Túrázóknak melyik héjkabát a nyerő?

Ősszel és télen meglehetősen kevés olyan alkalom nyílik, amikor kabát nélkül mehetünk túrázni. De vajon az úgynevezett „hardshell” vagy „softshell” dzsekik jobbak? Egyáltalán mi az előnye egyiknek és másiknak?

Hűvös, szeles időjárás csapadékkal – aki az elkövetkező hónapokban tervez túrát, minden bizonnyal ezzel kell számolnia. Ruházatunk legfontosabb kelléke ilyenkor a kabát (vagy héjkabát, azaz kis méretűre csomagolható, szél- és vízálló kabát), amely típustól függően többnyire hardshell („keményhéjú”) vagy softshell („puhahéjú”) lehet. Hogy mit takarnak a kifejezések, mi a különbség közöttük, és mikor melyiket ajánlatos választani?

A hardshell kabátok legfontosabb jellemzője a teljes vízhatlanság. Olyan anyagból készülnek, amely nem ereszti át a csapadékot, jó esetben kiváló védelmet nyújt szélben, valamint megfelelően szellőzik. Az idetartozó kabátok köre meglehetősen széles skálán mozog, az egyszerű PVC-esőkabáttól kezdve a GORE-TEX® technológiával készültig. Egy jó minőségű hardshell kabát bírja a hosszan tartó, intenzív használatot és erős csapadék esetén sem hagy cserben. Ha felvesszük, biztosan ez lesz a legkülső réteg, amit viselünk. Előnyei közé tartozik még, hogy szinte a teljes őszi-téli-tavaszi szezont végigtúrázhatjuk benne, bármilyen fajtájú és mennyiségű csapadék zúdul ránk utunk során, a védelem biztosítva van. A hardshell kabátok ráadásul többnyire kapucnisok, amellyel a fejünket is hatékonyan védhetjük.

Nagyon fontos azonban a kabát alatti rétegek megválasztása. Ha túl melegen öltözünk alá, saját izzadságunk áztatja el ruháinkat, ha túl lazán, fázni fogunk.

A softshell kabátok a kétezres évek találmányai. Nem zárják ki teljesen a csapadékot, de nagyon hatékonyan lepergetik, emellett lazábbak, kényelmesebbek, melegebbek hardshell társaiknál. Fontos szempont az is, hogy poliészter és nylon alapú technikai anyaguknak köszönhetően sokkal hatékonyabban szellőznek, illetve szabadabb, könnyedebb mozgást biztosítanak. A felsorolt pozitívumok főként száraz hidegben érvényesülnek, erősebb csapadék esetén gondba kerülhetünk. Softshell anyagból nemcsak kabátokat gyártanak, hanem aláöltözetet is, így ha a túra alatt felsőruházatunkat teljesen ilyen ruhákból állítjuk össze, annak az esélye, hogy saját izzadságunk benedvesítené a pólónkat, nagyon minimális. Az izzadságot ugyanis a ruhák pórusain keresztül kifelé vezeti, a legkülső rétegről pedig elpárolog. A softshell ruhákat kiváló szellőzése miatt számos téli sporthoz, például síeléshez, snowboardozáshoz is előszeretettel használják.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.