A hátizsák élettartamának hosszabbítása

A rendszeres tisztítás és megfelelő karbantartás elengedhetetlen, hogy kedvenc és leghasznosabb útifelszerelésünk sokáig használható legyen, ezért íme néhány hasznos eljárás.

Minden túrázónak megvan a kedvenc túrahátizsákja. Az, amelyiket a leggyakrabban viszi magával, amelyről kívülről tudja, hol vannak a zsebei és amelyikre az életénél is jobban vigyáz. A legtöbben mégsem figyelnek arra, hogy karbantartsák, hazaérve kipakolnak belőle és bevágják a szekrénybe. Pedig az alapos és rendszeres tisztítás jócskán meghosszabbíthatja az élettartamát.

MOSÁS VAGY TISZTÍTÁS
A kettőt nem szabad összekeverni egymással. Tisztításra sokkal sűrűbben szükség lehet, igazából minden túra után érdemes sort keríteni rá. Kelléknek megteszi egy vizes rongy, amivel áttörüljük a hátizsák felületét, különös tekintettel a foltokra. Ha megvagyunk, csak hagyjuk a hátizsákot megszáradni. Ennél komolyabb, meleg vizes tisztításra, esetleg mosásra csak akkor van szükség, ha hosszabb útról érkezünk haza.

MENNYIRE GYAKRAN KELL MOSNI A HÁTIZSÁKOT?
Ez nagyban függ az anyagától. A komolyabb hátizsákok vízállóak, ezt a tulajdonságot egy speciális bevonat biztosítja. Ez azonban sérülékeny, és bár egy nyári zápor meg sem kottyan neki, mosógépbe évente legfeljebb kétszer érdemes betenni. Mielőtt azonban erre sort kerítenénk, feltétlenül ellenőrizzük a címkét, amelyen pontos információkat találhatunk a mosás mikéntjével kapcsolatban.

 

Kézi mosáshoz tökéletesen megfelel a fürdőkád is. Ne lepődjünk meg, ha a víz nagyon koszos lesz – Fényképek: http://hikingmastery.com

 

KÉZI MOSÁS
Az alábbiak szükségesek hozzá: langyos víz, szappan vagy tisztítófolyadék, tiszta szivacs vagy ruha, fogkefe. A szappan lehetőleg legyen illatmentes, a tisztítófolyadék pedig ne rongálja a hátizsák vízhatlanságot biztosító bevonatát. A szivacsnál vagy rongynál a tisztaságra figyeljünk, ha koszosak, a táska sem lesz igazán tiszta. A fogkefe a makacsabb szennyeződések eltávolítására kiváló, illetve a nehezebben elérhető helyek is kitisztíthatóak vele.

MOSÓGÉPES MOSÁS
Mielőtt nekiállnánk, ellenőrizzük a táska címkéjét és tartsuk be az azon szereplő utasításokat. Ha mosógépben is moshatjuk a hátizsákot, először feltétlenül ürítsük ki, nézzünk át alaposan minden zsebet. Hasznos lehet kifordítani a táskát, így szintén rengeteg kosztól szabadulhatunk meg, és lehet, találunk valamit, amit amúgy nem vettünk volna észre. Porszívóval is érdemes végigmenni a táska fakkjain. Ha van cipzár a táskán, húzzuk szét, a madzagokat lazítsuk ki. Vegyünk le minden fémtartozékot, mert tönkreteheti a mosógép dobját. Ellenőrizzük a táskát a makacs foltok ellen, ha szükséges, fogkefével ezeket előzetesen vakarjuk le, lazítsuk fel. Fontos, hogy a hátizsákot sose tegyük önmagában a mosógépbe, helyezzük bele egy mosózsákba vagy párnahuzatba. Ha végzett a mosógép, vegyük ki hátizsákunkat, fordítsuk ki a zsebeit és hagyjuk, hogy magától megszáradjon.

HÁTIZSÁK TISZTÍTÁSA
Ha a mosáson túl vagyunk, már csak arra kell figyelnünk, hogy a hátizsák sokáig megőrizze tisztaságát. A legtöbbet azzal tehetünk az ügy érdekében, ha minden túra után áttöröljük, a foltokat még azelőtt eltávolítjuk, hogy nagyon rászáradnának. Nedves szivacs és egy kis szappan csodákra képes, ha végeztünk, hagyjuk a hátizsákot magától megszáradni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.