AUSZTRIA

Támadás a levegőből

Legkellemesebb kirándulásunkat is tönkreteheti, ha szúnyogcsípéseink elviselhetetlenül viszketnek, ezért különböző praktikákkal érdemes még indulás előtt felkészülni a veszélyre.

 

A szabadba csábít Ausztria: két lábon, két keréken, földön, vízen és levegőben is felfedezhetjük nyugati szomszédunk csodálatos tájait. Ám van valami, ami alaposan megkeserítheti életünket kirándulás közben, megzavarhatja a szabad ég alatt töltött nyári estéinket, s tönkreteheti éjszakáinkat. Nyugalmunk nagy ellensége rendszerint csupán nyolc milliméteres, és zümmögve közelít – a szúnyog.

 

Mielőtt útnak indulnánk, vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat, hogy ausztriai utunk során is megelőzzük a kellemetlen, viszketéssel járó csípéseket.

 

Sötétben tapogatózni

Más rovarfajtákkal ellentétben a vérszívók nem a fényre jönnek. Rosszul látnak ugyanis, ezért szagok alapján tájékozódnak. A kilélegzett szén-dioxidot már majd’ ötven méterről is érzékelik, így minél népesebb társaságban vagyunk, annál nagyobb az esély, hogy prédává válunk.

 

Kirándulásunkat, nyaralásunkat tehetik tönkre a szúnyogok

 

Édes élet

A kijelentés, amely szerint a szúnyogok az édes vérűeket „szeretik”, nem állja meg a helyét. Mivel azonban vérünk összetétele hatással van testszagunkra, sokat számít, hogy hogyan táplálkozunk, illetve milyen életmódot élünk. Tarthat a szúnyogcsípéstől, aki sok tejet fogyaszt, vagy éppenséggel magas a húgysavszintje.

 

Fenn a hegyekben

Hegyvidéken, tengerszint felett 800 és 1000 méter között nem kell félnünk a szúnyogok támadásától, a vérszívók inkább a síkságokon mozognak (vagyis repülnek) otthonosan. Figyeljünk a megelőzésre olyan területeken, ahol víztározók és pocsolyák vannak, mert ezekbe szívesen rakják petéiket a szúnyogok.

 

Egyéb vízfelületek közelében biztosan számíthatunk néhány csípésre

 

Megéri csapkodni

Egy egyesült államokbeli tanulmány rámutatott, a szúnyogok megérzik, ha valaki csapkodással védekezik ellenük. Testszagát kellemetlen élménnyel párosítják, így a következő körben már más áldozatot keresnek maguknak. Eszerint tehát megéri csapkodni, még akkor is, ha csak ritkán találunk.

 

Íme, néhány jó tanács:

  • a levendula vagy a citrom illata megzavarja a szúnyogok szaglását, de csak nagy mennyiségben
  • B1-vitamin szedésével változtathatunk testszagunkon, ám hatékonysága nincs bizonyítva
  • a szúnyogokat kevésbé vonzza a világos ruházat, a legjobb ugyanakkor, ha minél nagyobb testfelületünket eltakarjuk

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.