Öt hasznos csomókötés sátorozáshoz

Ha több napos túrára vagy kempingezni megyünk, érdemes magunknál tartani kötelet, amellyel számos módon használhatunk. Rögzíthetjük sátrunkat, hozzáerősíthetünk hátizsákunkhoz bármit, de a karabinert is kiválthatjuk.

Tévedés azt hinni, hogy csak a horgászoknak és a hegymászóknak ajánlott tudniuk a legfontosabb kötésfajtákat, túrázóként is sokszor jól jöhet, ha van a fejünkben néhány minta. Az alábbi videó öt könnyen megtanulható, és nagyon hasznos kötést mutat be, ami sátorozáskor kifejezetten jól jöhet, de bármilyen más kültéri szabadidős kikapcsolódáskor hasznunkra válhat.

Bowline: Amilyen egyszerű, olyan jó a teherbíró képessége, és könnyű eloldani. Használhatjuk a sátor kikötéséhez, segít a stabilizálásban. A videón látható módon előbb képezzünk egy hurkot, majd csavarjuk egy pózna köré kötelünket. A kötél végét lentről felfelé vezessük át a hurkon, vigyük át a hátsó rész alatt, majd felülről lefele ismét a hurkon át. Húzzuk szorosra, és készen is vagyunk.

Girth hitch: Ha kutyát tartunk, ez már jó eséllyel benne van a kezünkben. A legtöbben ezzel kötik ki négylábú társukat valahová, miközben beszaladnak a boltba, de arra is kiválóan használható, hogy hátizsákunkhoz kívülről hozzáerősítsünk valamit. Kötelünkből vágjunk le egy darabot és kössük a végénél össze. A hurkot vigyük körbe azon a felületen, amihez rögzíteni szeretnénk, majd fogjuk meg a kötél összecsomózott végét, a másik oldalról indulva vezessük át a hurkon, és húzzuk meg.

Clove hitch: Szintén a sátor kikötéséhez használható, de bármilyen stabil tárgyhoz hozzáerősíthetjük vele kötelünket. Fogjuk meg a kötelet a bal, mellette nem sokkal a jobb kezünkkel. A jobb kezünkben lévő részt keresztezzük a ballal, így kapunk egy hurkot. Végezzük el ugyanezt a huroktól jobbra, hogy kapjunk egy második hurkot. A második hurkot helyezzük az első alá, fogjuk meg együtt a két hurkot és húzzuk rá a tárgyra, amihez rögzíteni akarjuk. Húzzuk szorosra.

Trucker’s hitch: A sátor rögzítésének újabb módja, előnye, hogy ez is nagyon könnyen oldható. Fogjuk meg a sátorhoz hozzáerősített kötelet és képezzünk egy hurkot. A hurok mellett jobb oldalt képezzünk egy másikat, alulról vezessük át az elsőn és húzzuk szorosra kötelünket a bal felénél. Ha mindent jól csináltunk, olyan hurkot kaptunk, amelynek a méretét könnyedén változtathatjuk. Ezt követően fogjuk meg a kötél szabadon álló végét, tekerjük körbe egy póznán, vezessük át alulról a hurkon, és húzzuk meg. Ha megvagyunk, a kötél szabad végéből képezzünk egy újabb hurkot, vezessük át felülről a kötél póznához közelebb eső részén, vezessük át alulról az így létrejött újabb hurkon és húzzuk szorosra. A műveletet ismételjük meg még egyszer és kész!

Prusik hitch: Csúszókötés, ami azt jelenti, hogy ha nincsen súly rajta, szabadon mozgathatjuk, ha van rajta súly, akkor stabil marad. Egy darab kötélre lesz szükségünk hozzá, amelyet a végén összekötöttünk. Vigyük át a kötelet a másik kötél alatt, amihez hozzá szeretnénk erősíteni, ezt követően a kötelünk alsó végét felülről vigyük át a felső végén, és alul húzzuk vissza. Ismételjük meg a műveletet két-háromszor. Húzzuk szorosra.

(Nyitókép: wikipedia.org/Justin Kopp)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Dobogókő-kör: tömör gyönyör
Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.