Jótékony, stresszcsökkentő gyaloglás

Gyaloglás közben a vér oxigénellátása javul, s szervezetünk ötször annyi endorfint termel, mint nyugalmi állapotban. A kiváló alap mellett a Decathlon további jó tippeket ad a sportoláshoz.

A sport jótékony hatásával az egészségünkre mindenki tisztában van. Sportoláskor nemcsak a testünk, hanem a lelkünk is töltődik, a fizikai aktivitás jelentősen befolyásolja a hangulatunkat. A hétköznapok során felgyülemlett stresszt pedig minden sport, így a gyaloglás is nagy mértékben csökkenti.

Miért érdemes gyalogolni? Nap mint nap ütközünk olyan problémákba otthon vagy a munkahelyen, amelyeket nehezen kezelünk, és negatív irányba tolják stressz-szintünket. A rendszeres mozgás, mint például az aktív gyaloglás, segíthet, hogy kicsit távolabb kerüljünk ezektől a gondoktól.

Már egy rövid, de aktív edzés is megváltoztathatja hozzáállásunkat. Ha van rá lehetőségünk, munkába menet vagy munkahelyünkön szünetet tartva, próbáljunk meg kiszabadulni a természetbe, és tegyünk egy rövid kört a közelben.

Ez kiváló lehetőség, hogy kiszellőztessük a fejünket, eltereljük gondolatainkat, friss levegőt szívjunk és feltöltsük energiaraktárainkat. Kicsit távolabb kerülhetünk a napi rutintól, az éppen aktuális gondoktól, és tiszta fejjel nagy eséllyel könnyebben találunk kiutat a problémákra.

 

Keress olyan helyet, ahol nincs forgalom, és kint lehetsz a friss levegőn!

 

A sportgyaloglás csökkenti a stresszt. A gyaloglás során a vér oxigénellátása jobb lesz, szervezetünk ötször annyi endorfint termel, mint nyugalmi állapotban! Az endorfin (más néven boldogsághormon) hozzásegít a stressz csökkentéséhez.

Ahhoz viszont, hogy élvezd az endorfin jótékony hatását, érdemes legalább 30 percet mozognod az aerob zónában (enyhén magas pulzuszóna). Ez a pulzustartomány azért is előnyös, mert ebben a zónában égethető el a legtöbb kalória.

Tippek a stresszmentes gyalogláshoz. A helyes testtartás és megfelelő mozdulatsor elsajátítása nagyban befolyásolja a gyaloglás minőségét.

 

Gyaloglás után se felejts el nyújtani!

 

Könnyed, laza mozdulatok. A stressz jelei gyakran jelentkeznek először a vállak és a hát területén. Hogy elkerüld, oldd a feszültséget ezeken a részeken, végezz könnyed, széles mozdulatokat, különösen a karoddal.

Mosolyogj! Az arcizmok is simán „be tudnak feszülni”, ezért mosolyogj minél többet, és lazíts egy kicsit. A mosoly nemcsak másoknak ad energiát, hanem saját magadnak is!

Én-idő. Tervezd meg sétádat, gyaloglásodat! Keress olyan helyeket, ahol nincs nagy forgalom, levegőszennyezés, zaj, és inkább az erdőben, természetben, parkban lehetsz. Ez szuper alkalom, hogy legyen egy kis én-időd, átgondold mindennapi teendőidet. Próbálj meg legalább heti kétszer-háromszor aktívan gyalogolni, hogy minél hatékonyabban elűzhesd a hétköznapi stresszt!

 

Válassz vízhatlan gyaloglócipőt rossz időre!

 

+1 tipp: Megfelelő ruházat és felszerelés. A borús, esős idő se tartson vissza, megfelelő ruházat és vízhatlan gyaloglócipő használatával nem kell lemondanod a kinti mozgásról! Érdemes esőkabáttal, vízlepergető nadrággal készülni, hogy ne kelljen bőrig áznod az edzés alatt!

(x)

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.