Páratlan kilátás a Kopasz-hegyről

A Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul a túrázó elé, ha felbaktat a Kopasz-hegyre, tiszta időben még a Balaton déli partjának települései is tökéletesen kirajzolódnak.

A Kopasz-hegy Mindszentkálla fölött emelkedik, s a nevének megfelelően kopár tetejű hegy legmagasabb pontjáról (330 méter) a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása nyílik. Elénk tárul a Balaton, tiszta időben egészen a somogyi partokig is ellátni. Aki szeret túrázni, annak kötelező legalább egyszer felkeresni. Szijjártó János, a Veszprém Megyei Napló munkatársának beszámolója.

„Viszonylag kevéssé ismert hegyről, magaslatról van szó, s bár nem élek különösebben messze a helytől, mégis elég későn érett meg bennem a gondolat, hogy meglátogassam a Káli-medence e szép részét. Az előzményekről annyit tudtam, hogy a hegytetőn a hetvenes évek elejéig egy tufabánya működött, s a lépcsőkön az itt dolgozók közlekedtek. Igazából egy itt élő, egykori gimnáziumi osztálytársam fotója indította el a fantáziámat” – írja a veol.hu munkatársa. A képen egy meredeken felfelé vezető lépcső látszott, ami „eltűnt” a semmiben.

 

 

„Már akkor erős késztetést éreztem, hogy a lépcső folytatását is megismerjem. Pár nappal később autóba ültem, és Mindszentkállára hajtottam. A templom mellett, a balra kanyarodó úton lehet a célt megközelíteni, s ami nem mellékes, a parkolásra tágas hely áll rendelkezésre. Az autóból kiszállva mindjárt látható balra az előttünk magasodó Kopasz-hegy, tetején az évente cserélt nemzeti lobogóval. Elindultam felfelé, de muszáj volt tennem egy kis kitérőt, ugyanis a Kopasz-hegy lábánál található a román kori alapokra épült, gótikus szentélyű templomrom, amelynek története máig nincs tisztázva. Ettől függetlenül jó kiindulópont a magaslatot célzó élménydús kirándulás előtt. Nem beszélve arról, hogy fotótémának is kiváló.

A területet egyébként korábban legeltetésre használták, így a hegy szinte teljesen kopasz volt, innen ered a név is. A legeltetés háttérbe szorulásával aztán terjedni kezdett a fás szárú növényzet, nagy kiterjedésű cserjések és sűrű, fás ligetek alakultak ki – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kihelyezett információs tábláján. A megőrzendő értéket itt a gyepek, a fás legelők, erdők alkotta összetett élőhely adja. A sokszínű élővilág mellett a tetőre vezető meredek út is érdekes, izgalmas, s a túrázó jutalma végül a pazar kilátás. Az első szakasz egy viszonylag jól járható, kitaposott, egyúttal füves ösvény, amely aztán egy lépcsőbe torkollik.

 

 

A lépcső pedig felvezet az égbe, vagy legalábbis egy olyan magaslatra, ahonnan szemrevételezhető az összes környékbeli tanúhegy felülnézetből. Mindszentkálla, Szentbékkálla és nem utolsósorban a Balaton vize is megcsillan a távolban. Igazából az ember csak forgatja a fejét, nem lehet betelni a látvánnyal. Érdekesség, hogy Mindszentkálla község önkormányzatának képviselő-testülete 2013-ban döntött a Mindszentkállai Települési Értéktár létrehozásáról. Az értéktárba – nem meglepő módon – elsőként került be a Kopasz-hegyre vezető lépcső. Megjártam a lépcsőt, immár többször is, a fokok fel- és lefelé is járha­tóak, persze kisebb törésekkel. Ki kell emelni, hogy mind a 277 lépcsőfok ép, járható, a turisták és kirándulók előszeretettel használják.”

Fotók: Szijjártó János/Napló

Címlapfotó: MTI

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Azt hitte, nem bírja végig, de számára is hihetetlen módon folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.