Új túraútvonal Európa és Ázsia között

Készülőben a Kaukázust is magában foglaló, ezerötszáz kilométer hosszú, három országon átívelő Transcaucasian Trail (TCT), amely a világ kulturálisan és ökológiailag eltérő területeit kapcsolja össze.

Grúzia, Örményország, Azerbajdzsán. Túlzás, ha azt mondanánk, hogy külföldi túrák tervezésekor ez a három ország jut először eszünkbe. Ugyanakkor elképzelhető, hogy hamarosan ez megváltozik. Készülőben van ugyanis a Kaukázuson átvágó, a Fekete-tengertől a Kaszpi-tengerig vezető Transcaucasian Trail (TCT), amelynek

ezerötszáz kilométeréből teszt jelleggel egyelőre kétszázötven kilométer járható be.

 

Grúzia középkori tornyai a modern épületekkel ötvözve különleges látványt nyújtanak – Fotó: Transcaucasian Trail Association

 

A túraútvonal kialakításáért felelős Transcaucasian Trail Association (TCTA) 2015 óta dolgozik a projekt létrehozásán, a munkálatokat lassította, hogy az útvonal nagy részét hat hónapig hó takarja, így nyáron lehetett csak hatékonyan dolgozni. Tavaly a koronavírus-járvány is bekavart, ennek ellenére a terv, úgy tűnik, 2022-re megvalósul. Ha így lesz, az ezerötszáz kilométer teljesítéséhez nagyjából három hónapra lesz szükség.

„Az útvonalat úgy terveztük, hogy lassú tempóban legyen érdemes végigmenni rajta – nyilatkozta a BBC-nek Meagan Neal, a TCTA ügyvezető igazgatója. – Aki rászánja a megfelelő időt, sokkal jobban felfedezheti, milyen sokoldalú az itteni élet, mennyire változatos és csodálatos a tájkép. A három ország rengeteg mindenben különbözik egymástól, de sok szempontból mégis nagyon hasonló. A hosszú távok végigsétálása eleve vonzó kihívás, itt pedig a túrázóknak olyan gyönyörű tájak megismerésére nyílik lehetőségük, amelyekről korábban nem is tudták, hogy létezik.”

 

Hidakat építettek, túraútvonalat újítottak fel a TCT kialakítása során – Fotó: Transcaucasian Trail Association

 

A túraútvonal 250 kilométeres szakaszának tesztelése már zajlik, ennek egyik résztvevője Davit Khergiani, aki Grúziában nőtt fel és töltötte gyerekkorát. A környéken dúló háborús helyzetből nem sokat érzékelt, annál jobban elvarázsolta azonban a táj és az állatok megfigyelése, valamint a gombászat és horgászat, amellyel a szabadidejét töltötte.

„A barátaimmal gondtalanul barangolhattunk a környéken, a szüleink szabadjára engedtek minket – emlékezett vissza a BBC-nek Davit Khergiani. – A kétezres évek elején az utakat bűnbandák uralták, mindenki mindent megtett a túlélésért. Mostanra a helyzet normalizálódott, és a hegyeket-völgyeket biztonságosan be lehet járni. A középkori tornyoknak minden turista csodájára jár, és amikor azt kérdezik, őseink miért építették ezeket, általában ugyanazt válaszolom: a család védelméért. Régen rengeteg hódító hadjárat ment keresztül ezen a területen, az emberek ezekben kerestek menedéket, arról nem is beszélve, hogy télen az elő-előforduló lavinák ellen is védelmet nyújtott.”

A Transcaucasian Trailről bővebb információt a túraútvonal honlapján lehet találni, ezen keresztül akár önkéntesnek is lehet jelentkezni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Példaképe miatt az ultrafutást választotta, amely kiszakítja a rohanó világból
Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Nemcsak nyáron lehet SUP-ozni: szakértő segít, hogyan evezzünk a téli hidegben
Marcel Hirscher, a sípályák korszakos ura
Itt a tél, magasságtól függően egyre több hegységünkben túrázhatunk hóban

Videók

Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig
Magassági rekord: falmászás a felhők között

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.