Új, zöld, innovatív instant túrák

A Groove Trails márciusban indult, egyelőre három útvonalat kínál. QR-kód helyett GPS alapú rendszer segítségével működik, a díjszabás minden távon egységes, a nevezési díj tíz százaléka jótékony célra megy.

Oldalunkon többször írtunk már az instant túrákról, amelyek a teljesítménytúrákkal ellentétben nincsenek időponthoz kötve, a nevezési díj befizetése után gyakorlatilag bármikor elindulhatunk rajtuk. A legtöbb instant túra szervezője QR-kódos rendszert használ ahhoz, hogy lássa, valóban teljesítettük-e a távot, bizonyos ellenőrzőpontokon meg kell keresni a kódot, és beolvasni a telefonunkkal. A beolvasáshoz időpont tartozik, a körtúrát akkor teljesítettük sikeresen, ha szintidőn belül leolvassuk az utolsó ellenőrzőkódot is.

Ezzel a megszokott és bevált rendszerrel szakított a Groove Trails csapata, amikor márciusban, nem sokkal a kijárási korlátozás bevezetése előtt elindította a Budapesthez közeli Nyakas Kör 13 és 25 kilométeres távját, valamint a 29 kilométeres Farkas Trailt.

A Nyakas Kör útvonala Biatorbágy környékén a Kőorrt is érinti – Fotók: Marosi Bence

„A korlátozás ellenére többen teljesítették a túrákat az első időszakban, mint ahogy vártuk – mondta Marosi Bence, aki Orgován Norberttel közösen ötletgazdája és alapítója a túrának. – Amíg nincsen megtiltva a túra teljesítése, bármikor el lehet rajta indulni. Hétköznapokon nincsen ilyen probléma, hétvégén viszont elképzelhető lezárás, ha a környező települések nem engednek embereket az erdőbe,

így indulás előtt mindenképp ajánlott előzetesen tájékozódni.”

Érmek a teljesítésért – Fotók: Marosi Bence

A Groove Trails célja, hogy újat mutasson, innováljon és valami formabontóval álljon elő az instant túrák „piacán”. A legzöldebb instant túrákat igyekszik kínálni a túrázóknak – az erre irányuló törekvést jelzi, hogy a nettó nevezési díjak 10 százalékát két, természetvédelmi célokat megvalósító közhasznú egyesületnek, a Rainforest Trustnak és az Erdőmentők csapatának ajánlják fel, és vannak törekvések, hogy a támogatott kör később tovább bővüljön. A szervezők nem gyártanak és nem adnak semmilyen papír alapú promóciós anyagot, a teljesítésért járó érem pedig újrahasznosított préselt falemezből készül. A „zöldülést” segíti az a döntés is, hogy QR-kódok kihelyezése helyett a Geogo webes alkalmazással történik a túra teljesítésének igazolása.

„Környezetkímélőbb megoldás, nem kell nyomtatni, fóliázni, kipakolni a természetbe semmit, ráadásul a túrázóknak is kényelmesebb. A Geogo webes alkalmazás, nem kell semmit letölteni. Működéséhez mobilinternet sem szükséges, elég a GPS bekapcsolása. Túráinkat a fizetés után kapott ellenőrzőkóddal lehet felvenni a Geogóban, a teljesítés akkor indul, ha az első ellenőrzőponthoz odaértünk, és elindítjuk a számlálót, illetve automatikusan véget ér az utolsó pont érintésekor, vagy ha lejár a szintidő. További előny, hogy

a túra minden ellenőrzőpontja ötven méter sugarú körben van meghatározva, így a helyszínen nem kell semmit keresgélnünk, elég ebbe beérnünk.”

Marosi Bence elmondása szerint a jelenlegi három túra az elkövetkező egy-két hónapban bővül. Hamarosan újabb Budapest közeli útvonalat indítanak el, a nyár közeledtével pedig a Balaton környéke csatlakozik.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.