A következő héten eldől a Kinizsi sorsa

A Kinizsi Százas teljesítménytúra szervezői a zöldhatósági engedélyt már megkapták, de a koronavírus-járvány miatt bizonytalan, megtarthatják-e a rendezvényt. A végleges válasznak április közepéig kell megszületnie.

„2021. április 12-én döntünk és tájékoztatunk a 40. Kinizsi 100 idei sorsáról!” – olvasható a kinizsi.org weboldalon, amelyen a Kinizsi Százas teljesítménytúrával kapcsolatban minden hivatalos információ megtalálható. Mivel nem túlzás kijelenteni, hogy a döntést ezrek várják tűkön ülve (az 1400-as indulási létszám általában kevesebb mint egy nap alatt betelik, és hosszú a mások lemondásában reménykedők várólistája is), a csupasport.hu friss információk reményében megkereste a Kinizsi Természetbarát Egyesületet.

„Megvan a zöldhatósági engedélyünk, de mivel úgy néz ki, nem tudjuk az egyenlő esély elvét érvényre juttatni, a Kinizsi Százas valószínűleg az idén is elmarad

– válaszolta kérdésünkre Kovalik András, a Kinizsi TE alelnöke. – Egyenlő esély elve alatt azt értem, hogy eddig bárki szabadon jelentkezhetett, és amikor a létszám betelt, a lemondások alapján várólistáról kerültek be a túrázók. Most viszont nem tudjuk, szükség lesz-e oltási bizonyítványra a részvételhez, valamint megszűnik-e az éjszakai kijárási tilalom május végére. Ha az érvényben marad, eleve bukott az egész. A szervezésbe annyi pénzt beletettünk, hogy ameddig csak lehet, lebegtetjük a döntést, de az utolsó rendeléseket, szerződéseket legkésőbb április közepéig el kell rendezni. Várjuk, hogy április tizenkettedikéig milyen intézkedéseket jelentenek be, ha nem lesz semmilyen könnyítés májusra, sajnos le kell fújnunk az idei Kinizsi Százast is.”

A 2021-es év speciális Magyarország legrégebbi teljesítménytúrájának életében. 1981. szeptember 5-én, azaz csaknem 40 éve rendezték meg először a teljesítménytúrát, amelyet a 191 indulóból 83 teljesített. Kovalik András tájékoztatása szerint ha a vírushelyzet lehetővé teszi, a jeles alkalomból a Kinizsi TE 2021. szeptember 5-én (vasárnap) negyven kilométeres túrát szervezhet a teljesítménytúra dorogi szakaszáig. Ha azon gondolkodnánk, miért nem a májusi száz kilométeres túrát helyezik át a szervezők, a válasz egyszerű:

a vadászati szezon kezdete miatt éjszakára nem kapnának engedélyt.

A Kinizsi Százassal kapcsolatos bizonytalanság és a túra esetleges elmaradása a teljesítménytúrázó közösségen kívül a Kinizsi TE-t is hátrányosan érinti. Az egyesület a közhasznúsági besorolását is elveszítheti, ha a túra sorozatban másodszor is elmarad, és az elmúlt évhez hasonlóan a többi rendezvényén is csökken a résztvevők száma.

„Pályázati pénzt hat-nyolc éve nem kapunk, a koronavírus-járvány miatt lassan második éve nincsenek jelentős bevételeink – mondta Kovalik András. – Sokan úgy vélik, gazdag egyesület vagyunk, pedig csak annyi pénzt tartunk magunknál, hogy a következő Kinizsi Százas előzetes költségeit zsebből ki tudjuk fizetni. A pólóeladásokból, időnként egy-egy hirdetésből teszünk szert pluszbevételre, amelyet visszaforgatunk, legutóbb szoftvert fejlesztettünk. A rendezéshez szükséges pénz most is rendelkezésre áll, nem költjük másra, viszont az egyesület alaptevékenységéből, a tagdíjakból kevés pénz jön be, az alapkiadásokat – mint a telefon- és adminisztratív költséget – pedig mindentől függetlenül fizetnünk kell.”

Az egyesület természetesen a Kinizsi Százason kívül is szervez teljesítménytúrákat, sőt Történelmi Emléktúrák néven találni a kínálatban jelvényszerző túrasorozatot,

ám a vírus ezek népszerűségének is betett. A tavaly márciusi isaszegi emléktúra volt a legutóbbi, amelyet a korlátozások nem érintettek, a júniusi Török Ignác-emléktúrán és az őszi Veres Gyuri-pihenő avatásának századik évfordulójára kiírt túrán is a szokásosnál jóval kisebb létszámban jelentek meg a résztvevők – az idén januárra, Csepreg dúlásának négyszázadik évfordulójának napjára tervezett emléktúra pedig elmaradt.

„A jelenlegi helyzetben azok közül, akik tömegközlekedéssel jönnek a túráinkra, valamint az idősebb korosztályt képviselik, sokan nem vállalják az utazást – fejtette ki Kovalik András. – A csepregi túra esetében igyekszünk menteni menthetőt. Mivel rengeteg munkát fektettünk bele, megpróbáljuk az ősszel megtartani. Emellett a Történelmi Emléktúrák sorozatunk népszerűségében reménykedünk. Ez havi két túrával, kilométer-megkötés nélkül egyénileg is teljesíthető, és ha a vírushelyzet a nyárra rendeződik, remélhetőleg a kiírásban szereplő kiemelt túrák is megvalósulnak.”

Történelmi emléktúrák 2021

A Kinizsi Természetbarát Egyesület a 2021-as esztendőre is meghirdeti túrasorozatát, amelynek célja változatos túrákkal megemlékezni az év történelmi évfordulóiról öntevékeny és szervezett túrák keretében. A túrasorozaton a regisztrációs űrlap kitöltését, valamint 1200 forint befizetését követően lehet részt venni. A teljesítés feltételeiről, az aktuális témakörökről, a kiemelt és az öntevékeny túrákról a Történelmi Emléktúrák 2021 ellenőrzőlapon lehet információt találni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.