Túrabakancs: nélkülözhetetlen társ

Kezdő túrázóknak is célszerű felkészülniük, ha túracipőt vásárolnak, érdemes mélyen a pénztárcába nyúlniuk. Egy igazán tartós darab éveken keresztül megbízható társuk lesz az ösvényeken.

A túracipő-vásárlásra úgy kell tekinteni, mint egy hosszú távú, tartós befektetésre, amin nem szabad spórolni, mert sokat árthatunk a lábunknak, ha nem megfelelő bakancs kerül rá – a túrák során ugyanis rendszerint több órán keresztül viseli gondját lábunknak. A túrabakancs fő funkciója elsősorban a védelem és a stabilitás. Jól meg kell állniuk a helyüket, hiszen a túrákon többféle tereppel, többféle kihívással is szembe kell nézni. Lássuk, melyek a túracipő legfőbb ismérvei.

Talpszerkezet

A túracipő talpa a kapcsolat a terep és a túrázó között, a biztos talajfogás érdekében elengedhetetlen, hogy jól tapadjon. A jó talp a terepfutócipőkéhez hasonlóan erős gumikeverékből készül, fogmélysége többféle, és a talp különböző részein az érkezéshez megfelelően van kialakítva, a talp elülső részén határozott mintával, a talpközépnél pedig fokozott csillapítással.

A tartós talprétegre jellemző, hogy nem kopnak el a bütykök, így sok közös kilométert garantál a cipő viselőjének. A talp további fontos jellemzője, hogy mindenféle talajtípuson megállja a helyét, vezessen az utunk akár saras, köves, földes, füves, csúszós vagy épp sziklás terepen. A túrázás változatos tevékenység, és egy strapabíró túracipő minden terepen megbízható társ lesz a szabadban. Érdekes, hogy a nagyobb autógumi-gyártók már felfedezték a rést ezen a piacon is, így több nagy márkának is gyártanak bevonatot a bakancsok talpához.

Szárhossz

Egy túrabakancs lehet rövid, középmagas és magas szárú. Kezdő túrázók kedvenc választása a terepfutócipőkhöz hasonló hosszúságú, bokáig érő változat. Egy ilyen modellel rövidebb túrákat célszerű teljesíteni.

A középmagas változatok a legkedveltebbek, hiszen a boka fölött végződő kialakítás már nagy védelmet ad a lábfejnek, valamint a bokaízületnek, azonban sokkal könnyebb és kényelmesebb választás egy közepes hosszúságú kirándulásra. Az igazán nehéz, akár többnapos túrákra azonban már javasolt a klasszikus magashegyi bakancsokéval megegyező szárhosszúságú modellt keresni.

Vízállóg

További érdekességeket találhat a 84 oldalas magazinban, amely már kapható az újságárusoknál, az ára 695 forint.

A túrabakancs kulcsfontosságú tulajdonsága a vízállóság. Sokan mégsem szeretik az olyannyira népszerű Gore-Tex membránnal bevont változatot, tekintettel arra, hogy kevésbé nyújt komfortérzetet a szellőzés, légáteresztés szempontjából. Főleg a tavaszi, nyári túrákra így többen nem vízálló modellben indulnak útnak, hiszen a magasabb hőmérséklet révén nem kellemetlen viselet egy beázott cipő sem, szellőzik a láb is, így kényelmet ad a rövidebb túrákon. Ha viszont hosszabb útra indulunk, mindenképpen vízálló változat kerüljön a lábunkra, hiszen akár egy teljes napon át abban járhatjuk az erdőt.

Fűzőrendszer

A terepfutó cipők és a rövidebb túrákhoz javasolt túracipők esetében manapság nagyon népszerű az úgynevezett gyorsfűzőrendszer. A hosszú utakhoz javasolt, magas szárú bakancsoknál azonban rendszerint klasszikus fűzőrendszerrel találkozhatunk, gyártóktól függetlenül. Tény, hogy a gyorsfűzőrendszernek számos előnye van, azonban hosszú távon nem tud olyan védelmet biztosítani, mint a jól bevált megkötős fűző. A gyorsfűző ugyanis sokkal vékonyabb a hagyományos cipőfűzőnél, így a többnapos túrákhoz javasolt bakancsoknál nem fogunk találkozni ezzel a megoldással.

