Uszodai és nyílt vízi úszás: nagy különbség

Hamarosan itt a Balaton-átúszás, amelyen mindig sokan próbálkoznak olyanok is, akik eddig csak medencében úsztak. A Decathlon most nekik ad hasznos tippeket.

Az úszást mint sportot lehet űzni uszodában, ahol mesterséges környezetben kötelek választják el a pályákat egymástól. Itt általában 25-50 méter után megérkezik a fal, és meg kell fordulnod. De lehet művelni akár nyílt vízen is. Miben különbözik a nyílt vízi úszás az uszodaitól? Ezt a két úszásformát szeretném most bemutatni.

TUDNIVALÓK AZ USZODAI ÚSZÁSRÓL. Az uszodai úszás, amit szerintem a legtöbb ember választ, hiszen könnyen elérhető, csak el kell menni a közeli uszodába, ahol felveszel egy úszódresszt, és már kezdődhet is az edzés. A víz általában 26 fokos. Az uszodában medencében folyik az edzés, és ha elfáradtál, bármikor megállhatsz a falnál pihenni, így fel tudsz készülni a következő hosszra. Úszhatsz folyamatosan, ilyenkor bukófordulóval tudsz gyorsan megfordulni, így tudsz tovább haladni megállás nélkül.

Ha csak rövid távokat szeretnél úszni, akkor előnye, hogy könnyű számolni a megtett méterszámokat, hiszen faltól falig úszol, oda-vissza.

FELSZERELÉS USZODAI ÚSZÁSHOZ. Ha az uszodai úszást választod, akkor szükséged lesz egy úszósapkára, egy női úszódressz/ férfi úszódresszre, illetve egy jól megválasztott úszószemüvegre.

TUDNIVALÓK A NYÍLT VÍZI ÚSZÁSRÓL. Ahogy jön a nyári szezon, úgy jön a nyílt vízi úszás szezonja is! Ezt a mozgásformát nem mesterséges vízben, hanem folyókban, tavakban, vagy tengerekben folytatják azok, akik ezt a fajta kihívást keresik. Itt nem csak 3-4 kilométert úsznak, hanem sokkal hosszabb távokat tesznek meg egy-egy edzésen, vagy akár versenyen. Nagyon izgalmasnak tűnik ilyen helyszíneken úszni, viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez élővíz, és számos veszélyt is tartogathat. Itt számolni kell a hullámokkal, ami sokkal jobban megnehezíti az úszást, mint ha uszodában úsznál. Még a legprofibb úszóknak is nagyobb figyelemmel kell eljárni, mind a felkészülést, mind a úszást illetően.

Az egyik fontos dolog az edzéseken való rendszeres részvétel, és ezáltal a kellő állóképesség megszerzése. Mindemellett fontos az is, hogy milyen felszerelésben megyünk a vízbe.

FELSZERELÉS NYÍLT VÍZI ÚSZÁSHOZ. A nyílt vizi úszás felszerelése nagyban eltér az uszoda úszás szükséges kellékeitől. Itt nem elég egy úszódresszt felvenni, hiszen a víz sokkal hidegebb, mint a medence vizének hőfoka. Mivel a víz hideg, a sportolók ezért választanak előszeretettel valamilyen neoprént. Ez az anyag melegen tartja a testüket úszás közben. Az AQUATHERMIC technológiának köszönhetően, a vízből való kijövetelkor tapasztalt „fázós” hatást csökkenti, mindemellett kiváló hőszigetelő tulajdonsága van, így hosszabb ideig tudsz sportolni a hidegebb környezetben.

Női neoprén úszóoverál: Melegen tartja a karokat és a lábakat is. 1.5 és 1.8 mm-es neoprén anyaga és a bevonatos szövet 18°C fokig “anti-freezing” hatást garantál.

Férfi neoprén úszóoverál: ami szintén ideális nyílt vízi úszáshoz, 20 foknál melegebb vízben!

A neoprén ruházat karbantartást igényel. A súrlódások elkerülése érdekében, érdemes vazelint használni, vagy olyan krémet, mely ötven százalékban vazelint és ötven százalékban lanolint tartalmaz!

Neoprén úszósapka: 14°C-17°C fokos hideg vízben való használatra.

További nyílt vízi úszással kapcsolatos termékeinket itt találod.

írta: Grécs Vanda (Decathlon)

(x)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.