Elkerülni a rovarcsípést!

Fenyegetően zümmögő fullánkosok, amelyekre érdemes figyelni a szabadban. Sokan allergiásak a méh- vagy a darázsméregre, és óvintézkedés hiányában életveszélybe is kerülhetnek.

Majdnem minden 30. osztrák lakos allergiás a méh- vagy a darázscsípésre. A rovarméreg-allergiások 75 százaléka – vagyis Ausztriában mintegy 200 ezer ember – finoman fogalmazva is rosszul tűri, ha megcsípi egy darázs. Rájuk ezek a fullánkos rovarok óriási veszélyt jelentenek, és igyekeznek nagy ívben elkerülni őket.

 

Az allergiások szervezetére veszélyt jelenthet a rovarcsípés. Fotó: shutterstock

 

Már ha persze lehetséges…

Merthogy itt a jó idő, és még csak nem is kell kirándulni vagy túrázni a szabadban, mert már az erkélyünkön összetalálkozhatunk egy vészjóslóan zümmögő rovarral. Aki allergiás a csípésére, annak számolnia kell vele, hogy súlyos, akár életveszélyes reakciók is felléphetnek, ha a rovar beledöfi a fullánkját.

Bőrkiütés és duzzanat még nem ad okot a pánikra, ez normális reakció. Minden más esetben azonban forduljunk orvoshoz, mert ha az allergiás reakció az egész testet érinti (csalánkiütés), gondoljunk arra, hogy a következmények hatással lehetnek a szív- és érrendszerre, na meg a légutakra is. Nem zárható ki, hogy perceken belül életveszélyes állapotba kerülhetünk.

Fontos tehát, hogy legyen nálunk adrenalininjekció (előtte persze nem árt kideríteni egy vizsgálat segítségével, hogy csakugyan allergiásak vagyunk-e a csípésre). Az sem mellékes, hogy pontosan tudjuk, hogyan kell az injekciót alkalmazni. Az osztrák orvosok tapasztalatai szerint csak a páciensek fele tudja rendesen beadni magának az életmentő szert.

 

Injekciós kezelésnél előfordulhatnak mellékhatások is. Fotó: shutterstock

 

Az osztrák Kronen Zeitung összeállítása rámutat, immunterápia segítségével megelőzhető a baj, s gondtalanul tölthetik a veszélyeztetettek a meleg hónapokat. A grazi klinika professzora, Gunter Sturm aláhúzta: a célirányos immunterápia darázscsípés esetében szinte százszázalékos eredménnyel jár, és nem is ismer más olyan orvosi kezelést, amely ennyire hatékony lenne.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyancsak javasolja a kezelést, amelynek költségeit az osztrák társadalombiztosítás teljes mértékben megtéríti – gyermekeknek ötéves kortól. A kezelés valójában egy kúra, amely a túlérzékenységi reakciót csökkenti. Célja, hogy a beteg fokozatosan, lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó (méreg)anyaghoz.

Az injekciós kezeléskor előfordulhatnak mellékhatások, ezért azt csak allergológus szakorvos közreműködésével ajánlott alkalmazni.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.