A sport hozta vissza az életbe

Tíz évvel ezelőtt Martin Tye élete örökre megváltozott, amikor egy öngyilkos merénylő belerohant a konvojukba Kabulban, és felrobbantotta magát: a merénylet következtében térdtől lefelé lebénult. Tye-t a sport hozta vissza az életbe.

Martin Tye 21 éves volt, amikor bevonult a brit hadseregbe. Szolgált Irakban, Libanonban és Cipruson is, majd 2009-ben Afganisztánba vezényelték.

„Rutinszerű járőrözésre indultunk konvojban a parancsnokommal, és amikor befordultunk az egyik utcasarkon, egy öngyilkos merénylő hátulról belénk rohant, és felrobbantotta magát” – nyilatkozta Tye, aki súlyos sérüléseket szenvedett a karján, a lábán és a tüdején.

A bal térdét hússzor operálták, térdtől lefelé azóta sem érzi a lábait. A súlyos sérülés után poszttraumás stressz szindrómában szenvedett, amelyből a sportnak köszönhetően felépült.

„Nem érdekelt semmi, egész nap csak ültem a házban. Aztán láttam egy műsort a fogyatékkal élők sportversenyéről, és visszatért az önbizalmam” – mesélte Tye, aki elindult a 2017-es Invictus Games elnevezésű versenyen Torontóban, majd egy évvel később Sydneyben is, és a két versenyen 11 érmet szerzett. Ezt a sporteseményt sérült katonáknak, veteránoknak hozták létre.

Néhány hete pedig azzal írt történelmet, hogy Guinness-rekordot ért el, ülve felemelt 505 kilót. A korábbi rekordot Eddie Hall tartotta 500 kilogrammal.

Akaraterejét, küzdeni tudását nézve Tye sok embernek példakép lehet, még akkor is, ha ő kételkedik ebben.

„Nem gondolnám, hogy inspirálom az embereket, de örülök, ha valaki az én hatásomra elkezd sportolni – nyilatkozta szerényen. – Az első lépés mindig a legnehezebb, de ha megteszed, onnan már nem fogsz visszanézni. A legfontosabb, hogy elhidd, meg tudod csinálni, és menj előre!”

Borítókép: AFP

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.