos, hogy a hátizsákot sose tegyük önmagában a mosógépbe, helyezzük bele egy mosózsákba vagy párnahuzatba. Ha végzett a mosógép, vegyük ki hátizsákunkat, fordítsuk ki a zsebeit és hagyjuk, hogy magától megszáradjon.

HÁTIZSÁK TISZTÍTÁSA
Ha a mosáson túl vagyunk, már csak arra kell figyelnünk, hogy a hátizsák sokáig megőrizze tisztaságát. A legtöbbet azzal tehetünk az ügy érdekében, ha minden túra után áttöröljük, a foltokat még azelőtt eltávolítjuk, hogy nagyon rászáradnának. Nedves szivacs és egy kis szappan csodákra képes, ha végeztünk, hagyjuk a hátizsákot magától megszáradni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Izgalmas helyzetek, nehéz emelkedők és egyéni csúcs a Kiss Péter-emléktúrán
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Bokasérülése ellenére minden a tervek szerint ment a privát Ub-n
Nem látott a jobb szemére, meg is büntették, mégis megnyerte az Ultraman Floridát
Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.