Zupper körtúra a Vértesben

A Mária-szurdokot, a Vitányvárat, a Rockenbauer-emlékfát, a Zuppa-tetőt és kis kitérővel a Gráciák bércét is érintő új instant túra nemcsak látványos, de a legjobb idő teljesítéséért jutalom is jár.

Néhány hete már írtunk a tavasszal indult Groove Trailsről, amely innovatív és zöld instant teljesítménytúrákat kínál országszerte. A választék eleinte három túrából állt, a lista nemrég a Zuppa Traillel négyre bővült.

A Zuppa Trail Szárligetről induló körtúra, amelyet a nevezést követően a Geogo alkalmazás segítségével lehet az általunk kiválasztott időpontban teljesíteni. Az útvonal 28 kilométert fed le a Vértesben, olyan látnivalókat tartogat, mint az egykori Csákány-patak által vájt áttöréses Mária-szurdok, az erdő zöldjében megbúvó Vitányvár fehér falmaradványai, az egyedülálló Rockenbauer-emlékfa, a kis kitérővel meglátogatható Gráciák bérce, valamint a környezetéből markánsan kiemelkedő sasbérc és a remek kilátást tartogató Zuppa-tető, a túra névadó magaslata.

Gráciák bérce – Fotók: Marosi Bence

„Több olyan kiegészítést lehet tenni a túraútvonalhoz, amely nincs rajta a GPS tracken, de pluszélményt ad – mondta Marosi Bence, a Groove Trails társszervezője. – Ide sorolható a Körtvélyesi kilátó és a Gráciák bérce. Utóbbihoz nem vezet jelölt turistaút, viszont fel lehet jutni biztonságosan több oldalról is. Gyönyörű a kilátás, miközben nagy sziklák között lehet sétálni.”

Bence elmondása szerint nem kell már sokat várni a Groove Trails következő útvonalára sem, amelyről egyelőre annyit lehet csak tudni, hogy a Balaton-felvidéken lesz kijelölve.

Vitányvár – Fotók: Marosi Bence

„Nagyjából két hét múlva jelentjük be az új túránkat. A kiindulópontja Balatonfüred lesz, a végleges kiíráshoz még annyi hiányzik, hogy megállapodjunk az éremátadó hellyel. Egy harminc kilométer feletti és egy tizenhárom kilométeres távot tervezünk, a rövidet azért alakítottuk ki, mert a Nyakas Körön is nagyon népszerű ez a távolság, meglepően sokan jönnek rá, főként a családok kedvelik.”

Fából készült érem jár a Zuppa Trail teljesítéséért is – Fotók: Marosi Bence

Ahogy terjednek az instant túrák, úgy irányul egyre nagyobb figyelem arra, hogy melyik távot ki teljesíti a leggyorsabban. Túrázó kategória ebben az értelemben nincsen, nehéz is lenne, hiszen aki nagyon gyorsan túrázik, az már-már beleesik a futó kategóriába. A fokozott érdeklődést látva a Groove Trails csapata úgy döntött, elindítja „Pályacsúcs kihívását”.

„Tudjuk, hogy sokakban buzog a versenyszellem, szeretnék összemérni képességeiket másokéval, miközben gyönyörű tájakon edzhetnek. Nálunk a pályák ehhez adva vannak, így szeretnénk motiválni mindenkit a pályacsúcsok megdöntésének kísérletére. Mindenki, aki bármelyik körünk pályacsúcsát megdönti, ajándék nevezést kap egy általa választott másik körünkre is. A verseny elbírálásának alapja a Geogo szerinti hivatalos idő, de esetenként a GPX track bekérésének jogát is fenntartjuk a visszaélések elkerülése végett. A kihívás férfi- és női kategóriában egyaránt érvényes.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.