Téli csodavilág Galyatetőn a kalandos kirándulásokat kereső túrázóknak

A Mátrában már minden adva van az igazi téli kiránduláshoz, de nem árt felkészülni az időnként szeszélyes időjárásra, ami a rövidebb utakat is megnehezítheti.

Másfél óra autózás Budapesttől, és mintha teljesen más világba csöppenne az ember. A háztetőket, a fák és bokrok ágait vastag hóréteg borítja, a járatlan úton bokáig süpped a láb, a házak kéményeiből kavargó fehér füst beleolvad a ködbe. Jobbra egy háromfős család indul szánkózni a kutyája társaságában, balra vidám pár veti bele magát sílécen az erdőbe. A kilátót – bár alig 100 méterre van – egyáltalán nem látni, az irányt mégsem lehet eltéveszteni, csak követni kell a lépcsősort.

Galyatetőn mindent hó fed, némely napokon még a köd is hozzájárul a téli hangulathoz

A helyszín Galyatető, Magyarország harmadik legmagasabb hegycsúcsa. A 964 méteres magasság csak ötvennel kevesebb, mint a Kékestető, ám aki a tömeget elkerülné, annak talán még jobb választás is lehet. Amíg ugyanis a Kékesre egy átlagos téli hétvégén Mátrafüredről csak lépésben lehet autóval feljutni, Galyatetőre gyönyörűen tisztított és csekély forgalmú út vezet. A havas táj élménye, a Mátra szépsége, a tél varázsa ugyanúgy adva van, ráadásul aki szállásban is gondolkodik, az ország egyik legmodernebb turistacentrumában pihenheti ki fáradalmait.

Apropó, túrázás. A Mátra útvonalai – hazai viszonylatban – nagynak számító szintkülönbségei miatt amúgy sem nevezhetők könnyűnek, és a kirándulók helyzetét télen tovább nehezíti az időjárás. A hó nem különösebben zavaró, sőt időnként még előnyt is jelent, hogy a lábunk minden lépésnél stabilan tapad, a köd azonban erősen megnehezítheti a tájékozódást, ezért érdemes magunknál tartani GPS-alkalmazást működtető készüléket, és folyamatosan ellenőrizni haladási irányunkat. A metsző hideget hozó szélre is érdemes felkészülni, az erdőből nyílt terepre kiérve ugyanis kellemetlen élményben lehet részünk, ha nem öltöztünk fel megfelelően.

Jó kaland, és maradandó élmény a téli Mátra erdejeiben túrázni

Galyatetőn már a Kéktúra áthaladása (a turistacentrum pecsételőhely) miatt sincsen hiány izgalmas túraútvonalakból, de a Természetjáró app is azonnal feldob legalább 7-8 találatot a környéken, amelyből csemegézhetünk. A választékból a legrövidebb, családdal is könnyedén teljesíthető túra „A martalócok nyomában” címet viseli, hossza 4.5 kilométer, 209 méter szintemelkedéssel, és kb. másfél órás menetidővel.

Galyatetőről indulva a túra első másfél kilométerében szinte csak lefelé vezet az utunk, egészen 750 méterig ereszkedünk, hogy a maradék jó három kilométerben a Martalóc-kút forrását érintve fokozatosan visszatérjünk a kiindulóhelyre. A túra rövidségét kompenzálja a havas táj nyújtotta kihívás, valamint a Galya-kilátóról elénk táruló panoráma. A kilátó tetejére védőhálóval elkerített külső lépcsősor vezet fel, a belépéshez 200 forintot be kell dobni a kapunál, pénzt a turistacentrumban váltanak.

 

Szánkózni is jókat lehet Galyatetőn, a kép közepén a Galya-kilátó is felfedezhető

 

Figyelembe véve, hogy a téli szezon még csak most kezdődött, a körülmények várhatóan februárig hasonlóak lesznek a környéken. Mielőtt azonban útnak indulnánk Galyatetőre, vagy az ország másik havas tájegységére, mindenképp érdemes elolvasni a téli túrákról korábban írt cikkeinket, és megfogadni a bennük szereplő tanácsokat.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A testépítő naponta egyszer egyen! – Kali Muscle új élete börtön és szívműtét után
Az eltökélt nő kihívása: három hónap alatt megmászni mind a 14 nyolcezres hegyet
A várólistáról a világbajnokságra – Kovács-Garami Katalin is indul a maratonon
A durva sziklalabirintus – csak igazi profiknak ajánlott útvonal!
A legjobb ultrafutó titka: öt kemény edzés a világcsúcsokért

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a Nanga Parbatra indul
Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.