Járjuk rikító színű ruhában az őszi erdőt

A vadászati szezonban érdemes figyelmet fordítani a láthatóságra, különösen ha sötétben is kirándulunk. Ha a kutyánkat is magunkkal visszük, lehetőleg ne engedjük el a pórázról.

Itt az ősz, itt a vadászati szezon. Hogy pontosan milyen nagy- és apróvad fajok miatt járják a vadászok az erdőket, az Országos Magyar Vadászkamara honlapján megtekinthető, s ha ezzel nem is vagyunk tisztában, túrázóként mindenképp érdemes fejben tartani, hogy nem csak kirándulók járják az év vége felé az erdőket, mezőket.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy a vadászok is figyelnek a túrázókra, így elenyészően ritka a két csoport közötti konfliktus – ugyanakkor mi is tehetünk érte, hogy kirándulás közben még véletlenül se tévesszenek össze a vaddal.

Leginkább a ruházatunkra ajánlott figyelni.

„Túrázóként érdemes rikító színekbe öltözve járni az erdőt, hogy könnyen észrevehetőek legyünk, és legyünk tudatában, hogy a vadászokkal osztozunk az erdőn – nyilatkozta Maria Bedo-Calhoun, a szabaidősportokkal foglalkozó Catskill 3500 Club elnöke a timesunion.com oldalnak. – A narancssárga színt ajánlom, de a kék vagy a rózsaszín is figyelemfelkeltő lehet. Nem fontos minden ruhadarabnak ilyen színűnek lennie, már az is sokat jelent, ha a hátizsákunk vagy a sapka a fejünkön elüt a megszokottól.”

Hasonlóan fontos téma a kutyák helyzete. Az érvényben lévő jogszabályok adott esetben azt is lehetővé teszik a vadászok számára, hogy kilőjék a kutyákat, ezért ha házi kedvencünkkel megyünk túrázni, mindig tartsuk pórázon. Elengedni csak saját felelősségre lehet.

„Ha biztosra akarunk menni, adjunk a kutyára színes, lehetőleg fényvisszaverő ruhát – folytatta Maria Bedo-Calhoun. – Különösen hajnalban vagy az esti szürkületben fontos ez, ugyanis ezek a legkedveltebb órák a vadászathoz. Ha tehetjük, inkább napközben menjünk kirándulni, továbbá fontos, hogy a kijelölt turistaútról semmi esetre se térjünk le.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.