Célszalag vécépapírból

A Bécsi maratoni elmaradt, sokan mégis futócipőt húztak, és a szabályok betartása mellett alaposan megmozgatták magukat.

Április 19-én rendezték volna a Bécsi maratonit, a koronavírus-járvány miatt azonban elmaradt Ausztria legnagyobb ilyen jellegű sporteseménye, amelyre 130 országból mintegy 45 ezer résztvevőt vártak.

Korábbi cikkünkben Wolfgang Konrad főszervezőt idéztük, aki interjút adott a Vienna Marathon hivatalos oldalán. Ebben többek között érzelmi hullámvasutazásról, gazdasági károkról és az emberiségre váró jövőről beszélt.

Az elmaradt esemény „emlékére” a hivatalos honlap legutóbb „Ilyen lett volna” címmel terjedelmes összegzést jelentetett meg. Ebben kiemelte, milyen felfokozott várakozás előzte meg a rendezvényt, mennyi újdonsággal készültek, és mennyire sajnálatos, hogy futók ezrei csalódtak, miután kevesebbek lettek egy álommal.

Zárásként az is kiderült az írásból, hogy a szervezőkben felvetődött egy kvázi „virtuális esemény” lebonyolításának gondolata, vagyis olyan futóversenyt rendeznek, amelyen mindenki betartja a távolságtartás szabályait. Belátták ugyanakkor, hogy nem sok értelme lett volna, ráadásul szembement volna a koronavírus-járvány megfékezésére tett erőfeszítésekkel.

A Der Standard című lap szerzője, Thomas Rottenberg (szintén a futás nagy szerelmese) így is rengeteg maratoni futóval találkozott és szólaltatott meg április 19-én. Volt közöttük olyan, aki az eredetileg megadott útvonalat teljesítette, más csupán egy töredékét, s látni lehetett olyat is, aki az idővel történő versenyzés helyett családtagjaival élvezte a testmozgást.

A riportból kiderült: egy fiatal nő hosszú-hosszú hónapokig készült a maratoni táv teljesítésére, és mert kihívás nélkül maradt, barátja saját kezűleg készített neki befutóérmet, amelyet a futóedzése végén adott át. Mást hajtott a versenyszellem, neki a barátai tartották az átszakításra váró célszalagot – amely vécépapírból készült.

Közös vonás volt a futókban, hogy mindannyian figyeltek a szabályok betartására, és ügyeltek rá, nehogy veszélybe sodorják saját vagy mások egészségét. Közös volt bennük az is, hogy legalább nem maradtak sportélmény nélkül. A közösségi élményről viszont – érthető okokból – ezúttal le kellett mondaniuk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.