Vigyázat, agresszív tehenek!

A természetben rengeteg veszély leselkedik a túrázókra, olyan is, amelyre nem számítanak, mint például kempingezőre ugró róka, támadólag fellépő hód vagy ideges szarvasmarhacsorda.

Erőszakos tehenek, fenyegető hódok, mérges kígyók és nyugtalan medvék. Az erdők és mezők lakóit gyakran hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig jön a tavasz, egyre többen vállalkoznak kirándulásra, túrára. Nem árt tudni, milyen veszély leselkedik ránk a természetben, és hogyan viselkedjünk, ha váratlanul bajba kerülünk.

Az osztrák weekend.at összeállítása rámutat, hogy bár a szép nagy bociszem a szelídség jelképe, a látszat azonban néha csal. A mögöttünk hagyott években rengeteg kiránduló sérülését okozták tehenek, sőt halálesetről is beszámoltak a hírek. A tapasztalat azt mutatja, a mezőkön vagy vadon élő állatok egyre közelebb merészkednek az emberekhez, és szándékaik cseppet sem békések.

 

A tiroli legelőkön nem ajánlatos megzavarni a békésen pihenő teheneket

 

Alsó-Ausztriában támadólag fellépő hódokról, Tirolban kempingezőre ugró rókáról szóltak a beszámolók, de olyan is volt, akit saját kertjében mart meg kígyó, egy tehéncsorda tagjai pedig egy békés túrázót vettek üldözőbe a mezőn.

Ám Christian Pichler, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF munkatársa rámutatott: minden évben történnek balesetek, amelyek mögött nem az állatok fokozódó agresszivitása, hanem főleg a balszerencse vagy a véletlen áll. „A vad- és haszonállatokkal is tisztelettel kell bánni, és minden esetben érvényes, hogy lehetőleg tartsunk megfelelő távolságot, az alpesi legelő ugyanis nem állatsimogató” – figyelmeztetett a szakértő.

Tirolban évente csaknem négymillióan túráznak, és útjuk gyakran vezet – nem is olyan békés – legelőkön keresztül. Ott több mint százezer marha, háromezer ló legel, de rajtuk kívül találni még kecskéket és birkákat is. Sokan tudatlanságból vagy fáradtságból letérnek a kijelölt útvonalról, s mezőgazdasági területre tévednek, pedig ott semmi keresnivalójuk.

 

A vaddisznókról mindenki tudja, nem tanácsos az útjukba kerülni.
Fotó: AFP/Dieter Nagl

 

Nézzük, mire figyeljünk leginkább!

 

  • A marhák különösen a kutyáktól érzik magukat fenyegetve, ezért négylábú állatunkat mindenképpen pórázon vezessük.

 

  • Minden esetben érvényes, ha ott vannak a közelben a borjaik, lehetőleg nagy ívben kerüljük el őket, különben az anyaállatok védekező ösztöne azonnal bekapcsol.

 

  • Főleg a vaddisznókkal vigyázzunk, mert nagy agyarukkal súlyos sérüléseket okozhatnak.

 

  • A homoki és a keresztes vipera is honos Ausztriában, a legutóbbi öt esztendőben (hivatalosan) több mint 150 túrázót kellett marás miatt kezelni. Jó hír, hogy mérgük nem életveszélyes.

 

  • És végül még egy jó hír: a veszettség Ausztriában és a szomszédos országokban sem okoz évek óta problémát.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.