7+1 dolog, amit ne tegyél edzőteremben

Egy edzőteremben nemcsak a falon lógó házirendet kell betartanod, hanem az íratlan szabályokat is. Íme néhány tudnivaló az edzőtermi etikettről.

Ha először mész konditerembe, jó esetben felhívják a figyelmedet a házirend betartására, valamint a gépeken is látod, hogyan kell azokat rendeltetésszerűen használni. Ám vannak olyan alapvető szabályok, viselkedési normák, amelyeket jó, ha betartasz, ha nem akarod magadra haragítani edzőtársaidat.

1. Ne hagyd szanaszét a súlyzókat!

Ha otthon olykor előfordul is veled, hogy lusta vagy elpakolni, és rendetlenség uralkodik körülötted, az edzőteremben mindig pakolj el magad után. A súlyzókat tisztítsd meg, és tedd a helyükre, ha már nem használod.

2. Ne sms-ezz edzés közben!

Edzés közben ne telefonálj, ne írj üzenetet! A telefonálással egyrészt zavarhatod társaidat, másrészt lehet, míg te ülsz egy kondigépen, és üzenetet írsz, más már több gyakorlatsort megcsinált volna a gépen. Egyébként sokkal hatékonyabban végzed az edzést, ha nincs nálad a telefonod, és nem azt nézed, hogy mi történik a közösségi oldalakon.

Lehet, míg üzenetet írsz, más a kondigépre vár Fotó: Shutterstock

3. Használj fülhallgatót!

Nincs baj vele, ha zenére pörögsz fel az edzésen, de nem mindenkinek lehet olyan a zenei ízlése, mint a tiéd. Ha zenét hallgatsz, használj fülhallgatót.

4. Ne sminkelj!

Bár sokszor látni nőket, akik az edzőteremből talpig kisminkelve posztolnak magukról képet, a konditerem nem kifutó. Ajánlatos lemosni a sminket az edzés előtt. Egyébként is, csúnyán néz ki, ha az izzadt bőrön szétfolyik a smink.

5. Ne adj tanácsokat másoknak!

Mármint akkor, ha nem kérik. Nem számít, hogy rutinos vagy, hogy a kisujjadban van minden mozdulat – ne állj oda másoknak tanácsot osztogatni. Ha azt látod, hogy valaki nem jól csinál valamit, akkor vagy kérdezd meg, hogy segíthetsz-e, vagy szólj egy oktatónak.

Nem biztos, hogy mindenki jó néven veszi a tanácsaidat /Fotó: Shutterstock

6. Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Konditerembe nem azért jár az ember, hogy versenyezzen másokkal. Ne azt figyeld, hogy a melletted lévő futópadon milyen gyorsasággal és hány kilométert futott az edzőtársad, vagy hogy mekkora súlyt emelt fel valaki. A gyakorlatokat a saját tempódban csináld.

7. Semmi csók!

Sok pár jár együtt edzőterembe, de a romantikát ilyenkor jobb a falakon kívül hagyni. Senki sem kíváncsi a magánéletedre. Bírd ki, hogy nem az edzőteremben merülsz mély csókcsatába a kedveseddel.

+1 Ne meztelenkedj sokáig!

A konditermek öltözője, zuhanyzója olyan terület, ahol elkerülhetetlen az intimitás. Ám sokan zavarban jönnek, ha mások ruha nélkül látják őket, és az is kellemetlen, amikor valaki pucéran rohangál fel-alá az öltözőben. Zuhanyozz le, és öltözz fel minél gyorsabban. Ha beszélgetni is akarsz még valakivel az öltözőben, azt megteheted ruhában is.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.