A negyedik legelhízottabb nemzet a magyar

Októberben Budapest rendezheti meg a kétnapos MOVE Congresst, amelynek keretében a világ vezető szabadidősportos szakemberei tartanak előadásokat – az egészség védelmében.

Az OECD-országokban a túlsúlyos lakosság aránya ötven százalék fölött jár. Az európai lakosság negyede egyáltalán nem végez fizikai aktivitást, aminek következményeként évente félmillióan halnak meg kontinensünkön, írja közleményében a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség.

Magyarországon is tragikus a helyzet, a 2018-as adatok szerint hazánk a 4. leginkább elhízott nemzet a világon. Nem véletlen, hogy a WHO évek óta adja közre a gyakran sokkoló adatait, és hívja fel a figyelmet a mozgásszegény életmód negatív következményeire.

Bár a sporthoz, a testmozgáshoz kapcsolódó üzletágakban ma már óriási pénzek forognak, és rendszeresek a kampányok a lakosság tájékoztatására, a folyamat mégis megállíthatatlannak tűnik. Időzített bombán ülünk, amelyet éppen a gazdasági és ipari fejlődés tart életben, hiszen a legtöbb esetben kéz a kézben jár a fizikailag inaktív, ülő életmóddal.

A ketyegő bomba lelassításával, esetleg hatástalanításával éppen ezért ma már számos innovátor foglalkozik, akik arra keresnek megoldást, hogyan lehet az elkényelmesedő világban felállítani a székekből az embereket és megtalálni azt a motivációt, amely életmódváltáshoz és élethosszig tartó testmozgáshoz vezet.

Ez a fő témája a 9. alkalommal és most először Közép-Európában megrendezésre kerülő MOVE Congress elnevezésű konferenciának, amelynek 2019. október 16–18. között a Budapesti Kongresszusi Központ lesz a helyszíne.

A 25 nemzetközi és hazai előadó témaindító és interaktív előadások, workshopok során igyekszik tudását, tapasztalatait átadni a várhatóan 500 fős hallgatóságnak. A látogatók várhatóan fele-fele arányban érkeznek külföldről és Magyarországról, a szervezők a hazai résztvevőket a szabadidő-, gyermek- és diáksport, a főiskolai-egyetemi sport, a sportdiplomácia, az önkormányzati szektor, a fitneszszektor, valamint sportvállalkozások és sportlétesítmény-üzemeltetés területéről várják.

A konferencia előadásai mozgásra ösztönöznek – a fittségért, az egészségért

A rendezési jog elnyerése sportdiplomáciai és sportturisztikai siker. A rendezvény szervesen illeszkedik a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 programsorozatba is.

A konferencia hazai szervezője a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ). A sportköztestület elnöke, Balogh Gábor szerint a MOVE Congress magyarországi megrendezése óriási jelentőségű a grassroots sport és a fizikai aktivitás hazai népszerűsítése szempontjából.

„Nekünk, szabadidősporttal foglalkozó szakembereknek kiemelt feladatunk, hogy minden eszközzel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ülő életmód és a fizikai inaktivitás is olyan, mint a klímaváltozás: itt van velünk, már a jelenünkben, és ha nem avatkozunk be, az meghatározza majd gyermekeink és unokáink jövőjét. A kongresszusra érkező szakemberek öt kontinens tapasztalatait hozzák el Budapestre, számos jó gyakorlatot, programot lesz lehetőségünk megismerni, amelyek a világ más országaiban sikerrel működtek” – hangsúlyozta Balogh Gábor.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fél távon is az igazi
Meddig gyorsulhat az ember?
Klasszisok a jógaszőnyegen
Éjszakai bringatúra
Kalandra fel: menő mászóbirodalmak

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.