ÚJ KÖZEGBEN Diazon nem fog ki a svédasztal!

A Wellhello énekes-dalszerzője, Csöndör László, azaz Diaz számára a nyaralás nem egyenlő a teljes lazítással, hiszen ilyenkor sem tudja meghazudtolni magát: edzenie kell!

Júliusban sok koncertünk volt, augusztusban is megyünk több helyre – de úgy alakult, hogy lesz néhány nap szünet, ezért a párommal elutazunk Görögországba kikapcsolódni egy kicsit. Persze nem tagadom meg önmagam ilyenkor sem: amikor megnéztem, melyik szállást foglaljuk le, rákerestem, van-e konditerem.

Szerencsére ma már nemcsak a legjobb szállodákban található edzőterem, olyan gépeket sok helyen találni, amelyek ilyen helyzetben megfelelőek. Ha négy-öt napig semmit sem edzenék, szerintem kényelmetlenül érezném magam, hiányozna. De elegendő, ha átmozgatom magam, erre pedig teljesen jók azok a multifunkcionális gépek, amelyek rendelkezésre állnak. És ugye ismerjük a nyaralást: all inclusive, svédasztal, könnyű teleennem magam – én viszont nem szeretnék plusz öt kilót hazahozni magamon! Szóval, fő a pihenés, de az edzés nem maradhat el.

Említettem korábban, mennyire megváltozott az edzéseim minősége, amióta Schneider Ádám edző irányításával és felügyeletével dolgozom. Már másfél éve segít, ez idő alatt sokat tanultam tőle: melyik gyakorlatot hogyan kell helyesen kivitelezni, mikor mire van szükség. Már annyi tanácsot kaptam tőle, hogy ha másokkal kell foglalkoznia, akkor is tudom, mit kell tennem.

Tőle kaptam azt a tanácsot is, hogy érdemes időnként variálni a gyakorlatokat, mert egy idő után megszokja a tested a terhelést, hozzáedződik, és nem lesz akkora haszna, mint amikor először csinálod – érdemes az új impulzusok miatt változtatni a feladatokon.

Akit esetleg érdekel, beszélhetünk a konkrét gyakorlatokról. Szeretem külön venni a különböző izomcsoportok terhelését, egyik nap a bicepsz-tricepsz, másik nap a hátizom van terítéken – kedden a mellizomra dolgoztam. Éppen ez az a terület, amelynél leginkább szükség lehet szakember útmutatására, mert ha csak kicsit is helytelenül csinálod a gyakorlatot, a vállad átveszi a mellizomtól a terhelés egy részét, és máris nem éred el a kívánt hatást: hiába szériázol esetleg nagyobb súllyal, nem a melled erősödik vagy nem annyira. Ám ha megtanulod a helyes testtartást, a mozdulatot tökéletesen kivitelezni, kisebb súllyal is jobban erősödhetsz. A mellizomra való munkát könnyű rosszul csinálni, nem szégyen az edzőktől segítséget kérni! És hogy mit csináltam kedden?

Nos, akit érdekelnek a részletek…

A melegítés rúddal fekve nyomás, sorrendben 30-40-50-60-50-40-30 kilós súllyal, tízszer ismételve.

1. kör:

  • – Fekvenyomógépen szűk fogással – 60 kg, tízszer
  • – Hajlított karú tárogatógép – 45 kg, tizenkétszer
  • – Széles fekvőtámasz – tizenötször

2.kör:

  • – Padon egykezes széles fekvenyomás kézi súllyal – 20 kg, nyolcszor jobbal, nyolcszor ballal
  • – 15 fokos padon tárogatás és szűk tolás kézi súllyal – 15-15 kilós súlyokkal, nyolcszor
  • – Fly around the world 30 fokos padon 8-8 kg – tizenkétszer

Mit mondjak? Kellemesen elfáradtam…

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.