Egyensúly a vízen: mi a SUP lényege?

Hol lehet SUP-olni? Hogyan kell SUP-olni? Milyen deszkát válasszunk? – megannyi kérdés napjaink népszerű és divatos sportágával kapcsolatban, amelyekre most igyekszünk választ adni.

Mi a SUP? Tengerpartokon, tó- vagy folyópartokon egyre többször látunk embereket, amint állva eveznek egy deszkán, s idehaza is mind elterjedtebb kikapcsolódási forma. A SUP a Stand Up Paddle rövidítése, nagyjából annyit jelen, hogy állva evezés.

Egy nagyobb, speciális szörfdeszkán és evezőn kívül semmire sincs szükség, esetleg kezdetben érdemes felvenni egy mentőmellényt, hogy ne ijedjünk meg, ha vízbe esünk.

Története. Hivatalosan roppant fiatal sportág, 2013-ban az Egyesült Államokban számoltak be róla először, ekkor definiálták szabadtéri sportágként. Ugyanakkor nem ebben az évtizedben „találták fel”, már az 1900-as évekből találunk róla feljegyzéseket, sőt kezdetleges formában már i. e. 1000 körül próbálkoztak a SUP-olással Peru, Izrael, Itália és Kína területén.

Elsajátítása. Többek között azért is szeretik a SUP-ot a vizes aktivitások kedvelői, mert nagyon könnyű megtanulni a mozgást. Több helyen is lehet oktatást kérni, egy-két foglalkozás alatt elsajátíthatók a szabályok és megismerhetők a felszerelések. Megmutatják, hogyan kell jól vízre tenni a SUP-ot és felszállni rá, megtanulható a helyes testtartás és az, hogyan kell térdelve vagy állva evezni, miként lehet irányt váltani. De akinek nincs módja oktatásra járni, a gyakorlat során is megtanulhatja az alapokat.

Felhasználása. A SUP-on lehet állva vagy térdelve evezni, túrákat tenni, és mostanság egyre népszerűbb a jógázás SUP-on, a minél szélesebb deszka lehetővé teszi, hogy a vízen végezzük a relaxációs gyakorlatokat.

Csapatépítő programok kedvelt válfaja a SUP, és családi programnak sem utolsó, megfelelő feltételek mellett gyerekekkel is lehet evezni, de van, aki a kutyájával SUP-ol.

Fajtái. Kétféle SUP-deszka létezik: a hagyományos, azaz merev falú deszka és a felfújható változat. Manapság már a felfújható verzió a sokkal-sokkal kedveltebb, mert nem rosszabb, mint a merev verzió, ellenben sokkal kevésbé sérülékeny, jóval praktikusabb, könnyebben szállítható és olcsóbb is, ráadásul a percek alatt felfújható vagy összehajtogatható SUP-ot jóval egyszerűbb tárolni is. A merev deszka kicsivel veszélyesebb, hiszen kezdetben óhatatlanul előfordulhatnak esések, nem mindegy, hogy kemény vagy puhább anyagra huppanunk-zuhanunk.

Hol lehet SUP-olni? Gyakorlatilag mindenhol. Az ország bármely vízfelületén szabadon lehet SUP-olni – azaz ha külön más jelzés nem tiltja, akkor a Balatonon, a Velencei-tavon, bányatavakon, folyókon, bárhol –, kivéve a Duna budapesti szakaszát.

A fővárosban csak különleges engedéllyel lehet használni a legnagyobb hazai folyó valamelyik részét.

Tippek kezdőknek. Válasszunk minél szélesebb deszkát, hiszen annál könnyebb egyensúlyozni rajta. Érdemes szélmentes napon vízre merészkedni, hogy elsőre a víz hullámzásán kívül ne kelljen más természeti tényezőre figyelni. Ne menjünk messze a vízparttól, mert a bármi baj történik, könnyebb segítséget kérni. Érdemes kötéllel rögzíteni magunkat a deszkához, hogy ne kerüljünk messze tőle.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 áprilisában.)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.