A negyedik legelhízottabb nemzet a magyar

Októberben Budapest rendezheti meg a kétnapos MOVE Congresst, amelynek keretében a világ vezető szabadidősportos szakemberei tartanak előadásokat – az egészség védelmében.

Az OECD-országokban a túlsúlyos lakosság aránya ötven százalék fölött jár. Az európai lakosság negyede egyáltalán nem végez fizikai aktivitást, aminek következményeként évente félmillióan halnak meg kontinensünkön, írja közleményében a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség.

Magyarországon is tragikus a helyzet, a 2018-as adatok szerint hazánk a 4. leginkább elhízott nemzet a világon. Nem véletlen, hogy a WHO évek óta adja közre a gyakran sokkoló adatait, és hívja fel a figyelmet a mozgásszegény életmód negatív következményeire.

Bár a sporthoz, a testmozgáshoz kapcsolódó üzletágakban ma már óriási pénzek forognak, és rendszeresek a kampányok a lakosság tájékoztatására, a folyamat mégis megállíthatatlannak tűnik. Időzített bombán ülünk, amelyet éppen a gazdasági és ipari fejlődés tart életben, hiszen a legtöbb esetben kéz a kézben jár a fizikailag inaktív, ülő életmóddal.

A ketyegő bomba lelassításával, esetleg hatástalanításával éppen ezért ma már számos innovátor foglalkozik, akik arra keresnek megoldást, hogyan lehet az elkényelmesedő világban felállítani a székekből az embereket és megtalálni azt a motivációt, amely életmódváltáshoz és élethosszig tartó testmozgáshoz vezet.

Ez a fő témája a 9. alkalommal és most először Közép-Európában megrendezésre kerülő MOVE Congress elnevezésű konferenciának, amelynek 2019. október 16–18. között a Budapesti Kongresszusi Központ lesz a helyszíne.

A 25 nemzetközi és hazai előadó témaindító és interaktív előadások, workshopok során igyekszik tudását, tapasztalatait átadni a várhatóan 500 fős hallgatóságnak. A látogatók várhatóan fele-fele arányban érkeznek külföldről és Magyarországról, a szervezők a hazai résztvevőket a szabadidő-, gyermek- és diáksport, a főiskolai-egyetemi sport, a sportdiplomácia, az önkormányzati szektor, a fitneszszektor, valamint sportvállalkozások és sportlétesítmény-üzemeltetés területéről várják.

A konferencia előadásai mozgásra ösztönöznek – a fittségért, az egészségért

A rendezési jog elnyerése sportdiplomáciai és sportturisztikai siker. A rendezvény szervesen illeszkedik a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 programsorozatba is.

A konferencia hazai szervezője a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ). A sportköztestület elnöke, Balogh Gábor szerint a MOVE Congress magyarországi megrendezése óriási jelentőségű a grassroots sport és a fizikai aktivitás hazai népszerűsítése szempontjából.

„Nekünk, szabadidősporttal foglalkozó szakembereknek kiemelt feladatunk, hogy minden eszközzel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ülő életmód és a fizikai inaktivitás is olyan, mint a klímaváltozás: itt van velünk, már a jelenünkben, és ha nem avatkozunk be, az meghatározza majd gyermekeink és unokáink jövőjét. A kongresszusra érkező szakemberek öt kontinens tapasztalatait hozzák el Budapestre, számos jó gyakorlatot, programot lesz lehetőségünk megismerni, amelyek a világ más országaiban sikerrel működtek” – hangsúlyozta Balogh Gábor.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.