Napfény járja át

Aligha tesz jót a közérzetünknek a hideg, szeles, borongós tél, de nyugalom, az ilyenkor fokozódó rosszkedv és levertségérzet leküzdhető.

A hosszú, hideg téli hónapok nem kedveznek a közérzetnek. Sokan ilyenkor maguk alá kerülnek, rosszkedvűek, elcsigázottak lesznek. A szezonális depresszió tünetei az arra hajlamos embereknél ősz végén kezdődnek és télen teljesednek ki.

Tartós fáradtság, fáradékonyság, letörtség, az ösztönző erő teljes hiánya – ezek mutathatják, hogy baj van.

Ráadásul a lelki gondok testiekkel párosulhatnak, hát- és gyomorfájdalom számít kísérő tünetnek.

Az osztrák Kronen Zeitung statisztikája szerint ez a lakosság mintegy tíz százalékát érinti, s közöttük több a nő, mint a férfi. Fontos, hogy idejében észrevegyük a jeleket.

A letörtségen, levertségen néhány hasznos tipp javíthat. Szakértők egybehangzóan állítják, hogy szabaduljunk ki a négy fal közül, és menjünk ki a szabadba, a friss levegőre. Sokat segíthet, ha a nap hosszabb-rövidebb ideig előbújik a felhők mögül – de nem feltétel.

A napfény és a világosság jótékony hatással van a szervezetünkre, s ne feledjük el, hogy a szükséges D-vitamin mintegy nyolcvan százaléka napfény hatására a bőrben termelődik.

„Azt javaslom, hogy naponta legalább fél órát töltsünk el a szabadban, de még jobb lenne, ha egy órát tudnánk – nyilatkozta a Kronen Zeitungnak Elmar Windhager, a Wels-Grieskirchen klinika szakorvosa. – A mozgás serkenti a vérkeringést, illetve segít, hogy »feltankoljunk« napfénnyel. Furcsa lehet, de ez akkor is működik, ha szürke, felhős az ég.”

Lássuk, mi segíthet még a téli depresszió megelőzésében:

• jól megtervezett napirend, célok, szokások

• rendszeres testmozgás, sport (akár egyedül, akár társakkal)

• kellemes társaság, a családi és baráti kapcsolatok ápolása

• nevetés, amely stimulálja az izmokat, boldogsághormon szabadul fel

• egészséges táplálkozás, például olyan összetevőkkel, mint búzacsíra, szójabab, dió és mogyoró.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.