Hivatásos túravezetőnő, aki a nyílt lábszártörést is képes szakszerűen ellátni

Menyházi Regina korábban panaszkezeléssel foglalkozott, egész nap egy irodában ült, és kezdett mentálisan kikészülni.

Hazánkban a túrázók leginkább egyénileg vagy családdal, esetleg barátokkal járják a természetet, de egyre népszerűbbek a csoportos programok is, amelyeket hivatásos vagy legalábbis megfelelő képesítésű túravezetők állítanak össze. Ilyen például Menyházi Regina is, akinek 2020 óta hivatása lett a hobbija.

„Éveken keresztül egész nap csak az irodában ültem, ahol leginkább mentálisan fáradtam el – kezdte Menyházi Regina bronzjelvényes gyalogos szakági túravezető. – Éreztem, hogy hosszú távon nem lesz ez így jó, ezért hobbiszinten elkezdtem egyénileg túrázni, aztán azon kaptam magam, hogy a barátoknak is szervezek programokat. Idővel döntenem kellett, hogy az ülőmunka vagy az egészségem fontosabb-e. Nem volt kérdés, melyik mellett döntöttem. Választanom kellett új munkát is, így hát az időközben elvégzett képzéseknek köszönhetően hivatásos túravezető lettem.”

A vizsgákat a Magyar Természetjáró-szövetség (MTSZ) felügyelete mellett különböző egyesületek bonyolítják le, az engedélyt az MTSZ adja meg. Mivel azonban ez nem akkreditált képzés, az egyéni túravezetői minősítéshez szakmai képesítés is szükséges. Menyházi Regina esetében ez sportszervező menedzseri végzettség.

Zebegény. Fotó: Nagy Zoltán

„Kétezerhúszban felmondtam a munkahelyemen, azóta túravezetőként dolgozom. Korábban is sokat jártam a természetet, az elmúlt két évben pedig még többet. Hétvégékre a kiscsoportos túrákat, hétköznapra pedig cégeknek, iskoláknak szervezem a programokat. Próbálok olyan helyeket felkutatni, amelyek kevésbé ismertek, de geológiai vagy növénytani szempontból érdekesek. Idővel visszatérő túrázóim is lettek, akik kifejezettem kérik, hogy olyan helyeket is keressünk fel, ahol korábban már jártunk. Ilyen például Zebegény és környéke, ahol négy-öt túraútvonalam is van, így mindig adhatok valami újat.

A Julianus-kilátó kedvelt úti cél, de ilyen Vác felett a Naszály-hegy is, ahova minden évszakban el kell mennünk, mert igénylik az emberek. A Balaton-felvidéket és Tihanyt is ide sorolhatom, bár oda inkább ősszel megyünk, mert nyáron elviselhetetlenül nagy a forróság.

A programjaim nem teljesítménytúrák, sokkal inkább a természet megismerése a cél, illetve a közösség aktív kikapcsolódása, feltöltődése.”

A csoportos túrák létszáma korlátozott, legfeljebb 15-17 fővel indulnak, ennél nagyobb létszámnál másik túravezető segítsége is szükséges.

„Mindenki saját felelősségére vesz részt a túráimon, de teljes bizalommal lehetnek irántam. Az elsősegélynyújtási alapképzés ugyanis az egyik alappillére a túravezető-képzésnek, és ezt nagyon komolyan is veszik. A kurzuson, amelyre jártam, katonaorvos oktatott, és a vizsgaszituációnk egy nyílt lábszártörés kezelése volt, szóval a ficam és rándulás mellett súlyosabb sérülést is képes vagyok ellátni, mielőtt az érintett kórházba kerül. Szerencsére még csak hasonló sem fordult elő a túráimon, és bízom benne, hogy ez így is marad.”

Balaton-felvidék. Fotó: Molnár-Bernáth László

A Menyházi Regina által alapított NaTúra az egynapos belföldi túraprogramok mellett gyerekeknek, pároknak és munkahelyi közösségeknek is kínál programot. A NaTúra ökotudatossági díjat is kapott már, az idén pedig – közösségi összefogással, önkéntesek bevonásával – csaknem hatvan köbméter illegálisan lerakott hulladéktól szabadított meg egy Natura 2000 besorolású területet.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.