Fotók: shutterstock

A Salomon 2021-es újdonságai minden terepen megállják a helyüket

PREDICT HIKE MID GTX – Gördülékeny léptek, túrához tervezve

Kényelmes, párnázott túracipő, amely – bármilyen is a terep – minden lépéshez alkalmazkodik. A terepfutócipőknél megismert és jól bevált kényelem ötvözete a hátizsákos túrák kihívásaihoz, így alkalmazkodik a láb természetes mozgásához és lépésről lépésre tökéletes kényelemben részesíti viselőjét. A legújabb PREDICT HIKE MID GTX túracipő biztosítja a kényelmet minden úton. A jól ismert Infinride technológiát ötvözik a tartós, párnázott kényelem érdekében, a külső vízállóvédelmet pedig a Gore-Tex membrán garantálja. Így bármilyen is legyen az időjárás, ebben a tökéletesen párnázott túracipőben mindig tartós a kényelem. A közepesen kivágott nyelvrész puha párnaként öleli körbe a lábfejet, így minden terepen garantálja a stabil komfortérzetet. Az anatómiai Decoupling technológiával kialakított középső és külső talpréteg enyhíti az ízületekre nehezedő terhet, valamint a láb természetes mozgása által inspirált, gördülékeny haladást tesz lehetővé. A formázott sarok és a felsőrész egyedi középmagas kialakítása a középtalpban fut össze, ezzel körülölelve és precízen tartva a lábfejet anélkül, hogy bárhol is akadályozza a szabad mozgásban

X-Ultra 4 MID GTX – Ellenállhatatlan stabilitás és tapadás

A tökéletes túracipő, amely teljes mértékben alkalmazkodik a láb anatómiájához, még puhább belsővel a maximális kényelem érdekében. A talp az eddigi legellenállóbb tapadású, a Gore-Tex membrán pedig garantálja a teljes vízállóvédelmet minden időben. A markáns, alátámasztott talp bármilyen felületen és domborzati körülmények között kiválóan tapad, tökéletes stabilitást adva a lábfejnek. A továbbfejlesztett ADV-C Chassis kialakítás megvédi a bokákat minden irányból, miközben extra stabilitást és rugalmasságot biztosít a maximális kényelem érdekében. Ez a bakancs bármilyen terepre tökéletes választás, köszönhetően a Contagrip MA talpnak, amelyre nedves és csúszós terepen is lehet számítani, s különösképp a meredek szakaszokon bizonyítja tökéletes tapadását. Köszönhetően a még puhább anyag használatának, különösen a nyelv és a gallér környékén, valamint az alacsonyabb sarokrésznek, ebben a strapabíró, mégis kényelmes túracipőben minden túrázó megtalálja az általa keresett kényelmet.

Quest 4D – A hátizsákos túrák legstabilabb útitársa

Az eddigi legtökéletesebb tapadású bakancs, amely kifejezetten a többnapos túrákon, az igazán kemény próbatételektől érzi jól magát. A minden helyzetben támogatást nyújtó talpszerkezettel – amely a láb legérzékenyebb pontjain most még ellenállóbb – minden egyes lépés „mellé” garantálható az extra védelem és tapadás, miközben nem enged a teljesítményből. Nem számít a fáradtság vagy a nehéz csomag, a stabil QUEST 4 GTX túracipőben bármilyen körülmények között tökéletes kényelemben lesz része a kalandornak. A terepfutócipőknél megismert és jól bevált kényelem a hátizsákos túrák kihívásainak is megfelel, így alkalmazkodik a láb természetes mozgásához és lépésről lépésre tökéletes kényelmet biztosít; a sarokrész kialakítása extra támogatást nyújt, miközben elnyeli a fáradtságot a többnapos, nehéz túrákon. A Gore-Tex membrán minden körülmények között garantálhatóan szárazon tartja a lábat, legyen szó sárról, izzadságról vagy zuhogó esőről.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.