Merülés télen is nyílt vízben

Már egyesületi keretek között lehet ismerkedni a hideg vizes úszással, miután Zimányi András megalapította a Téli Úszó Sportegyesületet. Cél a szakág hazai népszerűsítése és felvirágoztatása.

Zimányi András nem áll le.

A civilben taxisként dolgozó férfi még 2018-ban hívta fel magára a figyelmet, amikor hosszában átúszta a Balatont, majd idén márciusban sokkal rövidebb távot, 1250 métert tett meg a tóban, amely azonban csak 6 Celsius-fokos volt…

A hideg vizes úszás szépségeiről és előnyeiről már akkor is magával ragadó lelkesedéssel beszélő férfi tán a korábbinál is elszántabb, és nemrég megalapította a Téli Úszó Sportegyesületet.

 

„Sokan kezdtek érdeklődni a hideg vizes úszás iránt, a téli Balaton-átúszás után többen jelezték, legközelebb szóljak nekik is, velem tartanának – jegyezte meg Zimányi András. – Tulajdonképpen téves gondolat ösztökélt az egyesület megalapítására, mivel azt hittem, csak így tudom teljesíteni több ember vágyát. Aztán rájöttem, szervezett keretek nélkül is sikerülne, de egyáltalán nem bánom, hogy végül megalakult a klub. Igyekszem, igyekszünk külföldi tapasztalatokat gyűjteni.”

 

 

Például felvette a kapcsolatot osztrák jégúszókkal. Az ISSA Austria vezetője, Josef Köberl – aki több mint két órával a jégben ülés (!) rekordját tartja – is sokat segít tapasztalataival, mint ahogy Peter Plavec úszó, illetve a műfaj neves szlovákiai magyar művelői, Pék Dezső és Makai Zoltán. Zimányi emlékeztetett, hogy külföldön szabályozott keretek között már sokan és régóta hódolnak a téli vagy akár a jeges úszásnak, idehaza azonban még egyik műfajnak sincsen hagyománya.

„Világ- és Európa-bajnokságot rendeznek, itthon meg mintha híre-hamva sem lenne” – tette hozzá a férfi.

A tervek szerint a frissen alapított egyesület december 28-án kvalifikációs versenyt rendez a gyömrői tóban, ehhez már minden engedélyt beszereztek. Egyelőre csak sejteni lehet, milyen hőmérsékletű lesz a víz: talán nem lesz befagyva, de ha mégis, Zimányi András szerint az sem baj. Aki teljesíti a 200 méteres távot, indulhat váltóban a tél végi Balaton-átúszáson, de még nincs pontos időpont. Aki pedig megteszi a 600 métert, belépőt nyer az egyéni számra. A táv ismét 1250 méter Tihany és Szántód között. Külföldi versenyzőknek nem kell kvalifikálniuk magukat a téli Balaton-átúszásra, mert nekik vannak referenciáik.

Természetesen a néhány Celsius-fokos vízben úszni nem játék, orvosilag alkalmasnak kell lenni, szív- és érrendszeri betegséggel, szívelégtelenséggel, magas vérnyomással, kóros vérzékenységgel vagy pajzsmirigy-alulműködéssel küzdők nem indulhatnak, de lázasan és legyengült szervezettel se akarjon senki nevezni.

Zimányi András szeretné elérni, hogy itthon népszerűbbé váljon a hideg vízben úszás, mert szerinte egészségmegőrző szerepe is van, illetve hosszú távon örülne, hogy a szakág versenyein is szerepelnének a magyarok. Igyekszik példát mutatni, s már nevezett is a bledi világbajnokságra.

Fotók: Dombóvári Tamás

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.