Itt a hideg, hogy eddzek?

A hideg beköszöntével sokaknak kérdés, hogy milyen formában sportoljanak. Kell-e félni a hidegtől? Mire kell jobban ügyelni? Egyáltalán, kell-e bármit is másként csinálni, mint eddig?

A tél beköszöntével aprónak tűnő, mégis jelentős problémával kell szembenézni: a szürkébb, hűvösebb időszakban hol lehet, sőt hol érdemes edzeni, továbbá érdemes-e éppen ilyenkor elkezdeni a rendszeres testmozgást. Cikkünkben minderre keressük a válaszokat szakértőnk segítségével.

Még soha nem edzettem semmit!

Annak, aki eddig nem sportolt, azt ajánlom, hogy ne hidegben kezdjen el futni, ha éppen ahhoz is van kedve. A futáshoz való hozzászokás – annak, aki edzetlen – alapvetően hosszú idő és bonyolult folyamat. Ha mindezt nehezített körülmények között, hidegben tesszük, hamar elmegy tőle a kedvünk.

Annak, aki most kezdené el az életmódváltást, inkább azt javaslom, hogy menjen edzőterembe és ott igyekezzen magát olyan állapotba hozni, hogy tavasszal már sokkal magabiztosabban kezdhessen neki a futásnak.

Ahhoz, hogy az edzőtermi edzésnek legyen értelme, heti minimum három alkalmat rá kell szánni. Aki minden szempontból felkészületlen a sportolásra, annak az izomzatát és az ízületeit is formába kell hozni, egész biztos, hogy stabilabb testtel már jobban esik a tavaszi futás.

Kezdőknek mindenképpen ajánlom, hogy forduljanak szakemberhez, ő felméri, hogy mivel érdemes kiemelten foglalkozni, bár ha edzésről beszélünk, akkor a teljes test edzéséről beszélünk, vagyis lokálisan megfogalmazni célokat nem érdemes.

Eddig csak futottam

Aki fut, és nem is akar mást csinálni, annak is ajánlatos azért erősíteni. A téli időszak éppen alkalmas arra, hogy az ember beiktasson erősítő és nyújtó edzéseket. Heti két alkalom már sokat segíthet, arról nem beszélve, hogy az erősítő edzések utáni nyújtás, illetve szaunázás még tovább növeli az edzőtermi edzések élvezeti értékét.

Eddig is jártam edzőterembe, de nem sokat

Sokan járnak edzőterembe, de nem sokan edzenek. Más járni, járogatni edzőterembe, és megint más rendszeresen, következetesen edzeni. A tél azért alkalmasabb arra, hogy az ember tisztába tegye a dolgait, mert a nyári nyaralós, szabadságos időszakban nehezebb tartani a rendszert.

Ha eddig jártál edzeni, mégsem fejlődtél, akkor most vigyél bele rendszert. Heti háromnál kevesebb alkalommal nincs értelme menned.

Ha mégis csak kétszer tudsz, akkor mindkét alkalommal teljes testre eddzél! Így minden izomcsoportra jut két tréning. Ha háromszor tudsz menni, akkor már bonthatod az edzéseidet. Négy alkalom esetén még okosabban lehet kalkulálni az izomcsoportonkénti edzésekkel.

Használd ki a téli időszakot és lepd meg az ismerőseidet a tavaszi formáddal!

Rendszeresen edzek szabadban és teremben is

Ha futsz és edzel, odafigyelsz magadra, van rendszer az életedben, mégis vágysz egy kis fejlődésre, akkor azt tanácsolom, hogy próbálj edzővel készülni. Ha erre nincs lehetőséged, akkor próbálj ki néhány olyan edzésformát, amelyik szimpatikus. Itt mindenképpen erősítő edzésekre gondolok, az ugrabugrálástól nem lesz szép, tónusos, funkciójában is megfelelő izomzatod.

Megtámogathatod az edzéseidet olyan szolgáltatásokkal, amelyek már sok helyen elérhetőek, azaz szaunával, jégszaunával, masszázzsal – meglátod, mennyire szereted majd ezeket a regenerációs módszereket.

 

A sportkártya előnyei

A terembérletek helyenként és belépési időszakonként változóak lehetnek, de nagyjából 10 és 20 ezer forint között meg lehet vásárolni őket. Személyi edzőt, nem kiemelt helyen, 3500–5000 forintért óránként már lehet találni.

Aki nem egy helyen edzene, annak tökéletes megoldás lehet a Sportkártya, amelynek megvásárlásával több száz helyre lehet belépni.

A szauna sok helyen ingyen van, a jégszaunában egy kezelés 5000 forint, a masszázs helyenként és típusonként nagyon változó, de fél óra már 3500 forinttól elérhető.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.