Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez

A túrázás egyik alapszabálya, hogy igyekezzünk minél könnyebbé tenni hátizsákunkat – így gyorsabban haladhatunk, és tovább bírjuk szuflával. Az alábbiakban néhány tippet adunk.

Ha csak néhány órás kirándulásra indulunk, nincsen sok jelentősége, hogy mit pakolunk túrahátizsákunkba, abban az esetben azonban, ha hosszabb, akár többnapos túrára készülünk, minden gramm számíthat. Nézzünk néhány egyszerű tippet, amivel könnyebbé tehetjük a hátizsákunkat, miközben ugyanúgy magunkkal cipelünk mindent, amire szükségünk lehet.

Műanyag evőeszközök: sokan visznek magukkal fémkanalat és -villát, ha főtt ételt is terveznek enni az út során, pedig tökéletesen elég, ha műanyag evőeszközöket csomagolunk helyette. Könnyebb, az evésre ugyanúgy alkalmas, egyedül a tároláskor vigyázzunk, mert ha valami nehezet helyezünk rá, könnyen eltörhet. További előnye, hogy olcsó, és nem sajnáljuk akkor sem, ha elveszne.

– Papírpohár: Sokan cipelnek magukkal fémbögréket, amiben forró teát vagy kávét iszogatnak alkalomadtán, de erre is van alternatíva.

A vastagabb papírpoharak, amelyekbe gyorséttermekben vagy önkiszolgáló kávézókban töltik az italt, szintén tökéletesen megfelelnek a célnak, ráadásul nagyon olcsón beszerezhetőek.

– Fűszerestasakok: A gyorséttermekben, önkiszolgáló kávézókban szinte mindig találhatunk kikészítve cukrot, édesítőt, sót és borsot kis papírtasakokban. Ha ezekből időnként egyet-egyet elteszünk a legközelebbi túránkhoz, nagyon könnyű kis fűszercsomagot állíthatunk össze.

– Alumínium sörösdobozok: Igen, a benne lévő ital is frissítő lehet, ha nem visszük túlzásba, de magát a sörösdobozt sem feltétlenül kell eldobnunk. A túra előtt érdemes a tetejét otthon szép vízszintesen levágni, a doboz így alkalomadtán ultrakönnyű edényként (pl. tea, leves készítésére) használható.

– Grafitceruza: Könnyebb, mint a toll, késünkkel, bicskánkkal bármikor kihegyezhetjük. Mindig érdemes egy-kettőt magunknál tartani arra az esetre, ha fel kell valahová írnunk valamit, vagy például papírtérképen jelölni szeretnénk bizonyos helyeket.

– Kávészacskó: Ha van otthon egy-két üres, ne dobjuk ki a szemetesbe, inkább tegyük el túrázáshoz, kiváló szemetes lesz belőle.

Vastag, többrétegű fala általában vízálló, nem ereszti ki a szagokat. Ha a teteje visszazárható, annál jobb, ha nem, vigyünk magunkkal egy-két hajcsatot vagy csipeszt, és megoldjuk a problémát.

– PET-palackok: Lehet, nem olyan szép, mint egy kulacs, de sokkal könnyebb. Minél nagyobb a szája, annál könnyebb feltölteni egy forrásnál, ha pedig ásványvízzel telit vettünk, két legyet ütöttünk egy csapásra.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá
A lengyel pletykák igazak: jó Magyarországon versenyezni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.