Állati tragédia – tanulsággal

Tizenhárom stájerországi tehén esete cáfol rá azokra, akik azt állítják, hogy viharban a fa alatt biztonságos. De mégis mit érdemes tenni annak érdekében, hogy villámlás esetén is biztonságban érezzük magunkat?

Egyszerre tizenhárom tehénbe csapott a ménkű Felső-Stájerországban hétfőn, amikor rendkívül heves vihar – a nyáron már-már megszokott, égzengéssel járó felhőszakadás – dúlt a térségben. S hogy ezen az oldalon miért érdemel említést az „állati” tragédia? Nos, hamarosan ez is kiderül. A nyáron sokakat szabadba csábít a jó idő, Ausztria számtalan túracélponttal kecsegtet. Az erdőkkel, mezőkkel és legelőkkel tarkított táj – na meg a friss levegő – rengeteg mozogni vágyót arra ösztönöz, hogy nekiinduljon. Mit lehet viszont tenni, hogyha útközben elér minket az égzengés és a zuhé?

Rögtön válaszolhatjuk, hogy fedett helyre húzódunk az égi áldás elől. Csakhogy… A szegény fejőstehenek is így tettek, amikor legelés közben dörögni, villámlani kezdett, és hirtelen eleredt az eső. Jobb híján beálltak egy óriási fenyőfa alá, hogy ott menedéket találjanak. Bárcsak ne tették volna! Ma már csak egy óriási vonal mutatja, hogyan is csapott a fa törzsébe a villám. Az osztrák Kronen Zeitung beszámolója szerint csak néhány borjú élte túl a természeti csapást.

A klímaváltozás egyik következménye, hogy a kontinentális éghajlaton egyre hevesebbé válnak a viharok, illetve a felhőszakadások, s ezzel együtt a villámlás is nagyobb erővel és gyakorisággal jelentkezik. Sokan azonban még mindig azt hiszik, hogy viharban a fa alatt biztonságos…

Mi a teendő tehát?
• Sose induljunk útnak úgy, hogy nem néztük meg az időjárás-előrejelzést.
• Útközben figyeljük és vegyük komolyan a riasztást, valamint a figyelmeztetést.
• Tervezzük meg az útvonalunkat, hogy tudjuk, milyen zárt helyre húzódhatunk vissza.
• Ha nincs hová elbújni, a legjobb, ha sík terepen a földre kuporodik az ember.
• További védelmet jelenthet, ha olyan lábbelit viselünk, amelynek szigetel a talpa.

Számítások szerint idén összesen 162 tehenet hajtottak legelni az érintett stájerországi területre. A helyi agrárszervezet vezetője, Franz Pachel úgy emlékszik, legutóbb huszonnyolc éve volt példa ilyen tragédiára – akkor három tehén lett villámcsapás áldozata. Embert érintő balesetről nincs információ.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.