Még bárki kényelmesen felkészülhet a debreceni nordic walking versenyre

Május 21-22-én nemzetközi nordic walking találkozó és verseny lesz Debrecenben. A Nagyerdőn az ország egyik legjobb pályája várja az érdeklődőket.

„Az ország leggyorsabban teljesíthető Nordic Walking versenypályája! Szintemelkedés 70 m alatt. Itt a helyed, hogy egyéni rekordot állíts fel 5, 10 vagy 20 km-es távon!” – szól a debreceni nemzetközi nordic walking találkozó és verseny felhívása. Az eseményre május 21-22-én kerül sor, minden szükséges információ megtalálható a szervezők weboldalán, de álljunk csak meg egy pillanatra. Nordic walking és verseny? Hogyan jön össze a kettő?

„Tizenkét éve tanultam meg nordic walkingozni, hét éve edzősködöm, öt éve járok rendszeresen versenyekre a csapatommal – válaszolta érdeklődésünkre Kőrösi Judit, a debreceni verseny főszervezője. – Engem is meglepett, milyen érdeklődést váltott ki csoportom tagjai között a versenyzés lehetősége. Lelkesen fogadták, amikor csapatépítő jelleggel felvetettem, aztán elmentünk különböző versenyekre, és elkezdtük gyűjteni az érmeket. Érdekes, hogy bár a résztvevők korosztálya és erőnléte nagyon vegyes, mindenkiben ugyanúgy ég a vágy. Debrecenben először tavaly októberben rendeztük meg az országos találkozót és versenyt,

megható volt látni, milyen örömöt okozott a célba érkezőknek, amikor a nyakukba akasztottuk az érmeket.”

Az ország egyik legjobb minőségű pályája várja a debreceni Nagyerdőn a nordic walkingosokat

A nordic walkingot az idősebb korosztály is előszeretettel űzi, Kőrös Judit büszkén mesélte, hogy a tavaly őszi versenyen volt 79 éves induló, valamint olyan 66 éves, aki három órán belül teljesítette a leghosszabb, 20 kilométeres távot. Mindemellett a fiatalabbakkal is igyekszik megszerettetni a sportágat, egyetemi hallgatók testnevelésként vehetik fel nála, többen jó eséllyel a debreceni versenyre is neveznek. A nemek megoszlása kissé aránytalan, csoportja kilencven százalékát nők alkotják, és a hazai versenyeken indulók között is hasonló a megoszlás. Nem véletlen, hogy amíg a májusi viadalon a férfiaknak három korcsoportot (12-30 év, 31-60 év, 61 év felett) hoztak létre, a női mezőnyben ötben (12-30 év, 31-50 év, 51-60 év, 61-65 év, 66 év felett) zajlik a küzdelem.

„Azon vagyunk, hogy a nordic walkingot a férfiak körében is népszerűsítsük – mondta Kőrösi Judit. – Lengyelországban érdekes módon fordított a helyzet, kinti kollégám arról számolt be, hogy ott a nők vannak kevesebben. Nem tudom, mi állhat az eltérés hátterében, idővel talán kiegyenlítődik a nemek közötti nagy különbség. A nordic walking előnye, hogy deréktól felfelé is kell munkát végezni, a botok segítenek átmozgatni a vállat és a hátat, valamint hosszabb lépéseket okozva a csípőízületek mozgástartományát is növelik.

El kell végezni az alaptanfolyamot, ahol rávezető gyakorlatokkal segítünk elsajátítani a helyes technikát, utána pedig csak egy jó botot kell vásárolni, és az állóképességnek megfelelő gyakorisággal edzeni.”

Sok korosztályban rendeznek versenyt, a távok teljesítése mindig nagy öröm

A debreceni nordic walking pálya az országban az egyik legjobb minőségű. Végig terepen halad, a talaj murvás, kis helyen homokos, ráadásul remekül karbantartott, a bot karmos vége fűbe és gazba sem akad bele. A májusi verseny 5, 10 és 20 kilométeres távja közül a középső a legnépszerűbb, és aki esetleg most kapna kedvet a sportág kipróbálásához, még annak is van ideje felkészülni.

„A versenyig hátralévő hetekben akár a teljesen kezdők is formába lendülhetnek. Nemrég írt rám egy tanítványom, akit két hete tanítottam meg nordic walkingozni, hogy eddig az öt kilométeres távval szemezett, viszont annyira jól megy neki a gyakorlás, hogy inkább a tíz kilométeresre készül. A találkozó persze nem csak a versenyről szól, lesznek programok a kísérők számára, és továbbképzést tartunk az edzőknek. A nemzetközi mezőnyt szintén szeretettel várjuk, és ha minden jól alakul, kétévente megismételjük a rendezvényt.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.