Turistautak tele szeméttel

Műanyag flakonok, csokipapírok, cigarettacsikkek bántják a szemünket, bármerre kirándulunk. Az áldatlan állapotok ellen a természetjárók sokat tehetnek, őket motiválja a Groove Trails is.

Aki rendszeresen túrázik, biztosan felfigyelt már arra, hogy úton-útfélen eldobott műanyag flakonok, csokoládéspapírok, papír zsebkendők és egyéb környezetbe nem illő tárgyak csúfítják a tájat. A népszerű piknikező helyeken gyakori látvány a cigarettacsikk, amely a műanyagnál is sokkal szennyezőbb. A kisebb patakok és a nagyobb folyók egyaránt sodorják magukkal a szemetet, mérgezve ezzel az állat- és növényvilágot. Mit tehet az egyszerű túrázó ez ellen?

Leginkább azt, hogy a saját hulladékát magánál tartja, amíg nem talál egy szemetest a turistaútvonal mentén, és abban helyezi el.

Akiknek fontos a természet, vihetnek magukkal szemeteszsákot, amelyet a kirándulás során talált egyéb hulladékkal is megtölthetnek. Utóbbival számos kisebb-nagyobb kezdeményezés foglalkozik, az egyik legfrissebb a Groove Trails április eleji kiírása:

 

Segíts megtisztítani az erdőt, mezőt, hegyeket, vizeket!
50% kedvezményt adunk a nevezési díjakból mellé grátisz…

Posted by Groove Trails – instant túrák on Wednesday, April 7, 2021

 

„Korábban is voltak természetvédelemmel, faültetéssel, az olajjal szennyezett Ráckevei-Duna-ág megtisztításával kapcsolatos kezdeményezéseink, ebbe a sorba illeszkedik ez a tavaszi kihívás is – mondta megkeresésünkre Marosi Bence. – Alapítótársam, Orgován Norbert nemrég a Tiszánál töltötte szabadidejét, az ott és a Tisza nevében című Youtube-videóban látottak alapján fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy indítsunk szemétgyűjtési akciót. A kiírás egyelőre április végéig tart, és reméljük, minél nagyobb népszerűségre talál. Mi is aktívan részt veszünk benne, Norbi a kis Nyakas-kör tizenhárom kilométeres távján különösebb keresgélés és megerőltetés nélkül ötzsáknyi szemetet szedett össze. Ennek többségét műanyag palack, chipses zacskó és csokipapír alkotta, de könnyen lehet találni masszívabb hulladékot, mint például gumiabroncsot, régi hűtőszekrényt vagy lökhárítót is.”

A Groove Trails csatlakozott az Aktív Magyarország Tavaszi Nagytakarítás elnevezésű kezdeményezéséhez, amely szintén az erdők tisztábbá tételét tűzte ki célként a természetjárók segítségével. S hogy az instant túráik mennyire népszerűek?

„Folyamatosan saját csúcsokat döntünk, márciusban százkilencen neveztek be a túráinkra – válaszolta Marosi Bence. – Jó egy éve indultunk, de már most a másfélszeresére nőtt a résztvevők száma a múlt év végéhez képest. Weboldalunkon sokat dolgozunk, és a túráinkat is folyamatosan igyekszünk javítani. A többszörös teljesítőkre tekintettel nemrég megnyílt az érem nélküli nevezési lehetőség a Helka Körökre és Kamor Körökre is, így ezentúl minden útvonalunk minden távjára lehet érem nélküli nevezést leadni.”

Nyitókép: Orgován Norbert

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.