Figyeljünk, ha napra visszük a gyereket!

Nemcsak nyáron kell odafigyelnünk a kicsik bőrére, már most, tavasszal is legyen kéznél naptej.

Szabadba csábít a kellemes tavaszi napsütés, a gyerekek jó időben szívesen játszanak kint. Sok szülő hajlamos ugyanakkor alábecsülni az ultraibolya-sugárzás erejét. Pedig egy osztrák felmérés rámutatott, hogy a kicsik mintegy 90 százalékát nem óvják kellőképp a napsugaraktól.

Amikor kirándulni, túrázni vagy játszóterezni indulunk a gyerekünkkel, mindig gondoskodjunk a bőre védelméről. S ez még akkor is igaz, ha „csak” április vége, május eleje van. Aki a hirtelen jött melegben kiment a szabadba, a saját bőrén érezhette – a szó szoros értelmében –, hogy „ereje van” a napnak, vagyis érdemes odafigyelni.

A neveléssel, oktatással és egészségmegőrzéssel foglalkozó – angol, valamint német nyelven egyaránt elérhető – oldal, a kinderzeit.org beszámolója szerint szinte valamennyi szülő hajlamos ilyenkor megfeledkezni a bőrvédelemről (naptej) és a sapkáról. Ennek egyik oka, hogy a tavasszal fel sem vetődik bennünk a leégés vagy a napszúrás lehetősége. Pedig úgy tűnik, elmúltak azok az idők, amikor csak a nyár kellős közepén kellett árnyékba húzódni a perzselő nap elől.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a sötét, borús tél után kifejezetten érzékeny a bőrünk, főleg a fiatalok, a gyerekek esetében fokozódik a kockázat a nap előbújásával. Hogyha bizonytalanok vagyunk, szikrázó napsütésben mennyi időt érdemes (lehet) a napon tölteni, keressük fel a már említett kinderzeit.org weboldalt, s adjunk meg néhány adatot a gyermekünkről, ezek:

  1. • bőrtípusa (kategóriák a nagyon világostól a sötétbarnáig)
  2. • kora (három évnél fiatalabb-e)
  3. • az aktuális UV-sugárzás mértéke
  4. • használunk-e naptejet, s ha igen, hány faktorosat?

Csak az érdekesség kedvéért: egy világos bőrű 2 és fél éves gyermek magas UV-sugárzás (6-7) esetében – hogyha nincs nálunk naptej – legfeljebb 30 percet tartózkodhat a napon.

„A gyerekekre még veszélyesebb a leégés, mint a felnőttekre – figyelmeztetett az osztrák Wels-Grieskirchenben működő klinika bőrgyógyásza, Werner Saxinger. – A súlyosabb napégések akár három-négyszeresével is fokozzák a bőrrák kialakulásának esélyét.”

Mit tehetünk?

Időben gondoskodjunk naptej beszerzéséről, amely vízálló, s magas fényvédelemmel rendelkezik, így megóvja a gyerekeket a káros napsugaraktól és a leégéstől, ráadásul használatával csökken a napallergiás reakciók kialakulásának esélye, emellett hidratál és ápol. Főleg a homlokot, az orrot, valamint a füleket kenjük be – és ne feledkezzünk meg a sapka viseléséről sem.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.