A kutyás túrázás előnyei

A kutyák és a gazdák egészségének is jót tesz a mozgás, de négylábú kedvencünk egész életminőségére kihathat, ha rendszeresen magunkkal visszük kirándulásainkra.

Az Egyesült Államokban a háziállatok elhízásának megelőzésével foglalkozó egyesület (APOP) kutatása szerint az amerikai házi kedvencek 56 százaléka túlsúlyos. Hogy Magyarországon mi az arány, arról nem állnak rendelkezésre információink, azonban így is ajánlatos odafigyelnünk a kisállatok egészségére, hiszen így jóval kisebb az esélye az egészségügyi problémáknak, ideértve a bőrfertőzéseket, a szívelégtelenséget és a diabéteszt.

A kutyák számára különösen hasznos lehet a túrázás, amelynek a súly karbantartása mellett is számos előnyös hatását lehet kiemelni.

A túrázás segít a kutyák felesleges energiáit levezetni

Ha egy kutya otthon mindent szétrág vagy felássa a kertet, az általában annak a jele, hogy unatkozik. Ebben az esetben kifejezetten hasznos lehet, ha rendszeresen túrázni visszük, a ctvsh.com szerint ráadásul ez segít az állandó ugatás, az agresszió és a szorongás kezelésében is.

Szintén jó hatással van a turistaútvonalak közös bejárása a kutyák szocializációjára

Kedvencünk túrázás közben rengeteg fajtársával találkozhat, így bőven nyílik alkalma rá, hogy megtanulja a helyes viselkedést. Gazdaként a séta alatt gyakoroltathatjuk kutyánkkal a parancsszavak végrehajtását, rögzíthetjük benne, hogy ne egyen meg mindent, amit talál, és a különböző helyzetekben hogyan viselkedjen.

A túrázás kiváló alkalom továbbá a világ felfedezésére

A nyugodt környezet lehetővé teszi, hogy kutyánk kedvére megvizsgáljon mindent, ami érdekli, az otthontól eltérő környezet felfedezése rengeteg izgalmat tartogat neki – persze ebben az esetben érdemes kirándulásainkra a szokottnál kicsit több időt hagyni.

A legfontosabb azonban, hogy a túrázás remekül erősíti a gazda és kutyája közötti köteléket.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.