Jó zsákolást mindenkinek!

Az emberi leleményesség határtalan: miközben a konditermek ajtajára ismét kikerült a zárva tábla, néhányan speciális módszerrel fejlesztik tovább az izmaikat: telepakolt hátizsákkal végeznek erőgyakorlatokat otthon vagy a szabadban.

A konditermek bezárása és a járványügyi szigorítások arra ösztönözték az embereket, hogy kreatív megoldásokat találjanak a sportolásra, így született meg a hátizsákos edzés, azaz a backpack workout. A mögöttes elv egyszerű: valamely erős hátizsákba súlyokat vagy akár vizespalackokat lehet betenni, és azt használni egyfajta füles súlyként, vagy éppen súlymellényként.

Lehet nehezíteni gyakorlatokat, mint például a fekvőtámaszban karhajlítást, húzódzkodást, guggolást végezni, és még sorolhatnánk…

Ilyen módszerrel végezhetők önmagában is gyakorlatok, a megoldás természetesen nem helyettesíti a nagy súlyokat, de kis kreativitással teljes testes átmozgatás végezhető vele. Természetesen fontos, hogy szabályosan végezzük a gyakorlatokat, hiszen a nehéz hátizsák mozgatása során ugyanúgy le lehet sérülni, mint egy-egy súlyzós gyakorlat közben. Szerencsére sok online edzés és jó minőségű videoanyag található az interneten, de ezeket érdemes ellenőrizni, még mielőtt belevágunk a feladatokba, mert nem minden egészséges, ami népszerű.

A hátizsák más eszköz mellett kiegészítésként is kiváló, TRX-es, gumiszalagos edzéshez tökéletes a gyakorlatok nehezítésére, variálására.

Fotók: AFP

Létezik outdoor formája is, amit már csoportosan is űznek. Lényegében túrával összekapcsolt edzésekről van szó, amelyeken az állóképesség mellett a cipelőképesség, a forgáserő és a fizikai erő fejlesztése is szerepet kap. Egyedül is lehet ezt a mozgásformát végezni, és nemcsak az erdőben, ugyanis a hátizsák sok saját testsúlyos gyakorlathoz is jó pluszsúlynak, így a kondiparkokban is ideális társ lehet egy jó zsák. Érdemes arra figyelni, hogy strapabíró legyen, és a súlyt egyenletesen osszuk el benne, hogy a félreterhelés ne okozzon sérülést, fájdalmat.

Más már nem marad, mint a sportoláshoz kapcsolódó üdvözlés: jó zsákolást mindenkinek!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.