A hátizsák élettartamának hosszabbítása

A rendszeres tisztítás és megfelelő karbantartás elengedhetetlen, hogy kedvenc és leghasznosabb útifelszerelésünk sokáig használható legyen, ezért íme néhány hasznos eljárás.

Minden túrázónak megvan a kedvenc túrahátizsákja. Az, amelyiket a leggyakrabban viszi magával, amelyről kívülről tudja, hol vannak a zsebei és amelyikre az életénél is jobban vigyáz. A legtöbben mégsem figyelnek arra, hogy karbantartsák, hazaérve kipakolnak belőle és bevágják a szekrénybe. Pedig az alapos és rendszeres tisztítás jócskán meghosszabbíthatja az élettartamát.

MOSÁS VAGY TISZTÍTÁS
A kettőt nem szabad összekeverni egymással. Tisztításra sokkal sűrűbben szükség lehet, igazából minden túra után érdemes sort keríteni rá. Kelléknek megteszi egy vizes rongy, amivel áttörüljük a hátizsák felületét, különös tekintettel a foltokra. Ha megvagyunk, csak hagyjuk a hátizsákot megszáradni. Ennél komolyabb, meleg vizes tisztításra, esetleg mosásra csak akkor van szükség, ha hosszabb útról érkezünk haza.

MENNYIRE GYAKRAN KELL MOSNI A HÁTIZSÁKOT?
Ez nagyban függ az anyagától. A komolyabb hátizsákok vízállóak, ezt a tulajdonságot egy speciális bevonat biztosítja. Ez azonban sérülékeny, és bár egy nyári zápor meg sem kottyan neki, mosógépbe évente legfeljebb kétszer érdemes betenni. Mielőtt azonban erre sort kerítenénk, feltétlenül ellenőrizzük a címkét, amelyen pontos információkat találhatunk a mosás mikéntjével kapcsolatban.

 

Kézi mosáshoz tökéletesen megfelel a fürdőkád is. Ne lepődjünk meg, ha a víz nagyon koszos lesz – Fényképek: http://hikingmastery.com

 

KÉZI MOSÁS
Az alábbiak szükségesek hozzá: langyos víz, szappan vagy tisztítófolyadék, tiszta szivacs vagy ruha, fogkefe. A szappan lehetőleg legyen illatmentes, a tisztítófolyadék pedig ne rongálja a hátizsák vízhatlanságot biztosító bevonatát. A szivacsnál vagy rongynál a tisztaságra figyeljünk, ha koszosak, a táska sem lesz igazán tiszta. A fogkefe a makacsabb szennyeződések eltávolítására kiváló, illetve a nehezebben elérhető helyek is kitisztíthatóak vele.

MOSÓGÉPES MOSÁS
Mielőtt nekiállnánk, ellenőrizzük a táska címkéjét és tartsuk be az azon szereplő utasításokat. Ha mosógépben is moshatjuk a hátizsákot, először feltétlenül ürítsük ki, nézzünk át alaposan minden zsebet. Hasznos lehet kifordítani a táskát, így szintén rengeteg kosztól szabadulhatunk meg, és lehet, találunk valamit, amit amúgy nem vettünk volna észre. Porszívóval is érdemes végigmenni a táska fakkjain. Ha van cipzár a táskán, húzzuk szét, a madzagokat lazítsuk ki. Vegyünk le minden fémtartozékot, mert tönkreteheti a mosógép dobját. Ellenőrizzük a táskát a makacs foltok ellen, ha szükséges, fogkefével ezeket előzetesen vakarjuk le, lazítsuk fel. Fontos, hogy a hátizsákot sose tegyük önmagában a mosógépbe, helyezzük bele egy mosózsákba vagy párnahuzatba. Ha végzett a mosógép, vegyük ki hátizsákunkat, fordítsuk ki a zsebeit és hagyjuk, hogy magától megszáradjon.

HÁTIZSÁK TISZTÍTÁSA
Ha a mosáson túl vagyunk, már csak arra kell figyelnünk, hogy a hátizsák sokáig megőrizze tisztaságát. A legtöbbet azzal tehetünk az ügy érdekében, ha minden túra után áttöröljük, a foltokat még azelőtt eltávolítjuk, hogy nagyon rászáradnának. Nedves szivacs és egy kis szappan csodákra képes, ha végeztünk, hagyjuk a hátizsákot magától megszáradni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az akaratos testnevelő tanártól a mallorcai maratonin át az ultratávokig
Fejlámpa, esőkabát, napszemüveg és társaik – kötelező kellékek az őszi túrákhoz
Csécsei Zoltán: Elindultam a lejtő aljáról!
A magyarok közül ki futhatja a legjobb időt a Spartathlonon?
A túrával összekötött csapatépítés összehozza a kollégákat

Videók

Kell egy kis testmozgás a délutáni kávé után: fociőrült kolléga az irodában
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Még hogy a bázisugrás nem versenysport? Itt a bázisfutás!

Hegymászás

A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra
Két hegymászó halálos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában
Szombat óta nem találják a Hochkalteren eltűnt 24 éves hegymászót

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.